Asuntonäyttö tulossa? Näin nappaat haluamasi vuokra-asunnon

Naishenkilö selaamassa puhelinta ulkona.

Oletko vuokraamassa ensimmäistä asuntoasi tai kaipaatko muuten vain vinkkejä asuntonäyttöön valmistautumiseen? Tämän oppaan avulla saat kaiken irti asuntonäytöstä ja nappaat toiveidesi vuokra-asunnon.

Jos et ole koskaan aiemmin vuokrannut asuntoa etkä ole ollut tekemisissä kiinteistönvälittäjien kanssa, asuntonäytölle lähteminen saattaa jännittää. Jos taas olet kokenut asuntonäytöillä kävijä, saatat silti unohtaa kysyä välittäjältä jotakin olennaista. Kokosimme yhteen tärkeimmät seikat, joihin yhtä lailla konkarien kuin aloittelevien vuokra-asujien kannattaa kiinnittää huomiota ennen asuntonäyttöä, näytön aikana ja näytön jälkeen.

Ennen asuntonäyttöä

Kun valmistaudut asuntonäyttöön huolellisesti, saat siitä enemmän irti. Tässä parhaat tärppimme asuntonäytölle valmistautumiseen.

Tutustu asuntoon, taloyhtiöön ja asuinalueeseen

 • Tutustu asuntoilmoituksen tekstiin ja kuviin perinpohjaisesti. Miltä asunto ja taloyhtiö vaikuttavat? Ymmärrätkö kaiken, mitä ilmoituksessa kerrotaan? Mitä aiot kysyä välittäjältä asuntonäytöllä?
 • Tutustu asuinalueeseen ja sen palveluihin. Onko alueella kaikki, mitä tarvitset?
 • Tarkista kulkuyhteydet työhön, opiskelupaikkaan ja harrastuksiin. Onko asunnon sijainti elämäntilanteeseesi sopiva?

Ynnää yhteen asumisen kustannukset

 • Laske, paljonko asuminen tulee maksamaan mukaan lukien vesimaksu ja mahdolliset sauna- ja pesutupamaksut.
 • Selvitä, paljonko takuuvuokraa sinun tulee maksaa.
 • Varaudu siihen, että vuokranantaja tarkastaa luottotietosi.

Selvitä oikeudet ja velvollisuudet

 • Selvitä, kuinka pitkäksi aikaa vuokrasopimus tulee tehdä. Monet vuokranantajat tekevät sopimuksen vähintään vuodeksi kerrallaan. Jos päätät muuttaa pois aiemmin, voit joutua maksamaan sopimussakon.
 • Selvitä, saako asuntoon tuoda lemmikkejä.

Jos asunto vaikuttaa kaikin puolin sinulle sopivalta, ota yhteyttä kiinteistönvälittäjään, jonka yhteystiedot löydät asuntoilmoituksesta. Kerro, että olet kiinnostunut asunnosta ja kysy, milloin seuraava asuntonäyttö on. Viesti kohteliaaseen sävyyn, niin teet vaikutuksen heti ensi metreillä.

Lue myös: Auri Kanasen vinkit asunnon loppusiivoukseen

Asuntonäytön aikana

Asuntonäyttö on myös tilaisuus tehdä vaikutus vuokranantajaan – aivan erityisesti, jos vuokranantaja itse on paikan päällä näytössä. Ihmeellisiä temppuja ei näytöllä tarvitse tehdä, mutta edukseen on hyvä esiintyä. Pukeudu siististi ja käyttäydy kohteliaasti. Ole kiinnostunut asunnosta ja siitä huolehtimisesta; asunto on vuokranantajan omaisuutta, ja hän olettaa ja toivoo, että vuokralainen pitää siitä hyvää huolta.

Kirjoita ennen asuntonäyttöä itsellesi ylös kysymykset, jotka haluat kysyä välittäjältä. Näin muistat selvittää tärkeät seikat asuntonäytön aikana.

Selvitä asumismukavuuteen liittyvät seikat

 • Kuuluvatko naapurien, entä liikenteen, äänet asuntoon?
 • Millaisia naapurit ovat? Tämän kysymyksen avulla voit selvittää, harrastetaanko naapurissa musisointia, tupakoidaanko parvekkeilla tai onko naapurusto yhteisöllinen.
 • Millaiset yhteiset tilat, kuten pyörävarasto, pyykkitupa, sauna ja kerhotila taloyhtiössä on? Pääseekö niihin tutustumaan?
 • Millainen asuinalue on? Mitä palveluita alueelta löytyy? Millaiset ulkoilumaastot ovat?

Kysy kalustamisesta ja remontoinnista

 • Saako seiniin porata hyllyjä tai koukkuja tauluille?
 • Kuinka painavia asioita seinille on mahdollista kiinnittää?
 • Onko asunnossa mahdollista tehdä pintaremonttia joko omakustanteisesti tai vuokranantajan kustantamana?
 • Mahtuuko asuntoon pyykkikone tai keittiön pöytä? Kuinka suuri sänky asuntoon mahtuu? Jos et ole varma, miten kalusteesi sopivat asuntoon, välittäjä auttaa sinua mielellään. Voit ennen asuntonäyttöä mitata huonekalusi ja ottaa näytölle mittanauhan mukaan.

Kysy, milloin voit muuttaa

 • Milloin edellinen asukas muuttaa pois ja milloin asuntoon on mahdollista muuttaa?

Lue myös: Vuokralaisen muistilista

Asuntonäytön jälkeen

Haluatko vuokrata asunnon?

Jos olet kiinnostunut asunnosta, kerro se välittäjälle jo näytöllä tai ota yhteyttä häneen pian näytön jälkeen. Hyvät asunnot vuokrataan nopeasti, ja välittäjä saattaa esitellä asuntoa monille päivän aikana. Asuntomarkkinoilla nopeus on valttia!

Oliko asuntonäyttö pettymys?

Jos tiedät, että kohde ei ole sinua varten, ilmoita välittäjälle, että et ole kiinnostunut vuokraamaan sitä. Näin välittäjä ei jää suotta odottamaan yhteydenottoasi vaan jatkaa asuntonäyttöjen pitämistä löytääkseen sopivan vuokralaisen.

Etkö ole varma, sopisiko asunto sinulle?

Jos et ole aivan varma siitä, viihtyisitkö asunnossa, listaa muuttamisen plussat ja miinukset vaikka paperille tai puhelimen muistiinpanoihin. Se auttaa hahmottamaan konkreettisesti, kannattaako asunto vuokrata. Jos päätät jatkaa sopivan kodin etsintää, katso vuokra-asuntoilmoitukset ja ilmoittaudu seuraavalle asuntonäytölle.