Unelmien penthouse-asunnot Tukholmassa

Claesson Koivisto Rune arkkitehtitoimisto perustettiin Tukholmassa vuonna 1995 ja perustajat olivat Mårten Claesson, Eero Koivisto ja Ola Rune. Toimisto aloitti aluksi arkkitehtitoimistona, mutta tekee nykyisin myös tuotesuunnitteluja tunnetuille kansainvälisille valmistajille. Claesson Koivisto Runelle on omistettu lukuisia kansainvälisiä arkkitehtuuri- sekä designpalkintoja.

Tämän vuoden tammikuussa valmistui toimiston ensimmäinen penthouse-rakennus Tukholmassa – Obelisken 29. Se sijaitsee Södermalmissa, jossa aikaisemmin asusteli  työväenluokka ja josta nykyisin on tullut Tukholman trendikäs kaupunginosa.

 

Penthouse-asunnot ovat rakennettu kuusikerroksisen 60-luvulla rakennetun kerrostalon katolle. Niiden rakentamisen yhteydessä uudistui myös kerrostalon julkisivu.

 

Alunperin oli kerrostalo rakennettu monokromisena pitkänä elementtinä. Claesson Koivisto Rune jakoi taloblokin neljään osaan sävyttäen erivärisiksi: kolme harmaan sävyä ja terracotta. Ola Runen mukaan rakennus sopeutuu näin paremmin kadun muiden talojen joukkoon  ja tekee sellaisenaan kadusta intiimimmän sekä kivemman.

 

Kerrostalon julkisivun värimaailma tulee tiiliistä, joista penthouse-asunnot rakennettiin. Nämä sävyt ovat Ola Runen mukaan myös ominaisia Tukholmalle.

 

Tiilet, joista penthouse-asunnot rakennettiin edustavat tanskalaisen valmistajan Petersen Teglin tuotantoa. Kyseessä on maailman parhaimpina ja ylellisimpinä pidetyt tiilet– jokainen niistä on käsityötä.

 

Yhteensä on penthouse-asuntoja terasseineen ja parvekkeineen talon katolla 20. Jotkut niistä ovat kaksikerroksisia.

 

Eero Koiviston mukaan toimisto pohti tämän työn saadessaan: mistä unelmoimme kodeissamme? Toivomme valoa, tilaa, näkymää, avoimuutta, vapauden tunnetta, hyvää pohjaratkaisua, virtaavaa tilaa  – nämä kaikki yhdistyvät Claesson Koivisto Rune suunnittelemissa Obelisken 29 penthouse-asunnoissa.

 

Kun kaksikerroksisissa asunnoissa on yleensä olohuone ja keittiö sijoitettu alakertaan ja makuuhuoneet yläkertaan, on Obelisken 29 penthouseissa toisinpäin: ylimpään avonaiseen kerrokseen on laitettu oleskelutila keittiöineen ja alimpaan, suljetumpaan kerrokseen makuutilat

 

Claesson Koivisto Rune on jättänyt kädenjäljen myös kattohuoneiston sisätilaan. Ovien kahvat, ikkunapöydät, lasiset liukuovet, kaapinvetimet, tapetit jne ovat suunniteltu ja teetetty juuri näitä asuntoja varteen. Ola Runen mukaan oli 1930-luvulla ominaista, että arkkitehdit suunnittelivat myös sisätilojen elementtejä. Runen mukaan vaatii sellainen nykypäivänä herkkää rakennuttajaa. Mutta tämä kannattaa – uniikit ratkaisut nostavat kohteen aivan uudelle tasolle.

 

Claesson Koivisto Rune suunnitteli itse keittiön kaapinoven vetimet – nämä orgaanista muotoa omaavat vetimet lisäävät sopivan määrän herkkyyttä pelkistetyille oville.

 

Kuvassa näkyvä ruutukuvioinen tapetti on myös Claesson Koivisto Runen juuri näitä kattoasuntoja varten suunnittelema.

 

Mårten Claessonin mukaan voi  Obelisken 29 kattoasuntoja kuvata sanoilla: komea, laadukas, urbaani. Rakennuksessa on käytetty massiivipuuta, marmoria, käsin tehtyjä tiilejä – ideana oli seurata 1900 luvun alun rakennuslaatua nykyajan ilmaisulla.  Mårten Claessonin mukaan on Tukholma arkkitehtien kotikaupunki ja Claesson Koivisto Rune tuntee velvollisuutta jättää kaupunkiin kohde,  josta olla itse ylpeä ja joka kestää satoja vuosia.