Natalia Salmelan vinkit keittiöremonttia suunnittelevalle

Nata Salmela kokkaamassa keittiössä.

Muun muassa bloggaajana ja asuntosijoittajana tunnettu Natalia Salmela on remonttikonkari, jonka näyttävä kädenjälki ei jätä kylmäksi. Lue Natan keittiöremonttivinkit, joita noudattamalla pysyt sekä budjetissa että aikataulussa – ja saat keittiön, joka ihan oikeasti on kodin sydän.

Moni jännittää keittiöremonttia, koska pelkää, että budjetti karkaa käsistä tai että aikataulu pettää. Myös ruokahuollon järjestäminen keittiöremontin aikana saattaa mietityttää. Viimeisten kymmenen vuoden aikana kymmenen remonttia toteuttanut Natalia ”Nata” Salmela kuitenkin näkee keittiöremontissa uhkien sijaan mahdollisuuksia.

Salmelan mielestä keittiön suunnitteluun kannattaa ilman muuta panostaa, koska tilaa käyttävät kaikki kodin asukkaat vuorokauden ympäri. – Kun tekee keittiöremontin, saa juuri sellaisen keittiön kuin itse haluaa. Itse en suostu edes ostamaan asuntoa, jonka keittiötä en pääse remontoimaan, hän kertoo.

Salmela huomauttaa, että kotoa ei välttämättä tarvitse muuttaa pois remontin ajaksi, koska mikroaaltouunin, ruoan kotiinkuljetuksen ja ravintoloiden ansiosta ilman keittiötäkin pärjää hetken aikaa. – Keittiöremontti voi olla hauska pikku seikkailu, kun saa käydä useammin ulkona syömässä tai tilata ruokaa kotiin.

Budjetin ei ole pakko paukkua

Natalia Salmelan mukaan keittiöremontin ei tarvitse olla kallis eikä edes kestää viikkotolkulla. – Jos täytyy kaataa seinää, projekti on tietenkin isompi, mutta jos haluaa vain vaihtaa kaapit ja välitilan, remontista selviää hyvinkin viikossa, hän kertoo.

Niitä, jotka haluavat selvitä keittiöremontista nopeasti, hän kannustaa valitsemaan mittatilauskalusteiden sijaan heti tarjolla olevia varastotuotteita. – Jos hankit mittatilaustyönä vaikka työtason, joudut ensin odottamaan tason valmistumista. Jos tasossa onkin mittavirhe, joudut taas odottamaan, hän havainnollistaa.

Olennaista on myös suunnitella keittiöremontti logistisesti niin, että kaikki tarvittavat asentajat ovat samaan aikaan käytettävissä.

Salmela vinkkaa myös tutustumaan eri valmistajien mallistoihin. – Monilla valmistajilla on valikoimassaan eri hintaisia mallistoja. Materiaalit ovat kehittyneet niin, että nykyään edullisestikin saa kestävää.

Testaa, millainen on unelmiesi koti. 

Kuva keittiöstä, jossa värikkäitä tauluja ja retro tunnelma.

Remontoi keittiö, jossa itse haluat asua

Keittiön suunnittelun lähtökohdaksi ei Salmelan mukaan kannata ottaa sitä, mitä asunnon potentiaalinen ostaja joskus tulevaisuudessa ajattelee keittiön tyylistä. Esimerkiksi suomalaisten suosimista kliinisen valkoisista keittiöistä hän ei innostu alkuunkaan. – En usko, että kukaan oikeasti tykkää niistä, ei edes tuleva ostaja. Ihmiset vain sietävät niitä, hän arvioi. – Tee mieluummin sellainen keittiö, josta itse aidosti pidät.

Jos haluaa remontoida omaan keittiöönsä jonkin kiinnostavan pienen koukun, Salmela vinkkaa valitsemaan esimerkiksi itseä miellyttävän erikoisemman värin, kiinnostavat kaakelit, metallinväriset vesikalusteet tai mustan työtason.

Hän itse saa inspiraatiota historiallisista kuvista, joita kokoaa tauluiksi Pinterestissä. – Talon hengen ja keittiön hengen on sovittava yhteen. Inhoan sitä, että vanhaan taloon tehdään ultramoderni keittiö, hän summaa. Salmela etsiikin inspiraatiokuvia aikakauden alkuperäisistä keittiöistä. – Lopputuloksesta ei tule retro, kun yhdistelee vanhaa ja modernia. Ei värejä tarvitse pelätä!

Lue myös: Sisustustrendit 2023 

Keittiöremonttia ei tarvitse suunnitella yksin

Jääkaapin ovi aukeaa väärään suuntaan, tiskikone on tiellä, työtasot eivät riitä eikä keittiössä näe tehdä pikkutarkkaa työtä – siinä joitain tyypillisiä aloittelijan keittiöremonttivirheitä. – Tällaiselta välttyy, kun käyttää keittiösuunnittelijaa, Salmela sanoo.

Keittiöremonttia tekevällä on edessään monta valintaa kaappien väreistä ja vetimistä valaisimiin, kodinkoneisiin, kaakeleihin ja lattiamateriaaleihin. Salmela itse ei tee valinnoista numeroa.

– Ota kivoin kaapin väri ja katso, mikä vedin miellyttää silmää. Vie valinnat mukanasi laattamyymälään ja anna asiantuntijan esitellä yhteensopivat kaakelit, hän sanoo ja huomauttaa, että tutkimusten mukaan ihminen tekee valinnan seitsemässä sekunnissa. – En näe mitään järkeä siinä, että ajellaan kaakelinäytteet käsilaukussa pitkin kehäteitä.

Viemäri on keittiön sydän

Natalia Salmela on pannut merkille, että moni remontoi keittiön saman malliseksi kuin se on aiemmin ollut. – Ei siihen olemassa olevaan pohjaan tarvitse tyytyä. Esimerkiksi erilliseen keittiöhuoneeseen, jossa on L-mallinen keittiö, voi hyvin remontoida saarekkeen, hän havainnollistaa.

Rajoittavana tekijänä Salmela pitää lähinnä viemärin sijaintia. – Viemärin siirtäminen vaatii jo enemmän budjettia. Kyllä se on niin, että jos keittiö on kodin sydän niin viemäri on keittiön sydän.

Keittiöremontin sijaan pieni pintasilaus keittiöön

Jos keittiö kaipaa uutta ilmettä, mutta varsinaista remonttia ei ole mahdollista teettää, Salmela kehottaa panostamaan mieluummin keittiön sisustukseen kuin ”laastariratkaisuihin”. – Sisustusmuovit eivät kestä käyttöä, joten en missään nimessä suosittele käyttämään niitä. Keittiön kaapit taas on usein pinnoitettu niin, ettei maali tartu pintaan kunnolla.

– Siivoa mieluummin keittiö hyvin ja laita yrttejä ja kukkia. Niillä saa uutta ilmettä silloin, kun keittiöremonttia ei ole mahdollista tehdä.

Lue myös: Auri Kanasen siivousvinkit

Keittiöremontti Natalia Salmelan tapaan

  • Haluan, että keittiö on linjassa talon hengen ja aikakauden kanssa.
  • Yhdistelen vanhaa ja modernia enkä pelkää käyttää värejä.
  • Suunnittelen keittiön sellaiseksi, että se oikeasti miellyttää omaa silmääni.
  • Satsaan valaistukseen, koska keittiössä tehdään pikkutarkkaa työtä.
  • Maksimoin laskutasojen määrän.
  • Integroitava jääkaappi on kuin banaani muovikuoressa, ja lisäksi tilavuudeltaan pienempi kuin vastaava ei-integroitava. Siksi valitsen aina sisustukseen sopivan, tilavan jenkkikaapin.

Ammenna lisää inspiraatiota ja vinkkejä remonttiin Natalia Salmelan uunituoreesta Raksaa & Fiksaa -podcastista!

Teksti: Liina Hurri