Funkistyyliä ja retrohenkeä Pitäjänmäkeen rakentuvassa kerrostalossa

Luonnoskuva Hartela Helsingin Sivellin

Kaupallinen yhteistyö: Hartela

Hartelan uusi rakennuskohde Asunto Oy Helsingin Sivellin sulautuu upeasti Pitäjänmäen historialliseen ja moniulotteiseen maisemaan.

Pitäjänmäki oli alkujaan hyvin maaseutumainen alue, jonka kehittymiselle suurimman sysäyksen antoi vuonna 1902 valmistuneet historiallinen asemarakennus ja rautatie, jonka säännöllinen liikenne alkoi vuonna 1903.

– Pitäjänmäki oli vuosisadan alussa pitkään huvila- ja pientaloaluetta. 1940-1960 -luvuilla kerrostaloja alettiin rakentaa lähinnä pääkatujen varteen sekä läheiseen Pajamäkeen, Helsingin Siveltimen arkkitehti Anne Viisteensaari Sweco Arhcitects Oy:stä sanoo.

Pientalojen määrä pysyi alueella suurena 1970-luvulle saakka, jolloin alkoi vilkkaan rakentamisen kausi. Uusia kerrostaloryhmiä rakennettiin ja monet asukkaat saivat uuden kodin Pitäjänmäeltä.

Helsingin Pitäjänmäki.

– Nyt rakenteilla oleva, harmonisen tyylikäs Asunto Oy Helsingin Sivellin on suunniteltu alueen rakentamishistoria huomioiden. Sivellin-nimen tausta juontaa juurensa alueella aiemmin toimineeseen väritehtaaseen. Helsingin Sivellin on inhimillisen kokoinen ja lempeän retro, funkistyylistä vaikutteita saanut asuintalo, jossa on kotoisa tunnelma, Viisteensaari summaa.

Pitäjänmäki on liikenteen moniulotteinen solmukohta, jossa katujen vipinä yhdistyy suojaisiin, suojeltujen rakennusten sisäpihoihin ja ympäröivään luontoon.

– Arkkitehtuuri on useiden kokonaisuuksien summa ja erilaisten mikroalueiden yhdistäminen luo sen tunnelman, joka alueella vallitsee. Se on uuden ja vanhan taidokasta yhdistämistä ja elintilan sekä yhteisöllisyyden vaalimista. Siveltimen toimivat pohjaratkaisut ja väljät yhteiset tilat, kuten pyörä- ja vaunuvarastot, kuivaushuoneet, kerho- ja saunatilat sekä yhteiskäyttöön tarkoitettu katettu pihaterassi tekevät asumisesta sujuvaa ja mielekästä.

Aktiivista elämää Pitäjänmäellä

Mia Kolari on asunut perheineen Pitäjänmäen suunnalla jo pitkään, ja kehuu alueen sujuvia liikenneyhteyksiä, palveluja sekä aitoa yhteisöllisyyttä. Koulut, päiväkodit, urheilukentät, kaupat ja muut palvelut ovat kaikki kävelyetäisyydellä.

– Pitäjänmäki on todella monipuolinen asuinpaikka. Läheiset omakotialueet Reimarla ja Marttila tuovat alueelle omaleimaista tunnelmaa ja tiivis yhteisö pitää yhteyttä WhatsApp-ryhmissä ja erilaisissa tapahtumissa. Myös palvelut ovat hyvät ja Selloon tai Kaareen pääsee helposti autolla tai julkisilla liikennevälineillä, Mia Kolari kiittelee.

Myös ulkoilumahdollisuudet alkavat lähes kotiovelta. Tali ja Keskuspuiston monipuolinen luonto ovat lähellä. 

– Pitäjänmäellä on luonto lähellä ja säilyneitä metsäalueita löytyy helposti ulkoiluun ja koiralenkeille. Myös Leppävaara liikuntamahdollisuuksineen ja maauimaloineen on reippailumatkan päässä, Kolari iloitsee. 

Jalkapallokenttä Helsingin Pitäjänmäessä.

Monikerroksellisuus vahvuutena

Siveltimessä nähdään modernin muotoilun ja talotekniikan mahdollisuudet monikerroksellisessa kaupunkiympäristössä, jossa on jokaiselle jotakin. Vaikka Siveltimessä on vanhan talon henkeä, se on taloteknisiltä ominaisuuksiltaan ja pohjaratkaisuiltaan tätä päivää. Uudet, nykyaikaiset tilaratkaisut ilman vanhemmille taloille tyypillisiä ilmanvaihdon ongelmia, kulkuväylien sokkeloisuutta ja tilanahtautta tekee Siveltimessä asumisesta mutkattoman sujuvaa.

– Helsingin Sivellin on sopivan retro, funkistyylinen hitas-asuintalo, joka mahdollistaa nykyaikaisen kerrostalon fasiliteetit alueen tunnelmaa ja arkkitehtuuria kunnioittaen. Hitaksen myötä voi päästä kiinni omistusasuntoon pienemmällä myyntihinnalla, Sanna Suur-Hamari, Hartelan asuntomyynnistä sanoo.

Asunto Oy Helsingin Sivellin rakentuu Helsingin kaupungin vuokratontille ja se on huomioitu kohteen hinnoittelussa. Sivellin on koti helsinkiläiselle, edullisemmalla myyntihinnalla.

– Vaikka tontin vuokravastike maksetaan kuukausittain, asunnon ostohinta on pienempi kuin alueella normaalisti. Taloyhtiössä on asuntojen lisäksi kolme liikehuoneistoa, joista yhtiö saa vuokratuottoja, Sanna Suur-Hamari muistuttaa.

Funkkistyyliä henkivä arkkitehtuuri ja talon tunnelma sulautuvat maisemaan. Siveltimen erinomainen sijainti houkuttaa nyt ja tulevaisuudessa. Rakennukseen valmistuu yhteensä 57 asuntoa kooltaan 34,5 – 103m2. Siveltimessä saa myös nauttia viihtyisästä saunaosastosta ja yhteiskäyttöön tarkoitetusta terassista.

– Täydennysrakennuskohteena Sivellin on vertaansa vailla. Hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden läheisyydessä on huoletonta asua. Juna-asema on lähellä, bussit kulkevat säännöllisesti ja Raidejokerin uudet mahdollisuudet vain lisäävät alueen vetovoimaisuutta.

1800-luvun lopussa Pitäjänmäellä toimi myös Kröckelin panimo ja kestikievari. Lisäksi vuonna 1932 läheisen Talin maille avattiin Suomen vanhin, edelleen toiminnassa oleva täysimittainen golfkenttä. 

Lue lisää Asunto Oy Siveltimestä ja varaa oma kotisi: www.hartela.fi/sivellin

Kuvat: Hartela