Tekijänsä näköinen työhuone

-Mikä on nimeltään se nainen, jolle puetaan vaatteita? Ystävä soittaa epätietoisena ja tarkentaa vielä. Niitä oli joskus lehdissä.
-Tarkoitatko paperinukkeja?
-Juuri sellaisia! Voisitko suunnitella minulle sellaisen?

 

Minua hymyilyttää. Telepatiaa. Olen juuri keskellä paperinukke-sommitelmaa. Työviikkoon on kuulunut pitkään suunniteltu työpisteen ja vanhojen paperilaatikoiden suursiivous. Löysin lapsuuden piirustuksien seasta tärkeän paperinuken, mutta sen vaatteet olivat kadonneet. Toisessa laatikossa vastaan tuli leikkaamaton paperinukkearkki intiaanipoika ”Musta kotka”, joka on vanhaa Könnin tuotantoa. Joskus kaikesta kummallisesta säilytetystä tavarasta saattaa löytää hetkeen sopivia aarteita ja siltä tuntui myös lauluvihkon intiaanityttö.

 

Työpisteen epäjärjestys häiritsi työntekoani. Järjestelemättömät tavarat ja lopulta tilan puute taistelivat luovuuttani vastaan. Tiesin mitä tekisin ja nyt oli se hetki.

Kaikki piti aloittaa kuitenkin selvittämättömien papereiden siivouksesta.

Papereita tutkiessani pohdin mitkä asiat innostaa työhön ja helpottaa päivittäistä työntekoani?

Työympäristön tulisi olla tekijänsä näköinen ja palvella siellä suoritettavia tehtäviä. Hyvä valaistus, luonnonvalo ja suunnittelua inspiroivat kuvat ja värit nousevat omassa huoneessa tärkeään rooliin. Vanha tukeva leivinpöytä saa parikseen pianojakkaran, jonka korkeutta voi säätää. Looginen järjestys on avainasemassa ja rauhoittaa mieltäni. Työntekoon tarvittavat tarvikkeet sijoittuvat helposti lähelle.

 

Työpisteen ympärillä olevat seinät ovat olleet turhan harmoniset. Työ on elämää, uuden luomista, iloa, leikkiä, innostumista ja nyt se tunnelma nousee myös seinille.

Iloitsen rohkeudestani, kun isken nauloja valkoiseen seinään. Siinä ovat inspiraatiokuvani nätisti naulattuna ympärilläni; inka-vaikutteinen sommitelma sivuseinällä ja avantgardistisessa hengessä ripustettu kokoelma, jolla on tilaa kasvaa ja muuntautua edessäni.

 

Kuuntelen vielä innostunutta ystävää puhelimessa ja lupaan harkita paperinuken suunnittelua. Hassu sattuma vai onko paperinukkien uusi nousukausi käsillämme?