Kiinnitä huomiota näihin asioihin, jos olet myymässä asuntoa vuonna 2023

Vuoden välittäjä Linda Leino

Vuoden Välittäjä 2022 Linda Leino kertoo, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota asuntoa myydessä, ja miksi välittäjä on kullanarvoinen kumppani, kun myy asuntoa haastavassa markkinatilanteessa.

Pandemia-aikana asuntokauppa kävi niin kuumana, että asunnoista maksettiin jopa ylihintaa. Sittemmin tilanne on kääntynyt päälaelleen, ja myyjän markkinat keikahtaneet ostajan markkinoiksi.

– Nyt tehdään paluuta pandemiaa edeltäneen kaltaiseen tilanteeseen, tai jonkinlaiseen normaalitilanteeseen, jos sellaisesta nyt enää koskaan voidaan puhua. Tämänhetkinen markkinatilanne on erittäin vaikeasti ennustettava, Linda Leino kuvailee.

Leino on Raumalla ja Porissa toimivan Haave LKV:n toimitusjohtaja, YKV, LKV, KiAT ja kaupanvahvistaja. Suomen Kiinteistönvälittäjät ry eli SKVL valitsi hänet Vuoden Välittäjäksi 2022. Työnsä ansiosta Leino tuntee erityisen hyvin Satakunnan asuntomarkkinat, mutta vaihtaa jatkuvasti ajatuksia myös muualla Suomessa välitystyötä tekevien kollegojensa kanssa. Leinolla onkin hyvä käsitys siitä, mitä erilaisten kohteiden myynnissä kannattaa ottaa huomioon.

Markkinatilanteesta huolimatta ihmiset tarvitsevat koteja

Linda Leino pitää markkinatilannetta myyjän kannalta haastavana, mutta ei mahdottomana. Kaupankäynti ei ole kokonaan jäissä, sillä ihmiset tarvitsevat tälläkin hetkellä koteja. – Asunto on ihmisen perustarve, Leino summaa.

Tällä hetkellä asunnon ostajat kiinnittävät aiempaa enemmän huomiota asunnon hintaan, kuntoon ja energiaratkaisuihin. Omakotitalojen ostajien päätöksentekoon vaikuttavat erityisesti kohteen energiaratkaisut, kerrostaloasuntojen ostajat puolestaan puntaroivat yhtiölainojen korkoja.

Asuntokauppa siis käy, mutta ei millä tahansa hinnalla. Leino kertoo, että itse ilman välittäjää myyvät hinnoittelevat asuntonsa usein yläkanttiin, mikä pidentää myyntiaikaa. – Ammattitaitoinen välittäjä osaa hinnoitella kohteen kerralla oikein, ja auttaa saamaan asunnosta parhaan mahdollisen hinnan vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Siksi onkin hyvä panostaa ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän valintaan.

Vaikka ihmiset tarvitsevat koteja, tämänhetkisessä markkinatilanteessa myyjän kannattaa Leinon mukaan paitsi laskea hintaa myös varautua tavanomaista pidempään myyntiaikaan.

Hyvä kiinteistönvälittäjä ymmärtää rakennustekniikkaa

Nyt pinnalla olevien yhtiölainojen ja energiaratkaisujen lisäksi asunnon ostajat kiinnittävät huomiota rakennusteknisiin seikkoihin. Tämä on yksi syy siihen, miksi Leino suosittelee käyttämään kiinteistönvälittäjää sen sijaan, että yrittäisi myydä asuntoa itse.

– Ammattitaitoinen välittäjä osaa kiinnittää huomion oikeisiin asioihin kohteessa. Emme ole rakennusinsinöörejä, mutta ammattitaitoisella välittäjällä on tarvittava perusosaaminen rakennustekniikasta.

Lue myös: Kuntotarkastus asuntokaupassa

Välittäjä auttaa saattamaan asunnon myyntikuntoon

Suuria remontteja ei myytävään asuntoon yleensä tarvitse tehdä, mutta Linda Leinon mukaan myyntiä hankalassa markkinatilanteessa helpottaa, jos asunnon yleisvaikutelma on viimeistelty, ja asunto on heti valmis muuttoa varten. – Tällä hetkellä energiaratkaisujen parantaminen voi lyhentää myyntiaikaa huomattavasti.

Leinon mukaan remontteja ei kuitenkaan kannata lähteä tekemään omin päin. – Ammattitaitoinen välittäjä osaa kertoa, mitä juuri kyseisessä kohteessa on kannattavaa tehdä, eli mitä potentiaaliset ostajat kohteelta toivovat. Tavoitteena on saada asunnosta paras mahdollinen saatavissa oleva hinta.

Lue myös: Rasi ry:n toimitusjohtajan Minna Liuksiala kertoo, uskaltaako nyt remontoida tai rakentaa uutta.

Välittäjään kannattaa tutustua ennen valintaa

Linda Leino kannustaa kiinteistönvälittäjää valitsevaa tutustumaan aivan ensiksi välittäjän koulutustaustaan. Sen voi tehdä esimerkiksi lukemalla välittäjän esittelyn välitysliikkeen verkkosivuilta tai käyntikortista. Välitysalalla toimivien nimikkeitä ovat esimerkiksi kiinteistönvälittäjä, asuntomyyjä ja myyntineuvottelija. Tutkintoja ja koulutuksia on lukuisia riippuen työnkuvasta ja työn vastuullisuudesta: esimerkiksi kiinteistönvälittäjän nimikettä saa käyttää vain LKV-pätevyyden suorittanut henkilö.

Leino haluaa kiinnittää välittäjää valitsevan huomion tutkintojen ja nimikkeiden lisäksi myös siihen, kuinka motivoitunut välittäjä on ylläpitämään osaamistaan. – Kerran suoritettu LKV-pätevyys on voimassa aina ja ikuisesti, vaikka laki muuttuu jatkuvasti. Kannattaakin tarkistaa, että välittäjän lakiosaaminen on ajan tasalla, hän vinkkaa. – Isoilla ketjuilla on omat koulutuksensa, ja SKVL on vastikään luonut omille jäsenilleen tarkoitetun laatuauktorisoinnin, joka edellyttää välittäjiltä säännöllistä lakikoulutuksissa käymistä sekä lakikokeen suorittamista kolmen vuoden välein, Leino kertoo.

Myös välittäjän rakennustekniseen osaamiseen on hyvä kiinnittää huomiota. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos välittäjä ei osaa kertoa esimerkiksi aikakaudelle tyypillisistä riskirakenteista tai asunnon vaurioista. – Osaaminen kehittyy yleensä työn lomassa, esimerkiksi osallistumalla kuntotarkastuksiin ja kosteusmittauksiin, Leino kertoo. – Kiinteistönvälittäjää valitessa kannattaakin tarkastaa, että välittäjällä on joko työkokemusta useamman vuoden ajalta tai rakennustekniikkaan liittyviä lisäkoulutuksia käytynä.

Välittäjän koulutustaustaan kannattaa siis tutustua laajasti, jotta saa realistisen kuvan osaamisesta.

Leino kannustaa asuntoa myyvää tutustumaan myös välittäjän saamiin asiakaspalautteisiin. – Ne ovat parasta dataa, jota kiinteistönvälittäjän valitsemiseen on käytettävissä. Palautteita voi lukea esimerkiksi välitysliikkeen verkkosivuilta.

Leino vinkkaa myös selaamaan välittäjällä myynnissä olevien kohteiden myynti-ilmoituksia, koska niiden kautta voi tutustua välittäjän tyyliin. Markkinointitaitoihin voi perehtyä myös välittäjän someprofiileja selaamalla. – Kiinteistönvälitys ei missään nimessä ole pelkkää myyntityötä, mutta välittäjän on osattava markkinoida kohteitaan.

Ennen päätöksen tekemistä välittäjään kannattaa tutustua myös kasvokkain. Välittäjät tekevät myyntiä varten maksuttomia arviointikäyntejä, joiden pohjalta he antavat hinta-arvion kohteesta. Arviointikäynti kannattaa tilata useammalta välittäjältä, jotta pääsee vertailemaan ja arvioimaan, kuka välittäjistä olisi sopivin. – Käynnin aikana kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon välittäjä kyselee asunnosta, ja millaisiin seikkoihin hän kiinnittää huomiota, Leino suosittelee.

Me Oikotiellä haluamme tehdä sopivan kiinteistönvälittäjän löytämisestä mahdollisimman helppoa. Löydä sinulle sopiva välittäjä Oikotien palvelusta.

Linda Leinon vinkit asunnon myyntiin haastavassa markkinatilanteessa

  • Varaudu tavanomaista pidempään myyntiaikaan.
  • Hinnoittele kohde oikein.
  • Tee energiaremontti ja/tai pintaremontti, jos mahdollista.
  • Valitse ammattitaitoinen välittäjä. Kiinnitä huomiota välittäjän koulutustaustaan, myös juridiseen ja rakennustekniseen osaamiseen.
  • Käy läpi välittäjän referenssit, somekanavat ja asuntoilmoitukset.
  • Kiinnitä huomiota välittäjän työskentelyyn arviointikäynnillä.