Välityspalkkio muodostuu sekä välittäjän tekemästä työstä että asunnon myynnistä aiheutuvista kuluista. Kokosimme yhteen seikat, jotka sinun asuntosi myyjänä on hyvä tietää välityspalkkiosta.
Mitä välityspalkkiolla saa?
Välittäjää ei kannata valita yksinomaan palkkioprosentteja vertailemalla, koska eri välittäjät sisällyttävät palkkioonsa erilaisia kuluja ja palveluita. Välityspalkkioita vertaillessa olennaista onkin selvittää, mitä palkkiolla saa. Tässä esimerkkejä siitä, mitä välityspalkkioon usein sisältyy.
Välittäjä
- tutustuu alueeseen, sen toteutuneisiin kauppahintoihin ja markkinatilanteeseen
- tutustuu asuntoon ja yhtiöön sekä paikan päällä että perehtymällä dokumentteihin; hankkii tarvittavat paperit, haastattelee myyjän ja tekee arviokäynnin
- kartoittaa remontti- ja stailaustarpeet ja suosittelee asiakkaalle tarvittavia toimia
- muodostaa hinta-arvion
- tuottaa markkinointimateriaalin
- julkaisee myynti-ilmoituksen verkossa, mahdollisesti myös lehdessä
- järjestää asuntonäyttöjä
- käsittelee ostotarjoukset, toimii myyjän ja ostajan välissä molempia palvellen
- huolehtii asuntokauppaan liittyvien asiakirjojen laatimisesta kaupantekotilaisuutta varten
- huolehtii ilmoituksista isännöitsijälle
- huolehtii varainsiirtoverojen ilmoittamisesta verottajalle.
Jotkut kiinteistönvälittäjät laskuttavat välityspalkkion lisäksi esimerkiksi ilmoituksista, asiakirjoista ja markkinoinnista syntyneet kulut, toiset sisällyttävät ainakin osan kuluista välityspalkkioon.
Lue myös: Kannattaako asunnon stailaaminen myyntikuntoon?
Paljonko välityspalkkiota pitää maksaa?
Kiinteitäkin välityspalkkioita on olemassa, mutta monet välitysliikkeet perustavat välityspalkkion prosentuaaliseen osuuteen myyntihinnasta tai velattomasta myyntihinnasta. Se tarkoittaa, että saat tietää välityspalkkion euromäärän vasta, kun kaupat syntyvät. Monilla välittäjillä on kuitenkin minimipalkkio, joka kaupasta on vähintään maksettava. Näin välittäjä varmistaa, että myös hyvin edullisen asunnon välittäminen on kannattavaa.
Jos välityspalkkio tuntuu liian korkealta, selvitä, mitä saat rahalla. Purkamalla palkkion osiin näet, onko tietyn välittäjän välityspalkkio kallis suhteessa muiden palkkioihin. Pidä mielessä, että korkealta tuntuva välityspalkkio voi myös viestiä välittäjän ammattitaidosta. Parempi ja siksi kalliimpi välittäjä saattaa saada asunnostasi paremman hinnan.
Lue myös: Kiinnitä huomiota näihin asioihin, jos olet myymässä asuntoa vuonna 2023
Miten välityspalkkioita voi vertailla?
Välityspalkkioita vertaillessa kannattaa palkkion sisältämien palveluiden ja kulujen lisäksi kiinnittää huomiota muuhunkin. Tässä muutama kysymys, joiden avulla voit vertailla, kuinka paljon arvoa saat välityspalkkiolla.
- Tekeekö välittäjä ilmoituksesta nostoja, jotta ilmoitus saa mahdollisimman paljon näkyvyyttä?
- Tekeekö välittäjä osuvasti kohdennettua digimainontaa?
- Onko markkinointimateriaali laadukasta? Ovatko kuvat ammattilaisen ottamia? Houkutteleeko asuntoilmoituksen teksti?
- Millaiset verkostot välittäjällä on, ja hyödyntääkö hän niitä tehokkaasti löytääkseen potentiaaliset ostajat? Jakaako välittäjä ilmoitusta omissa somekanavissaan?
- Millaiset referenssit välittäjällä on?
- Miten jouhevasti yhteistyö välittäjän kanssa sujuu?
Lue myös: Millainen on hyvä asuntokuva?
Miten välityspalkkiosta sovitaan?
Välittäjä kirjaa välityspalkkion välitystarjoukseen ja toimeksiantosopimukseen, joten asunnon myyjänä saat välityspalkkiosta aina mustaa valkoisella jo ennen kuin teet lopullisen päätöksen siitä, kenelle annat asuntosi välitettäväksi.