Keskustabuumi jatkuu muissa isoissa kaupungeissa, mutta trendi kääntyi Helsingissä

Mies katselemassa asuntoja Oikotieltä puhelimella.

  Lauttasaari on ensimmäistä kertaa Helsingin halutuin asuinalue. Kantakaupungin arvoalueet Ullanlinna ja Kruunuhaka putosivat pois kärkikolmikosta.

  Tampereen keskusta on noussut haetuimmaksi kaupunginosaksi. Tätä selittää ratikkatyömaan ja Kannen ensimmäisten tornitalojen valmistuminen.

  Espoon Tapiola ja Vantaan Tikkurila pitävät edelleen pintansa kaupunkien halutuimpina alueina.

  Oulussa Kiiminki on noussut listan ulkopuolelta kertaheitolla kolmossijalle. Kärkisijoja kaupungissa pitävät Keskusta ja Oulunsalo. Vastaavaan tapaan Turussa Kupittaa on kohonnut kaupungin kahdeksanneksi halutuimmaksi asuinalueeksi.

Keskustabuumi jatkuu viidessä Suomen kuudesta suurimmasta kaupungista, mutta Helsingissä trendi on kääntynyt. Pääkaupungin haetuin kaupunginosa Oikotie Asuntojen hakutuloksissa on nyt Lauttasaari. Tampereella keskusta on päinvastaisesti noussut haetuimmaksi alueeksi.

Tampereella, Turussa ja Oulussa keskusta on haetuin kaupunginosa. Vastaavasti Espoossa ja Vantaalla keskeiset Tapiola ja Tikkurila pitävät hakumäärien kärkipaikkoja. Suurista kaupungeista vain Helsingissä muuttoliike suuntautuu kantakaupungin liepeille.

Eniten suomalaiset etsivät asuntoja, joihin kuuluu oma autotalli. Tämä selviää Oikotieltä omistusasuntoa etsineiden tammi–maaliskuussa käyttämistä hakusanoista. ”Autotalli” on ollut suosituin hakusana jo vuoden ajan, mikä kertoo väljästi asumisen suosiosta. Samaa tarinaa kertovat myös kuudenneksi ja seitsemänneksi haetuimmat ”uima-allas” ja ”takka”. Toisaalta hakusanoissa näkyy keskustabuumi. Asunnonetsijät hakevat toiseksi ja kolmanneksi eniten ”loft”- ja ”keskusta”-asuntoja.

Kymmenen haetuinta sanaa olivat järjestyksessä autotalli, loft, keskusta, hirsi, maalämpö, uima-allas, takka, hitas, parvi ja kaukolämpö. Kolme kymmenestä hakusanasta liittyy asunnon lämmitykseen. Asunnonetsijät kiinnittävät erityistä huomiota asunnon lämmitykseen nyt, kun energian hinnat pysyttelevät korkealla ja talvikelit venyvät pitkälle kevääseen. Erityisen houkuttelevia ovat maalämpö ja kaukolämpö

– Maalämpö oli viidenneksi ja kaukolämpö kymmenenneksi haetuin sana. Takalla varustettuja asuntoja haettiin kuudenneksi eniten. Vaikka lämmönjakelu pettäisi tulevina talvina, moni hirsitalo lämpiää tarvittaessa omalla takalla, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo.

Suomen kuuden suurimman kaupungin kaupunginosien vetovoimavertailu koostuu Oikotiessä tehdyistä omistusasuntohauista. Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Vetovoimavertailu kertoo, mistä kaupunginosista haetaan omistusasuntoja eniten. Vertailu ei kerro, mistä asunnot ostetaan, vaan mistä asunnot haluttaisiin ostaa.

Oikotien Asunnot-palvelua käyttää viikoittain yli miljoona ihmistä.

Suomen himotuin on puutalo Helsingin ydinkeskustassa 

Juuri nyt Suomen eniten kiinnostusta herättävä asunto on puutalo-osake Helsingin Kampissa.

Ruoholahden villoina tunnetulla puutaloalueella myytävää 1800-luvun lopulla rakennettua 90,2 neliömetrin asuntoa katsotaan tällä hetkellä eniten kaikista asunnoista koko Suomessa.

– Puutalo kantakaupungissa yhdistää ajan ristiriitaiset trendit. Yhtäältä suomalaiset haluavat asua oman talon rauhassa, ja toisaalta palveluiden lähellä tai kantakaupungin sykkeessä. Harvakseltaan myyntiin tulevat kantakaupungin puutaloasunnot vastaavat molempiin toiveisiin, Leinonen kommentoi.

Helsingissä ”Onnellisten saari” ohitti keskustan

Lauttasaari on nyt Helsingin haetuin kaupunginosa. Kärkikolmikkoa täydentävät Töölö ja Munkkiniemi.

– Kantakaupungin perinteikkäät arvoalueet ovat nyt menettäneet suosiotaan. Aiemmin haetuimpien kaupunginosien kärkikolmikossa komeilleet Ullanlinna ja Kruununhaka ovat pudonneet seitsemänneksi ja kahdeksanneksi, Leinonen kertoo.

Pääkaupungissa asunnot ovat kalliimpia kuin muualla maassa. Siksi helsinkiläiset kiinnittävät erityistä huomiota asunnon hintaan.

– Pysyvästi edullisiksi suunniteltuja Hitas-asuntoja haettiin koko maan hakusanoista kahdeksanneksi eniten. Hitas-asunnoille on määritelty tontinluovutusvaiheessa korkein mahdollinen myyntihinta. Asuntoja ei saa myydä tätä korkeampaan hintaan. Näin Hitas-asuntoja etsivät helsinkiläiset varautuvat inflaatioon ja jatkuvaan hintojen nousuun, Leinonen sanoo.

Tampereen keskusta on nyt Pispalaakin haluttavampi

Tampereen keskusta on nyt kaupungin halutuin alue. Tätä selittää ratikkatyömaan ja Kannen ensimmäisten tornitalojen valmistuminen. Tällä hetkellä Tampereen kolme halutuinta kaupunginosaa ovat keskusta, Kaleva ja Pyynikki.

– Etenkin viime vuonna valmistuneet Kannen tornitalot ovat siirtäneet asunnonostajien katsetta Tampereella lisää ydinkeskustaan, Leinonen sanoo.

Tampere on viime vuodet poikennut suurissa kaupungeissa vallinneesta keskustabuumista. Esimerkiksi perinteisessä kilpakumppanikaupunki Turussa keskusta on ollut asunnonetsijöiden haetuinta aluetta sekä viime että toissa vuonna. Tampereella listojen kärkisijoja ovat pitäneet lapsiperheiden suosima Pyynikki ja opiskelijoiden kaupunginosana tunnettu Hervanta.

Ratatyöt kutsuvat Kupittaalle

Turun haetuimmat kaupunginosat ovat nyt keskusta, Hirvensalo ja Martti. Viime vuonna keskustan kanssa kärkisijoja pitänyt Telakkaranta on pudonnut kahdeksannelle sijalle. Kupittaa on noussut listojen ulkopuolelta kaupungin kahdeksanneksi halutuimmaksi asuinalueeksi. Taustalla voivat vaikuttaa junayhteydet Turun ja Helsingin välillä.

– Elokuusta 2022 alkaneen ratakatkon vuoksi Helsingin-junat kulkevat Kupittaan asemalle Turun päärautatieaseman sijasta. Kupittaa voi siksi nostaa suosiotaan nykyisen ja entisen pääkaupungin välillä matkaavien asunnonetsijöiden silmissä, Leinonen kertoo.

Oulussa viime vuosien halutuin kaupunginosa Tuira on pudonnut vuodenvaihteen jälkeen listan neljänneksi. Kärkisijoja pitävät nyt keskusta, Oulunsalo ja Kiiminki. Keskusta on keikkunut kärkisijoilla aiemminkin, kun taas Kiiminki on noussut listan ulkopuolelta kertaheitolla kolmossijalle.

Espoo ja Vantaa kasvavat vakaasti

Espoossa ja Vantaalla samat kaupunginosat pysyvät kiinnostavina vuodesta toiseen. Espoossa kärkisijoja pitävät Tapiola ja Olari. Suurimpana muutoksena viime vuoden kolmanneksi halutuin kaupunginosa Westend on pudonnut kuudennelta sijalta nousseen Haukilahden tieltä. Vantaan kärkikolmikon muodostavat Tikkurila, Myyrmäki ja neljänneltä sijalta Kivistön paikalle noussut Ylästö.

Haetuimmat sanat Oikotiellä Myytävissä asunnoissa 1.1.-31.3.2023

 1. Autotalli
 2. Loft
 3. Keskusta
 4. Hirsi
 5. Maalämpö
 6. Uima-allas
 7. Takka
 8. Hitas
 9. Parvi
 10. Kaukolämpö 

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023

 1. Lauttasaari
 2. Töölö
 3. Munkkiniemi
 4. Kallio
 5. Laajasalo
 6. Vuosaari
 7. Ullanlinna
 8. Kruununhaka
 9. Kalasatama
 10. Oulunkylä

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023

 1. Tapiola
 2. Olari
 3. Haukilahti
 4. Matinkylä
 5. Westend
 6. Leppävaara
 7. Laaksolahti
 8. Mankkaa
 9. Lintuvaara
 10. Kivenlahti

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023

 1. Tikkurila
 2. Myyrmäki
 3. Ylästö
 4. Kivistö
 5. Martinlaakso
 6. Korso
 7. Kartanonkoski
 8. Hiekkarju
 9. Pähkinärinne
 10. Rajakylä

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023

 1. Keskusta
 2. Kaleva
 3. Pyynikki
 4. Hervanta
 5. Vuores
 6. Tammela
 7. Ranta-Tampella
 8. Pispala
 9. Kaukajärvi
 10. Härmälänranta

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023

 1. Keskusta
 2. Hirvensalo
 3. Martti
 4. Varissuo
 5. Runosmäki
 6. Suikkila
 7. Uittamo
 8. Kupittaa
 9. Telakkaranta
 10. Pääskyvuori

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023

 1. Keskusta
 2. Oulunsalo
 3. Kiiminki
 4. Tuira
 5. Pateniemi
 6. Toppilansalmi
 7. Kello
 8. Kaukovainio
 9. Hiukkavaara
 10. Karjasilta