Koko asuntokaupassa näkyvissä muutos: 14 prosenttia suomalaisista harkitsee asunnon hankkimista

Nainen tietokoneella muuttolaatikoiden keskellä.

Asuntomarkkinoiden uudiskohteiden menekki näyttää yhä lähitulevaisuudessa vitkaiselta. Oikotien helmikuussa tekemä kyselytutkimus kertoo aikuisväestöstä 1 prosentin harkitsevan tällä hetkellä vastarakennetun asunnon hankkimista, mutta 14 prosentin harkitsevan asunnon hankkimista. Kyselytutkimukseen vastasi 1142 suomalaista.

Tulos on linjassa tämänhetkisten asuntokauppatilastojen kanssa. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan välittäjien kautta koko Suomessa ostettiin helmikuussa 107 uutta asuntoa. Tammikuussa määrä oli 83 asuntoa. Määrät ovat kasvussa, mutta poikkeuksellisen pieniä. Käytettyjä asuntoja asunnonvälittäjien kautta ostettiin Suomessa helmikuussa 3155 kappaletta.

Vastarakennetun asunnon ostamista harkitsee tällä hetkellä yksi suomalainen sadasta. Koko maassa on nyt kaupan noin 10 000 vastarakennettua asuntoa. Kaikkiaan asuntoja on myynnissä noin 52 000. Se kuvastaa, miten selkeästi nyt on ostajan markkinat, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo.

Oikotien kyselytutkimuksen 1142 vastaajasta 56 prosenttia oli naisia, 41 prosenttia miehiä ja 3 prosenttia muita tai eivät halunneet kertoa.

Käytetyissä asunnoissa uutta puhtia

Samalla asuntokauppaan kokonaisuutena on nähtävissä muutosta. 14 prosenttia aikuisväestöstä harkitsee nyt asunnon hankkimista. Pitkälti asuntokauppa Suomessa on siis tällä hetkellä aiemmin rakennettujen asuntojen kauppaa.

– Se 14 prosenttia alkaa olla tasolla, jolla harkitsemisen yleisyys usein tutkimuksissa on. Harkitseminen ei toki tarkoita ostamista, mutta tämänhetkisiä harkitsijoita tulevat asunnonostajat ovat, Leinonen toteaa.

Henkilökohtaisten tarpeiden ohella suuri nyt asunnon ostamiseen kannustava seikka on totuttua matalampi hintataso. Ostajan markkinoilla hinnat ovat suotuisat ja valinnanvaraa on paljon.

Nyt yleisimmät asunnon ostamista jarruttavat seikat ovat lainojen korkeat korot, epävarmuus toimeentulosta sekä yleinen kustannusten nousu. Lisäksi 22 prosenttia suomalaisista jarruttaa se, ettei ole löytynyt sopivaa asuntoa ostettavaksi.

Suomalainen ei tahdo muuttaa kauas

Suomalaiset etsivät useimmiten uutta asuntoa nykyisen kotinsa läheltä. Joka neljäs haluaa pysyä samalla paikkakunnalla. Peräti samassa naapurustossa haluaa pysyä 15 prosenttia ihmisistä. 13 prosenttia pyrkii rajaamaan hakunsa nykyistä kotiaan lähellä oleviin kaupunginosiin.

Laajemmalta alueelta muualta maasta uudesta kodista on kiinnostunut 8 prosenttia suomalaisista. Ulkomailla uskoo seuraavan asuntonsa olevan vain 3 prosenttia. Suomalaisten ulkomaille suuntautuva muutto kohdistuu selkeästi eniten Ruotsiin. 

– 13 prosenttia on valmis joustamaan maantieteessä, jos uuden kodin muut seikat osuvat tarpeisiin. Siinä näkyy, kuinka merkittävästi muuttoliikettä ohjaavat myös muun muassa työllistyminen, opiskelu ja parisuhdeasiat, Leinonen kommentoi.