Yhtä luonnon kanssa

Yhdysvalloissa Coloradon osavaltiossa Auroran kaupungissa sijaitsee maastoon sulautuva omakotitalo. Newyorkilainen arkkitehtitoimisto NOA, jonka on perustanut arkkitehti Andrew Heid, suunnitteli Courtyard House-nimisen talon.

Yksikerroksinen talo on rakennettu rinteeseen. Autotalli jää rinteen sisään muun talon ulottuessa mäen ulkopuolelle.

 

Courtyard House maastoutuu hyvin. Kauempaa katsoessa sitä on hankala havaita ympäristöstään.

 

Talosta avautuu kaunis näkoala ympäröivälle suojellulle kosteikolle sekä mäen alla virtaavalle Pudding-joelle.

 

Sisäänpääsy rakennukseen tapahtuu vaatimattomien betoniportaiden kautta.

 

Yksikerroksisessa talossa on tilaa 231 m2.

 

Interiööri on yhtä avonaista tilaa, joka muotoutuu talon keskelle jäävän ovaalin muotoisen sisäpihan ympärille. Lasitettu sisäpiha tuo tilaan kivasti luonnonvaloa.

 

Lasina on käytetty Solarban lasia, joka hyödyntää auringon lämpöä tilassa. Se optimoi myös luonnollista ilmanvaihtoa, joten koneelliseen ei ole tarvetta.

 

Talon asukkaat ovat arkkitehti Andrew Heidin eläkeikäiset vanhemmat, joille kodin portaattomuus ja esteettömyys on tärkeää.

 

Taloon ei ole tarkoituksella suunniteltu erillisiä huoneita, lukuun ottamatta vessaa ja kylpyhuonetta.

 

Arkkitehdin mukaan ideana on se, että talo toimisi kuin leiripaikka, joka illan tullen sopeutuu nukkumiseen ja aamulla toimii muissa tarpeellisissa käyttötarkoituksissaan.

 

Keittiössä on kaikki raskaammat keittiövälineet (kattilat, pannut jne.) sijoitettu altaan ja astianpesukoneen lähelle – se helpottaa ikäihmisten keittiössä työskentelyä.

 

Talon asukkaiden mukaan he eivät pelkästään katso luontoa ikkunasta vaan kokevat olevansa osa siitä.