Näin teet hyvän asuntohakemuksen

Hyvä asuntohakemus huomataan. Erotu muista hakijoista panostamalla hakemuksen huolellisuuteen ja asiasisältöön, niin uusi kotisi on lähempänä kuin uskotkaan.

Kokosimme vinkkejä hyvän vuokra-asuntohakemuksen laatimiseen

Olennaista asuntohakemuksessa on se, että kun näet vaivaa jo hakuvaiheessa, vuokranantaja huomaa, että juuri sinut kannattaa valita vuokralaiseksi.

1. Erotu eduksesi.
Mieti mikä tekee juuri sinusta hyvän vuokralaisen ja kirjoita nämä asiat napakasti asuntohakemukseen. Yksityiset vuokranantajat arvostavat erityisesti tunnollisuutta ja luottotietoja. Maksukyvyn varmuutta lisäävät opiskelu- ja/tai työpaikka eli ne kannattaa ilman muuta mainita. Hakemuksessa kannattaa myös kertoa, että etsii vuokrakotia pidemmäksi aikaa.

2. Vakuus kuntoon.
Kirjaa asuntohakemukseen miten hoidat vuokravakuuden. Käytätkö Kelan maksusitoumusta, henkilötakausta, vakuustiliä vai maksatko vakuussumman vuokranantajan tilille? Kelan maksusitoumus on kirjallinen ja sen saaminen tulee varmistaa hyvissä ajoin Kelalta. Henkilötakaaja antaa vuokralaiselle omavelkaisen takauksen, jolloin myös hänen luottotietonsa tarkistetaan. Henkilötakaajana voi toimia esimerkiksi vuokralaisen huoltaja. Vuokravakuustili on erillinen tili, jonne vuokralainen maksaa vakuuden vuokrasuhteen alussa. Vuokravakuuden voi myös maksaa vuokranantajan tilille, josta vuokranantaja palauttaa rahan vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli asunto ja vuokranmaksut ovat kunnossa.

3. Ole rehellinen.
Kerro miksi etsit asuntoa. Mainitse asuntohakemuksessa myös mahdollisista asumiseen vaikuttavista asioista, kuten lemmikeistä. Vuokranantajalle olennaisia tietoja ovat minkä ikäinen, kokoinen ja rotuinen lemmikkisi on. Perustele myös, miksi juuri tämä asunto olisi sopiva juuri sinulle.

4. Suosittelija mukaan.
Jos olet hoitanut aiemmin vuokra-asumiseen liittyvät asiat mallikkaasti, uutta asuntohakemusta laatiessa voi suosittelijasta olla hyötyä. Moni vuokranantaja arvostaa, jos hakijan edellinen vuokranantaja on valmis suosittelemaan tätä. Varmista myös, saatko antaa edellisen vuokranantajasi puhelinnumeron mahdollisia tiedusteluja varten.

5. Persoonaa peliin!
Vaikka asuntohakemuksessa ei kysytä harrastuksia tai muita mielenkiinnon kohteita, aina kannattaa laittaa persoonaa peliin. Kerro hauskasti ja napakasti itsestäsi ja elämäntyylistäsi – älä kuitenkaan jaarittele. Myös asuntohakemuksessa selkeäsanaisuus ja kiteyttäminen ovat valttia. Muista, että hakemukseen voi halutessaan liittää myös kuvan.