Kannattaako asunnon stailaaminen myyntikuntoon?

Muotoilija, sisustussuunnittelija Jutta Karihtala on tehnyt asuntostailauksia vuosien ajan. Kysyimme Jutalta, kannattaako asunto stailata myyntikuntoon ja millaisia tuloksia on realistista tavoitella. Lue vastaukset ja vinkit stailaamiseen!

Miksi asunto kannattaa stailata myyntiä varten – saako siitä paremman hinnan?

”Asunnon stailaus ei automaattisesti nosta asunnosta saatavaa hintaa, mutta se nopeuttaa asunnon myyntiä tutkitusti noin 60 prosentilla”, kertoo Karihtala. Kauniit ja puhuttelevat myyntikuvat saavat usein enemmän näkyvyyttä ja sosiaalisessa mediassa näitä myyntilinkkejä jaetaan paljon. Tätä kautta näyttöihin saadaan paikalle enemmän katsojia ja luonnollisesti ostajakin löytyy silloin nopeammin. Kilpailutilanne näytöillä saattaa vaikuttaa myyjän kannalta myös positiivisesti myyntihintaan, avaa Jutta asiaa.

Miksi kannattaa käyttää ammattilaista asunnon stailauksessa?

”Ammattilainen tietää, mitkä asiat ratkaisevat asunnon myynnissä – tilan tuntu, sopivat värit, tunnelma sekä kiinnostavat yksityiskohdat ovat avainasemassa. Ammattilainen näkee asuntosi ulkopuolisen silmin ja osaa korostaa sen hyviä puolia”, kertoo Jutta.

Koska asunnon ostossa on suuressa roolissa usein myös tunnelma ja mielikuvat, osaa ammattilainen stailata kotisi niin, että se tuntuu kodilta myös ostajaehdokkaalle. Jutta paljastaa itsekin kysyneensä toisen ammattilaisen mielipidettä, kun oma koti oli myynnissä. Hän tietää, miten omille tavaroille tulee todella nopeasti sokeaksi ja objektiivinen ote katoaa.

Voiko stailaamisen tehdä itse?

Toki stailaamisen voi tehdä myös itse, mutta usein ammattilainen näkee asunnon potentiaalin paremmin ostajan silmin ja tietää myös, mitä asioita kodissa kannattaa korostaa. Hänellä ei myöskään ole tunnesiteitä asukkaan tavaroihin, joten hän karsii rohkeammin pois myynnin kannalta turhia elementtejä.

Jos kuitenkin päätän tehdä stailaamisen itse, mihin kiinnitän huomiota?

  1. Siivoa kotisi huolellisesti
    Petaa sängyt, pyyhi pinnat, imuroi ja luuttua lattiat. Avaa verhot, vaihda palaneet polttimot ja laita kaikki asunnon valot päälle. Vaihda puhtaat pyyhkeet kylpyhuoneisiin sekä vessoihin ja pese altaista pois hammastahnat ja muut roiskeet. Laita wc-istuinten kannet kiinni.
  2. Piilota kaikki ylimääräinen tavara sekä henkilökohtaiset esineet
    Perheenjäsenten valokuvat, hygieniavälineet, tiskirätit ja -harjat sekä ylimääräiset kodinkoneet kannattaa raivata pois näkyvistä. Eteinen on asunnon käyntikortti, joten poista myös eteisen vaatesäilytyksestä ylimääräiset takit ja kengät. Muista pyyhkiä peilit ja tarkista, että matto on puhdas.
  3. Luo tilantuntua
    Vie varastoon liian isot tai asunnon ahtaaksi tekevät kalusteet. Tarkista, että kulkuväylät ovat vapaina kalusteista.

Mikäli asunto myydään tyhjänä, kannattaa sinne hankkia tai lainata muutamia kalusteita. Kalusteet tuovat perspektiiviä asuntoon ja helpottavat ostajaa hahmottamaan tilan kokoa.

Kannattaako asuntoa remontoida ennen myyntiä?

Karihtala tähdentää, ettei isoihin remontteihin kannata lähteä vain myynninedistämismielessä, mutta pienet fiksaukset, kuten listojen paikkamaalaamiset tai erittäin voimakkaan seinän värin vaihtaminen neutraalimmaksi, voi olla kannattavaa. Neutraali sävymaailma ja asunnon siisti yleisilme on myynnin kannalta hyväksi, mutta isojen remonttien kustannuksia voi olla vaikea saada takaisin myyntihinnassa. Lue aiheesta lisää täältä.

Tutustu Oikotien asunnon myyntioppaaseen ja katso lisää vinkkejä, joiden avulla nopeutat kotisi myyntiä.

 

Teksti: Tuija Talvitie
Kuvat: Aki Aro / Photoworks

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin vuonna 2019 ja muokattu viimeksi vuonna 2023.