Etelä-Suomi on vallannut mökkeilyn – Itä- ja Keski-Suomi kärsivät

Suomen. kallein saatavilla oleva loma-asunto.

Nyt on kenen tahansa omistettavissa korkeimmalla Suomessa sijaitseva asuinrakennus. Suurin hidaste on 5,25 miljoonan euron hinta. Huvila sijaitsee Rukatunturin huipulla 457 metrin korkeudella.

Ylipäätään mökkeilyn painopiste alkaa kuitenkin vakiintua Etelä-Suomeen. Tämän ja kahden viime vuoden aikana mökkejä on ostettu eniten Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta. Vielä selkeämmin eteläpainotus näkyy siinä, mistä myynnissä olevia mökkejä haetaan. Tänä vuonna halutuimpia mökkimaakuntia ovat olleet Uusimaa, Varsinais-Suomi, Päijät-Häme, Etelä-Savo ja Kanta-Häme. Itä- ja Keski-Suomen perinteisistä mökkeilyalueista vain Etelä-Savo pitää pintansa.

Erityistä nousua mökkimaakuntana tekee Kanta-Häme, jota kuitenkin hidastaa loma-asuntojen verrattain suppea lukumäärä. Mökkeilyn painottuneisuuden siirtyminen eteläiseen Suomeen liittyy ylipäätään asutuksen painottuneisuuteen. Nyt halutaan lähimökkeilyä.

Mökkeilyn painopiste alkaa vakiintua Suomessa Etelä-Suomeen. Tammi–kesäkuun välillä mökkejä ostettiin eniten Etelä-Savosta, mutta 2. eniten ostettiin Varsinais-Suomesta ja 3. eniten Uudeltamaalta. Eteläinen painotteisuus näkyy vielä selkeämmin siinä, mistä myynnissä olevia mökkejä haetaan.

– Tammi–heinäkuun välillä maakunnista mökkien myynti-ilmoituksia haettiin eniten Uudeltamaalta. Toiseksi eniten Varsinais-Suomesta. Sen jälkeen suosituimmat olivat järjestyksessä Päijät-Häme, Etelä-Savo sekä Kanta-Häme. Itä- ja Keski-Suomen vesistöisistä perinteikkäistä mökkimaakunnista pintansa pitää siis enää Etelä-Savo, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo.

Eteläisen painotteisuuden lisäksi loma-asuntotoiveissa näkyy kaupunkipainotteisuutta, sillä suomalaiset ovat hakeneet tänä vuonna loma-asunnoista eniten siirtolapuutarhamökkejä. Siirtolapuutarhat sijaitsevat useimmiten kaupungeissa.

Kanta-Häme trendaa

Erityistä nousua mökkimaakuntana tekee Kanta-Häme. Ja siellä varsinkin Hämeenlinna.

– Kanta-Hämeen noususuhdanne näkyy ennen kaikkea myynnissä olevia mökkejä etsittäessä. Kaikista alueellisista mökkihauista tänä vuonna toiseksi suosituin on ollut Hämeenlinna – Saimaan jälkeen. Maakunnista Kanta-Häme on mökkihakumäärissä jo kärkiviisikossa. Tällä hetkellä Suomen suosituin mökkimyynti-ilmoituskin on Hämeenlinnasta, Leinonen sanoo.

Toteutuneiden mökkikauppojen lukumäärässä Kanta-Häme ei vielä erityisesti erotu, mutta siihen yksi iso syy on mökkien verrattain suppea määrä maakunnassa. Vuoden alussa Kanta-Hämeessä oli maakunnista 6. vähiten mökkejä. 40 prosenttia kantahämäläisistä mökeistä sijaitsee Hämeenlinnassa, joka onkin Suomen 5. mökkirikkain paikkakunta. Vuoden alussa niitä oli 8668.

Mökkien pienehköstä lukumäärästä huolimatta Kanta-Hämeestä on tänä vuonna ostettu mökkejä maakunnista 8. eniten.

Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Keski-Suomi kärsivät

Mökkeilyn painottuneisuuden siirtyminen eteläiseen Suomeen liittyy ylipäätään asutuksen painottuneisuuteen.

– Nyt halutaan lähimökkeilyä. Puolet suomalaisista asuu Rauma–Imatra-linjan eteläpuolella, ja moni toivoo lyhyttä ajomatkaa mökille. Kärsijöitä ovat etenkin Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Keski-Suomi, jotka ovat perinteisiä mökkeilyseutuja ja joissa on paljon mökkejä. Kuopio ja Mikkeli ovat edelleen Suomen mökkirikkaimmat paikkakunnat, Leinonen toteaa ja lisää:

– Kanta-Häme ja Päijät-Häme osuvat sijainniltaan otollisesti asutuksen keskittymiseen ja lähimökkeilytrendiin. Ne ovat sopivan ajomatkan päässä Uudeltamaalta ja Tampereeltakin, mutta mökkien hintataso on matalampi.

Koronakriisin aikana kaipuu ulkoilmaan ja väljyyteen synnytti Suomessa kaikkien aikojen mökkibuumin. Mökkien kysyntä ampaisi vuosina 2020 ja 2021 erittäin vilkkaaksi. Jo tuolloin Etelä-Suomi erottui, sillä sekä 2020 että 2021 tammi–kesäkuussa loma-asuntoja ostettiin maakunnista selkeästi eniten Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta. Vuotuinen kuumin mökkikauppasesonki tapaa ajoittua lopputalveen ja kevääseen.

Huvila Suomen korkeimmalta rakennuspaikalta

Korkeimmalle Suomessa rakennettu asuinrakennus on Rukatunturin huipulla oleva huvila. Se on nyt julkisesti myytävänä. Sijainti on 457 metriä merenpinnan yläpuolella. Neljäkerroksisessa huvilassa on asuinpinta-alaa 571 neliötä. Huvila on rakennettu vuonna 2010.
Rukan huipulla oleva huvila on tällä hetkellä kallein julkisesti saatavilla oleva loma-asunto Suomessa.

Mökkihakujen suosituimmat maakunnat tänä vuonna
1. Uusimaa
2. Varsinais-Suomi
3. Päijät-Häme
4. Etelä-Savo
5. Kanta-Häme

Mökkihakujen halutuimmat ominaisuudet tänä vuonna
1. Siirtolapuutarha
2. Ranta
3. Hirsi
4. Astianpesukone
5. Saari
6. Talviasuttava
7. WC
8. Järvi
9. Meri
10. Tie perille

Tämän hetken katsotuimmat mökkien myynti-ilmoitukset
1. Rantamökki Hämeenlinnan Rengossa
2. Saarimökki Pyhtään Hevossaaressa
3. Rantamökki Ylöjärven Ylisissä
4. Kuivanmaan mökki Lohjan Nummi-Pusulassa
5. Rantamökki Muhoksen Sanginjoella
6. Rantamökki Padasjoen Auttoisissa
7. Huvila Ruokolahden Vertalansalmella
8. Rantamökki Savitaipaleen Kautainniemessä
9. Saarimökki Paraisilla Berghamnissa
10. Saarimökki Helsingissä Läntisellä Iiluodolla