Uutta ilmettä olohuoneeseen – Janne Naakan sisustusvinkit

Janne Naakka ja hänen olohuoneensa.
Janne Naakan olohuone, Janne Naakka

Suomalaiset panostavat mielellään olohuoneen sisustukseen, mutta tarkoitus menee usein tyylin edelle. Sisustus- ja lifestyle-vaikuttaja, asuntomyyjä Janne Naakka kertoo, miten sisustaa olohuone, joka on paitsi käytännöllinen myös viihtyisä.

Janne Naakka on huomannut, että suomalaiset ovat valmiita maksamaan suhteellisen paljon olohuoneen huonekaluista. Käytännöllisyyden lisäksi voisimme kuitenkin panostaa nykyistä enemmän viihtyisyyteen. – Eivät käytännöllisyys ja visuaalisuus sulje toisiaan pois, päinvastoin. Onnistuneen sisustuksen ydin on siinä, miten nämä kaksi sovitetaan yhteen, hän kiteyttää.

Olohuoneen viihtyisyyden kulmakivi ovat mittasuhteet. Tyypillisesti suomalainen hankkii olohuoneeseensa valtavan kulmasohvan ja ison television, ja kaikki muu olohuoneessa pyörii näiden kahden elementin ympärillä. – Vaikutelma jää eripariseksi, kun jättikokoiselle telkkarille ostetaan liian pieni tv-taso, isolle sohvalle liian pieni matto ja liian korkea sohvapöytä, Janne Naakka kuvailee.

Toinen tyypillinen mittasuhdemoka on se, että olohuoneeseen hankitaan ylipäätään väärän kokoisia huonekaluja. – Pysähdy siis aivan ensimmäiseksi katsomaan tilaa, jonka aiot sisustaa. Kun tiedät, onko olohuone keskimääräistä isompi tai pienempi, tiedät minkä kokoisia huonekaluja sinne kannattaa hankkia.

Lue myös: Lemmikit ja asuminen – ota nämä seikat huomioon, jos kotonasi asuu lemmikkieläin

Ryhtiä olohuoneeseen huonekalujen sijoittelulla

Olohuone, jossa puiset lattiat ja siniset seinät.

Janne Naakka on huomannut, että monissa kodeissa huonekalut sijoitellaan seiniä myöten. – Olohuoneeseen voi saada aivan uudenlaista ryhtiä, kun asettelee kaksi sohvaa vastakkain sen sijaan, että työntäisi yhden ison kiinni seinään, hän vinkkaa.

Pieniä sohvia on myös helpompi liikutella lasten leikkien tai yövieraiden tieltä. – Paras hankinta omaan olohuoneeseemme on ollut moduulisohva. Siitä voi irrottaa moduulin vaikka makuuhuoneeseen rahiksi tai viedä osan moduuleista varastoon, jos niitä ei tarvitse. Moduuleja voi myös ostaa lisää, jos seuraavassa asunnossa on tarvetta isommalle sohvalle.

Lue myös: Marko Paananen: Suomalaisen pahin sisustusmoka on tyytyminen

Kattolamppu on olohuoneen tunnelmantappaja

Jo pelkällä valaistuksella voi tehdä ihmeitä olohuoneen viihtyvyydelle. Janne Naakka kutsuu pelkkää kattolamppua olohuoneen tunnelmantappajaksi. Valaisimen on hyvä olla kirkas, jotta olohuoneessa näkee siivota ja tarvittaessa tehdä etätöitä, mutta viihtyvyyden luomiseksi tarvitaan muutakin valaistusta. – Tunnelmavalaistuksessa kattovalaisimen voi pitää pois päältä tai käyttää sitä himmennettynä. Lisäksi olohuoneessa on hyvä olla useita valonlähteitä, jotka antavat myös epäsuoraa valoa. Led-valoa voi lisätä vaikka tv-tasoon tai kirjahyllyyn.

Naakka huomauttaa, että valaisimiakaan ei enää tarvitse sijoitella seiniä pitkin. – Markkinoille on tullut paljon ladattavia valaisimia, ja tällaisen johdottoman valaisimen voi nostaa vaikka olohuoneen pöydälle tunnelmaa luomaan.

Lue myös: Skandinaavinen sisustus kutsuu luonnonvalon kotiin

Sisustustrendejä moneen makuun

Kun olohuoneen sisustuksen perusasiat ovat kunnossa ja pohja ajaton, ilmettä on helppo muokata trendien mukaan. Taloustilanne ja ekologinen ajattelu ovat Naakan mukaan vaikuttaneet siihen, että olohuoneen sisustusta ei enää laiteta kerralla uusiksi trendien vaihtuessa. – Trendeistä poimitaan olemassa olevaan sisustukseen sopivia juttuja ja tehdään ihan oman näköistä. Taiteen arvostus on noussut, ja lisäksi suositaan käytettyjä huonekaluja ja DIY-projekteja.

Naakkaa ilahduttaa tämänhetkisten trendien monipuolisuus. Trendeistä on tunnistettavissa kaksi hyvin erilaista suuntaa: minimalistinen skandinaavinen sisustus ja vielä minimalistisempi japandi-tyyli sekä niille vastatrendeinä syntyneet värikkäät sisustustyylit, joista toisessa pääosassa ovat 1970-luvun huonekalut, voimakkaat värit ja vahvat kontrastit. Toinen taas on rennon runsas ja lämminsävyinen sisustus, jossa yhdistellään eriparisia huonekaluja.

Lue myös: Sisustustrendit 2024

Kuka Janne Naakka?

Janne Naakka on tunnettu, palkittu tubettaja ja muoti- ja lifestylebloggaaja sekä asuntomyyjä.