Olohuoneen sisustus ja oman sisustustyylin löytäminen

Olohuoneen sisustus ja oman sisustustyylin löytäminen

Millaisen olohuoneen sisustuksen haluaisit? Tuntuuko oman sisustustyylin määritteleminen hankalalta? Nyt käydään läpi tyypillisimmät sisustustyylit, joiden avulla myös olohuoneen sisustus saa uuden ilmeen!

Olohuoneen sisustus – miten löydät oman sisustustyylisi? 

Olohuoneen sisustus pitäisi päivittää, mutta miten se tehdään? Television sisustusohjelmissa tyylimuutokset käyvät kädenkäänteessä, ja lopputulokset häikäisevät, mutta mikä sisustustyyli sopii juuri sinulle? Aloita sisustusunelmasi suunnittelu tekemällä ensin testi, joka mittaa sisustustietämystäsi. 

Tutustu seuraavaksi tämän hetken sisustustyyleihin, joista voit poimia itsellesi sopivimman olohuoneen sisustukseen. Sitä ennen voit lukea jutun asumistrendeistä, jotka soveltuvat mihin tahansa tyyliin. 

Olohuoneen sisustus ja sisustustyylit:

Skandinaavinen olohuoneen sisustus

Luonnonvalon maksimoiminen on ollut suomalaisissa kodeissa yksi sisustuksen tärkeistä lähtökohdista. Skandinaavinen sisustustyyli syntyykin vaaleiden sävyjen ja luonnonmateriaalien yhdistelemisestä. Vaaleita pintoja elävöittävät puurimoitukset ovat tällä hetkellä trendikkäitä ja sopivat skandinaaviseen sisustukseen. 

Tämä sisustustyyli sopii sinulle, joka arvostat yksinkertaisuutta ja minimalistisuutta. Olohuoneen sisustus skandinaaviseen tyyliin alkaa panostamalla linjakkaisiin huonekaluihin, kuten klassikkotuoleihin tai hillitysti sommiteltuun istuinryhmään. Artekin kalusteet sopivat skandinaaviseen olohuoneen sisustukseen täydellisesti. 

Jotta olohuoneen sisustus ei jäisi vaaleudessaan ja minimalismissaan valjuksi, tuo kokonaisuuteen kontrastia värikkäillä tai geometrisillä yksityiskohdilla, kuten sohvatyynyillä, torkkupeitoilla tai matoilla. Seinille voit valita esimerkiksi puhuttelevaa taidetta, kollaasin itsellesi tärkeistä valokuvista tai peilin, jossa on kiinnostavat kehykset. Anna persoonallisuutesi näkyä.

Sisusta olohuoneeseen ainakin:

 • harmoninen vaalea värimaailma
 • luonnonmateriaaleja
 • ripaus persoonallisuutta

Katso täältä sisustusesimerkki.

Skandinaavinen olohuoneen sisustus

Maalaisromanttinen olohuoneen sisustus 

Jos mielestäsi enemmän on enemmän, tämä sisustustyyli sopii sinulle! Maalaisromanttinen olohuoneen sisustus on runsas, värikäs, leikkisä ja sanalla sanoen, kodikas. Suomessa maalaisromanttinen sisustus rakennetaan useimmiten valkoiselle pohjalle, mutta tämä sisustustyyli antaa tilaa myös väreille. Suomalaisissa kodeissa myös esimerkiksi paljaat hirsiseinät kannattaa ehdottomasti jättää näkyville.

Maalaisromanttinen olohuoneen sisustus rakentuu muhkeiden, pyöreälinjaisten istuinsohvien ympärille. Tällä hetkellä trendikkäimmät sohvakalusteet ovat kookkaita ja matalia, mikä sopii erinomaisesti maalaisromantikolle. Olohuoneessa oleskellaan, joten kodikkuus ja mukavuus ovat tärkeitä.

Kalusteiden ja esineiden kerroksellisuus on suotavaa. Sovita yhteen perintökalusteita ja moderneja yksityiskohtia. Puu ja luonnonmateriaalit ovat arvossaan. Mikäli tykkäät askarrella, nikkaroida ja näperrellä itse koriste- ja käyttöesineitä, anna palaa! Sieviä asetelmia saa olla siellä täällä kertomassa juuri sinun omaa tarinaasi. 

Olohuoneen sisustus maalaisromanttiseen tyyliin syntyy, kun hankit:

 • muhkeat ja mukavat sohvat
 • tavaroita eri aikakausilta
 • puuta ja pellavaa

Katso täältä sisustusesimerkki.

Maalaisromanttinen olohuoneen sisustus

Boheemi olohuoneen sisustus

Boheemi eli boho-tyyli korostaa nimensä mukaisesti rentoa, huoletonta ja lämminhenkistä elämäntapaa. Pohja boheemille olohuoneen sisustukselle alkaa lämpimänsävyisistä seinäpinnoista. Tunnelma on kuin auringonpaahtamassa maisemassa. 

Runsaat ja huolettomat tekstiilit, paksut matot ja ruskean ja hiekan sävyissä hehkuvat tyynyt auttavat luomaan olohuoneeseen pehmeän vaikutelman. Rennot kynttiläasetelmat ja koriste-esineet, makrame-seinävaatteet ja keramiikkavaaseissa korkealle kurkottavat pampaheinät kruunaavat kokonaisuuden. Boheemi olohuoneen sisustus ei ole valmis ilman viherkasveja – niissä ei kannata säästellä!

Tärkeimmät boho-tyylin materiaalit ovat ehdottomasti bambu ja rottinki, joten jos vintiltäsi löytyy vanhoja rottinkikalusteita, ota ne syyniin ja putsaa niistä käyttöösi trendikkäät katseenvangitsijat. Katosta roikkuvat bambuvalaisimet luovat seinille villejä kuvioita varjoillaan.

Boheemi olohuoneen sisustus syntyy:

 • rottinkituolista- tai hyllystä
 • bambuvalaisimesta
 • runsaslukuisista viherkasveista

Boheemi olohuoneen sisustus

Loft-tyylinen olohuoneen sisustus

Vaikka et asuisikaan varsinaisessa loft-huoneistossa, olohuoneen sisustus voi silti olla loftmainen. Sisustustyylissä tärkeintä ovat rouheus ja rohkeus, jolla materiaalien annetaan puhua puolestaan. 

Yleensä loft-asunnoissa korostetaan vanhojen teollisuuskiinteistöjen historiaa jättämällä tiiliseiniä, hormeja, kattopalkkeja ja muita pintoja paljaiksi. Yhtä lailla voit jättää loft-tyyliä jäljitellen kivi- tai puuseinän näkyviin. Laattalattiat ovat yksi hyvä tapa ilmentää karun rouheaa sisustustyyliä.

Olohuoneen sisustus syntyy loft-henkisistä elementeistä kuten metallijalkaisista kalusteista ja teollisen näköisistä valaisimista. Makusi mukainen nahkainen sohva tai klassikkonojatuoli vakuuttaa ja vangitsee katseen.

Sisustustyyli ei suosi röykkiöittäin koriste-esineitä, mutta tarkoin harkitut asetelmat tekevät sitäkin suuremman vaikutuksen. Pehmennä kovaa yleisilmettä pellavasta tai puuvillasta ommelluilla tyynyillä, aidosta villasta valmistetulla torkkupeitolla ja muutamalla massiivisella viherkasvilla. 

Loft-tyylinen olohuoneen sisustus kaipaa ainakin:

 • metallipintoja
 • luonnonmateriaaleja
 • nahkasohvan tai klassikko-nojatuolin

Loft-tyylinen olohuoneen sisustus

Mikäli et vielä löytänyt omaa sisustustyyliäsi, ota oman suunnan löytymiselle aikaa ja tee vaikka perusteellinen kodin siivous, jonka jälkeen näet kotisi potentiaalin paremmin!