Vanhasta rautatieasemasta tuli viihtyisä koti

1930-luvulla rakennettu entinen Tuudin rautatieasemarakennus Virossa sijaitsee Tallinnasta noin 115 kilometrin päässä. Tunnettuun kylpyläkaupunkiin Haapsaluun on Tuudista 45 kilometrin matka. Rakennuksen toiminta rautatieasemana loppui jo vuonna 1969, mutta talo oli pitkään asuttu senkin jälkeen. Viime vuosina vanha asemarakennus seisoi kuitenkin tyhjänä kunnes sen uusi omistaja kunnosti siitä viihtyisän asuinrakennuksen.

Nykyisin entinen Tuudin rautatieasemarakennus näyttää ulkoa sellaiselta kuin se alunperin oli. Kyseessä on traditionalismin ilmiöillä höystetty funkkisrakennus. Kaksikerroksisessa talossa on 214 neliötä sekä yhdeksän huonetta. Ensimmäisessä kerroksessa on olohuoneeseen yhdistetty keittiö, kaksi huonetta, tekninen huone sekä eteinen. Toisessa kerroksessa sijaitsee kuusi huonetta ja kaksi erillistä wc:tä kylpyhuoneineen. Vanhan rautatieaseman tilanjako on nykyisessä rakennuksessa säilynyt lähes ennallaan. Ero on lähinnä siinä, että aikaisempien kuivakäymälöiden sijalla on nyt tekninen tila, jossa maalämpölaitteet sijaitsevat. Myös edellisten asuntojen alkuperäiset keittiöt ovat muuttuneet nykyajan tarpeita vastaaviksi vessoiksi yhdistettynä kylpyhuoneisiin.

 

Sisätilojen viimeistelyssä on käytetty mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja ja säilytetty alkuperäistä vanhaa. Kaikki sisätilan seinät ja katto ovat kalkkirapattuja sekä maalattu kalkkiliimamaalilla. Tilan katto on aikakaudelle tyypillisesti kaareva, joka luo tunnelmaa interiööriin. Ensimmäisen kerroksen huoneissa on tammilankkulattia ja eteisessä kalkkikivilattia. Toisessa kerroksessa alkuperäinen lautalattia on kunnostettu sekä maalattu. Myös kahta kerrosta yhdistävät portaat on kunnostettu alkuperäisistä.

 

Asemarakennuksen lisäksi kuuluu kiinteistöön myös viinikellarina toimiva maakellari, kaksi vajaa sekä saunarakennus.

 

1930-luvulla rakennetun Tuudin asemarakennuksen julkisivu on palautettu alkuperäiseen asuunsa.

 

Asemarakennus sisäpihan puolelta. Kuvan oikeassa reunassa näkyy pääsy maakellariin, joka toimii viinikellarina.

 

Pihalla on kiva terassilava, josta on näkymä metsään.

 

Taaempana lammen rannalla sijaitseva saunarakennus terasseineen.

 

Viininkellarinakin toimivan maakellarin muurilla oven yläpuolelta löytyy hauska pää-kiviveistos.

 

Viinikellarissa on aina miellyttävän viileä lämpötilä olkoon kesä tai talvi.

 

Viileässä maakellarissa voi viinien lisäksi säilyttää erilaisia ruoka-aineita. Kellari toimii tavallaan isona jääkaappina.

 

Ensimmäisen kerroksen isossa olohuoneessa on monia viihtyisiä oleskelupaikkoja. Tässä yksi, joka on koottu 60- ja 70-lukujen kierrätyshuonekaluista.

 

Koko talo on pääasiassa sisustettu hauskoilla kierrätyshuonekaluilla – kuvassa entinen arkistohylly, joka on löytänyt paikan olohuoneesta.

 

Olohuoneeseen avautuva keittiö on neutraalin valkoinen tasapainottaakseen muuta persoonallista tilaa huonekaluineen.

 

Ensimmäisen kerroksen kylpyhuoneessa on kivoja yksityiskohtia, taide-esineitä sekä osa seinästä maalattua tiilisenää.

 

Toisen kerroksen makuuhuoneesta löytyy Marimekon tekstiileja – vuodevaatteissa, lampunvarjostimessa ja seinällä naulakossa.

 

Kaikki sisäovet ovat kierrätyskäytössä olevia vanhoja ovia. Joitakin niistä tuli olemassa olevia oviaukkoja varten pienentää, toisia taas ”kasvattaa”.

 

Hauska ja maskuliininen vierashuone toisessa kerroksessa.