Auri Kanasen vinkit asunnon loppusiivoukseen

Siivouskuningatar Auri Kananen siivoamassa kylpyhuonetta muuton yhteydessä.
Kuva: Auri Kananen ja Suvi Roiko

Asunnon loppusiivouksen ei tarvitse tarkoittaa hampaat irvessä jynssäämistä – itse asiassa päinvastoin. Somesta tutun siivouskuningattaren vinkkejä noudattamalla pääset yllättävän vähällä!

Uuteen kotiin on mukava tulla – paitsi jos vastassa ovat edellisen asukkaan pölykoirat. Somesta tuttu siivouskuningatar Auri Kananen kehottaakin jokaista muuttajaa jättämään asunnon sellaiseen kuntoon, kuin toivoisi sen itselleen jätettävän.

Tässä artikkelissa Kananen antaa vinkit helppoon muuttosiivoukseen.

Helpota muuttourakkaa ennakoimalla

Loppusiivouksen tavoitteena on, että seuraava asukas voi kantaa muuttokuormansa suoraan sisään ilman siivoamisen vaivaa. Se tarkoittaa, että muuton yhteydessä asunto pitää siivota perusteellisemmin kuin tavanomaisessa viikkosiivouksessa. Loppusiivouksessa huonekalut siirretään paikoiltaan ja kaapit siivotaan sisäpuolelta, joten siivottavaa pinta-alaakin on tavanomaista enemmän.

Auri Kananen kehottaa aloittamaan loppusiivouksen hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. – Iso osa muuttosiivouksesta hoituu tavaroiden pakkaamisen ohessa, hän vinkkaa.

Kananen neuvoo pyyhkimään kunkin kaapin puhtaaksi sitä mukaa kun tyhjentää sisällön muuttolaatikoihin. Hän pitää pölyhuiskaa mainiona välineenä loppusiivouksessa, koska sen avulla pölystä pääsee eroon nopeammin kuin puhdistusaineita suihkuttelemalla ja pyyhkeillä pyyhkimällä. – Ei siellä kaapeissa yleensä ole muuta kuin pölyä, joten turha sinne on alkaa mitään suihkutella.

Kananen vinkkaa siivoamaan kaappien lisäksi myös kylpyhuoneen hyvissä ajoin ennen muuttoa. – Kun tekee perusteellisen siivouksen ennen muuttopäivää, riittää että muuttopäivänä pyyhkäisee pinnat puhtaiksi.

Ennakoimalla voi siis helpottaa varsinaisen muuttopäivän urakkaa huomattavasti.

Anna ajan tehdä työ puolestasi

Siivouskuningatar Auri Kananen siivoamassa keittiötä muuton yhteydessä.
Kuva: Auri Kananen ja Suvi Roiko

Asunnon loppusiivouksessa pitää puhdistaa sellaisiakin kohtia, joita ei tule usein siivottua. Auri Kanasella on vinkki, jonka avulla jopa pinttynyt lika irtoaa ilman hampaat irvessä jynssäämistä. – Suihkuta puhdistusainetta, jätä se vaikuttamaan ja tee sillä välin jotakin muuta, Kananen kiteyttää. Näin aika tekee työn siivoojan puolesta.

Aikakonstia voi soveltaa ympäri asuntoa. – Uunin ja uunipellit saa puhtaiksi, kun suihkuttaa niiden päälle uuninpuhdistusainetta, laittaa päälle tuorekelmun ja antaa vaikuttaa yön yli. Pehmennyt lika pyyhitään seuraavana aamuna terässienellä.

Kuivuneet ruokatahratkin pehmenevät, kun antaa niille hetken aikaa. – Jääkaapista saa kuivuneen ruoan irtoamaan, kun tahran päälle suihkuttaa puhdistusainetta ja jättää sen vartiksi pehmenemään.

Edes likaisen asunnon loppusiivous ei siis vaadi kovia otteita, kunhan tekniikka on hallussa, ja kunhan aikatauluttaa tehtävät fiksusti.

Kutsu kaverit mukaan tekemään muuttosiivousta

Muuttaminen pakkaamisineen kaikkineen kuormittaa, mutta muuttosiivouksen ei tarvitse olla ikävää tai raskasta. – Laita hyvää, energisoivaa musiikkia soimaan, kutsu kaverit tai sukulaiset auttamaan ja tilaa jotakin hyvää ruokaa, Auri Kananen vinkkaa. Näin asunnon loppusiivous sujuu mukavammin.

Asunnon loppusiivous

  • Pese ikkunat.
  • Imuroi ja moppaa.
  • Pese uuni sisältä ja ulkoa.
  • Pyyhi kaapit sisäpuolelta.
  • Tyhjennä myös kellarikomero ja parveke.
  • Pyyhi saunan lauteet ja puhdista lattiakaivo.
  • Sulata jääkaappi ja pakastin ja pyyhi pinnat puhtaiksi.
  • Pese vessa ja kylpyhuone. Muista puhdistaa myös lattiakaivo.
  • Pyyhi tasot ja pinnat puhtaiksi. Muista ovenkahvat ja valokatkaisijat.

Lue myös Oikotien vinkit kevätsiivoukseen.