Andrei Koivumäki luksuslukaaleista: ”Usein kaikki revitään alas”

Andrei Koivumäki ja luksuskoti.

Neliöt Liikkuu LKV:n perustaja, asuntomyyjä Andrei Koivumäki tietää, millaisia asioita ökykämppien ostajat toivovat.

Luksuslukaalien kuvia oikotiiraillessa huomio kiinnittyy ylellisiin yksityiskohtiin ja loisteliaisiin sisustusratkaisuihin. On tilaa ja on valoa. Asuapa tuolla tavalla!

Somevideoistaan tunnettu välitysliike Neliöt Liikkuu LKV:n perustaja, asuntomyyjä Andrei Koivumäki katsoo luksusasuntoja aivan eri silmällä kuin moni muu. Hänelle niin sanotut ökykämpät ovat arkinen osa ammattia.

Koivumäki myy asuntoja pääasiassa Helsingistä ja Espoosta alueilta, joilla hinnat ovat maan korkeimpia. – Jos puhutaan ”arvoasunnoista”, niin Espoossa ne ovat yleensä hienoja omakotitaloja, Helsingissä taas lähinnä kerrostaloasuntoja eteläisessä Helsingissä: Eirassa, Ullanlinnassa ja Kaivopuistossa, hän kuvailee. Koivumäelle luksusasunnot ovatkin siis ennen kaikkea asuntoja, joiden hintaa nostaa sijainti arvoalueella.

Koivumäen mittakaavalla miljoonan euron helsinkiläisasunto ei vielä ole luksuskämppä – ellei se sitten ole hyvin hulppea yksiö tai kaksio. – Luksuslukaaleista aletaan puhua, kun hinnat liikkuvat 1,5–2 miljoonan korvilla.

Luksusasuntojakin remontoidaan ostamisen jälkeen

Andrei Koivumäen mukaan luksuslukaali on harvoin niin hulppea kuin miltä se tottumattoman silmin näyttää. – Ammattilaisen harjaantuneella silmällä näen asunnon myyntikuvista, jos tyyli on vanhentunutta tai remontti on tehty vähän sinne päin, hän kertoo. Helsingissä ja Espoossa edes miljoonia maksavat asunnot eivät useinkaan ole viimeisen päälle laitettuja.

– Paras tilanne on, jos asunto on joko niin sanotusti pommikuntoinen tai laitettu hienoksi viimeistä yksityiskohtaa myöten. Jos asunto on vähän sinne päin, usein ostaja repii kaiken alas ja tekee uusiksi oman maun mukaan, Koivumäki kertoo.

Koivumäki on huomannut, että edes näyttävät ja viimeistellyt sisustusarkkitehdin ratkaisut eivät takaa, että luksusasunto löytäisi ostajan. Jos koti on remontoitu hyvin erikoisesti tai vahvasti oman maun mukaan, se ei välttämättä mene kaupaksi – tai ainakin ostaja haluaa teettää asuntoon remontin. Koivumäki korostaa, että yksityiskohtien sijasta kokonaisuus ratkaisee.

Lue myös: Natalia Salmelan vinkit keittiöremonttia suunnittelevalle

Luksusasunnon ostaja ei vaatimuksista tingi

Lopulta luksuslukaalien ostajat ovat kiinnostuneet hyvin samankaltaisista perusasioista kuin moni edullisempaa asuntoa etsivä. – Sijainti, mikrosijainti, kerros ja näkymät, pohjaratkaisu, valoisuus, taloyhtiön remonttihistoria ja vastikkeet, Andrei Koivumäki luettelee.

Erona on kuitenkin se, että tämän hintaluokan asunnoissa vaatimukset korostuvat, eikä ostaja ole valmis tinkimään niistä. – Puolen miljoonan rivitaloasunnossa jostain saatetaan tinkiä, mutta kun puhutaan 1,5–2 miljoonan asunnoista, ei tingitä enää, Andrei Koivumäki kertoo.

Vaikka moni muu asia olisi mallillaan, monesti kynnyskysymyksiksi nousevat olohuoneen ja kylpyhuoneen koko, näkymä ja omakotitaloissa piha-alue tai yksityisyys. – Jos pohja ei taivu isoon olohuoneeseen tai kylpyhuoneen laajentamiseen, se ei taivu. Tämä ei tarkoita, etteikö kohteelle löytyisi ostajaa, mutta nämä ovat seikkoja, jotka näkyvät kysynnässä, ja kysyntä näkyy hinnassa.

Löydä sinulle sopiva välittäjä