Toimivan keittiön koodi

Keittiötä ei turhaan sanota kodin sydämeksi. Olkoon keittiö sitten avo-sellainen tai erillinen, oma huoneensa, viihtyy keittiössä yleensä niin oma väki, kuin vieraatkin.

 

Meillä keittiö on sananmukaisesti kaiken keskipiste. Melkoisen massiivisen kokoinen komentokeskus, joka halkoo salia ja jakaa tilan oleskeluun, keittiöön, aamiaishuoneeseen sekä etualalle jäävään sisääntuloon ja eteiseen. Kotimme peruskorjausta suunnitellessani mietin muutaman kerran tuleeko keittiöstä, jopa liian hallitseva elementti, mutta koska keittiöllä on merkittävä rooli elämässämme, uskoin lopputuloksen toimivuuteen. Ja onneksi uskoin, vuosien mittaan se on osoittanut toimivuutensa useaan otteeseen.

 

 

Avokeittiöitä moititaan usein siitä, että niiden lieväkin sotkuisuus, saa koko kodin ilmeen sekaiseksi. On totta, että näin keskeisellä paikalla olevan keittiön siisteys on isossa roolissa kodissa, mutta kun suunnitteluvaiheessa käyttää muutaman ylimääräisen tunnin keittiön toimivuuden miettimiseen, pysyy keittiö helpommin arjessa siistinä.

 

 

Vanha kliseinen totuus – kaikilla tavaroilla tulee olla oma paikkansa – pätee myös keittiössä. Ja koska keittiöidenkin koko on rajallinen, aloita tavaroidesi läpi käyminen rankalla kädellä ja lahjoita, kierrätä, myy tai heitä pois kaikki ylimääräiset astiat, muovikannet, rikkinäiset puulastat sekä kerran vuosikymmenessä käytettävät astiastot. On käsittämätöntä, millainen määrä rojua, pestyjä lasipurkkeja sekä muoviastioita löytyy kodeistamme ja kaikkia niitä muka aina tarvitaan. Väitän, että tuskin kukaan tarvitsee kymmeniä ja taas kymmeniä muovisia ”eväs-astioita”, puhumattakaan niistä pestyistä viili- tai jogurttipurkeista, joita aika usein löytyy suomalaisten keittiöiden kaapeista.

Kun keittiötarvikkeet ja astiat on käyty läpi, mieti millaista keittiöelämää juuri teidän perheenne elää ja montako ihmistä keittiössä häärää. Keittiö, missä ruokaa laittaa joka päivä useampi kokki ja missä kestitään usein myös vieraita, vaatii erilaisia toimintoja ja koneita, kuin keittiö, missä lämmitetään aamupuuro mikrossa ja lämpimät ateriat syödään pääosin muualla. On turha satsata kalliiseen höyryuuniin, mikäli siinä paistetaan vain jouluisin kinkku. Voisiko keittiöön silloin valita vaikka yhdistelmäuunin, joka toimii myös mikrona?

 

 

Meillä valmistetaan usein ruokaa ja kestitään vieraita ja siksi meille tärkeitä asioita oli mm. iso, todella syvä allas, johon ruuanlaittoastiat saa piiloon ruokailun ajaksi. Lisäksi vieressä olevan, puisen leikkuulaudan saa vedettyä altaan päälle myös kanneksi, jolloin sotkut altaassa eivät varmasti haittaa. Toinen tärkeä asia oli nopeatoiminen, 90cm leveä induktioliesi, johon mahtuu samaan aikaan porisemaan useampi pata ja kattila. Jotta näkymä salin puolelta olisi rauhallinen, on liesituuletin sijoitettu tasoon, josta se nousee ylös tarvittaessa.

Saarekkeen molemmin puolin sijoitetut leveät laatikostot ja kaapit, mahduttavat sisäänsä niin kattilat, aterimet kuin tyhjät pullot, postit ja lääkkeetkin. Kaapistoseinälle sijoitettuna on jää/pakastin ja viinikaapit sekä uuni, mikro ja kahvikone.

 

 

Mukavia keittiön suunnitteluhetkiä ja kauniita keittiöitä!

-tuija-

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki