Tutkimus: suomalaisissa on 6 erilaista asunnonetsijätyyppiä – oletko remontoija, huvittelija vai haaveilija

Nainen oikotiirailemassa asuntoja puhelimella.

Oikotien asuntohakua käyttää viikoittain yli miljoona yksittäistä kävijää. Asunnonetsijöistä on tunnistettavissa 6 erilaista tiirailijatyyppiä. Asia selviää Oikotien tammikuussa tekemästä kyselytutkimuksesta, johon osallistui 2147 suomalaista. Tositarkoituksella asuntoa etsivien lisäksi joukossa on huvittelijoita, luksusasuntojen fiilistelijöitä ja inspiraation hakijoita.

Asunnon tiirailijat jakautuvat 6 eri tyyppiin

Asuntoilmoituksia selaavilla on mielessä erilaiset motiivit. Toiset etsivät pesäkoloa tositarkoituksella ja toiset huvittelevat ja haaveilevat. Ilmoituksien selailijat voivat hakea luksusasuntojen katselusta motivaatiota isomman palkkapussin tavoitteluun tai he etsivät inspiraatiota oman kodin sisustamiseen. Asunnonetsijöistä on tunnistettavissa 6 erilaista tiirailijatyyppiä. Asia selviää Oikotien tammikuussa tekemästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 2147 suomalaista.

1. Sen yhden ja oikean metsästäjä skannailee kotia hyvin tarkkojen kriteerien perusteella. Kriteereinä voi olla esimerkiksi tietty alue tai edullinen hintataso tai sauna ja hissi. Juuri sen oikean metsästäjä ei tapaa tehdä valintaa kiireessä, vaan hän kyttää, milloin löytyisi täydellinen.

 2. Huvittelija selaa asuntoilmoituksia kauhistellakseen tai ihaillakseen muiden koteja. Huvittelutiirailu on ajankulua ja viihdettä. Tämä tiirailija jakaa löytöjään ja huomioitaan mielellään myös ystäviensä kanssa.

 3. Inspiroituja ihailee muiden sisustusratkaisuja. Hän kokee erilaisten sisustusten katselemisen inspiroivaksi jo itsessään, mutta harrastaa asuntotiirailua myös löytääkseen ideoita ja ratkaisuja oman kotinsa sisustamiseen.

 4. Haaveilija unelmoi kalliista asunnosta ja rikastumisesta. Hänellä on hakuvahti ökyasunnoille, etteivät parhaat luksuslukaalit jää huomaamatta. Kalliiden asuntojen katselu myös motivoi paksumpien tienestien perään. Osalle haaveilijoista haaveasunnot ovat unelma, osalle tavoite.

 5. Elämäntilanteen liikkeelle laittama on asuntokaupoilla elämänmuutoksen takia. Yksi lähtee opiskelemaan, yksi opiskeluista töihin, yhdellä on parisuhde, yksi saa lapsia ja yhdellä ovat lapset jo lentäneet pesästä. Joku taas etsii itselleen väliaikaista majaa remontin vuoksi.

 6. Remontoija etsii sopivaa kohdetta, jonka pääsisi uudistamaan ja myymään hyvällä katteella tai muokkaamaan itselleen juuri oman näköisen ja tuntuisen kodin. Remontoija keskittyy erityisesti asuntojen pohjapiirroksiin. Koska pinnat joka tapauksessa remontoidaan, olennaisinta on puntaroida, millainen pohjaratkaisu palvelisi parhaiten tarpeita.