SaiGon House Vietnamissa – monen sukupolven tapaamispaikka

Vietnamilaisen arkkitehtitoimiston a21studion luoma talo – SaiGon House nimettiin viime vuoden lopussa maailman arkkitehtuuri festivaalilla (WAF) vuoden taloksi.

Talo sijaitsee Hồ Chí Minh'nissä, joka on Vietnamin suurin kaupunki. Kadun puolelta katsoessa talon leveys on ainoastaan kolme metriä, mutta rakennuksen syvyys on moninkertainen leveyteen verrattuna.

 

Nelikerroksinen rakennus koostuu pienistä harjakattoista taloa muistuttavista huoneista, jotka on yhdistetty portailla ja kävelyteillä. Huoneiden harjakaton idea on peräisin vanhoista Saigonin taloista – rakennus ikäänkuin muodostaa vertikaalin kylän.

 

Talon tilanneen seitsenlapsisen perheen toivomuksena oli saada perheelle mukava koti, jossa olisi kivasti tilaa myös sukulaisille ja isovanhemmille.

 

Perhettä viehättää vietnamilaisessa arkkitehtuurissa erityisesti Saigonin aikakausi, eli aika ennen 1970-lukua. Myöhemmistä, länsimaisia vaikutteita omaavista taloista he eivät pidä.

 

Talon esikuva oli Saigonin aikakautta edustava talo nimeltä Van Duong Phu, jonka rakennuttaja sekä omistaja oli vietnamilainen akateemikko ja antiikinkeräilijä Vuong Hong Sen.

 

Talon rakennus sekä viimeistelymateriaalit – punaiset kattotiilet, maalatut seinätiilet sekä puu viittaavat selkeästi perinteisiin Saigonilaisiin taloihin kuten myös viihtyisä sisäpiha ja siellä kasvavat puut.

 

Kierrätysmateriaalit viimeistelyssä luovat vaikutelman kunnostetusta talosta, vaikkapa kyseessä on täysin uutena rakennettu talo.

 

Perheenäiti harrastaa antiikkihuonekalujen keräämistä – huonekalut sisätiloissa ovat kierrätettyjä

 

edustaen enimmäkseen Saigonin aikakautta.

 

Talon alimmainen kerros toimii avonaisena keittiö-terassina, jonka yllä on leikkiverkko perheen lapsia varten. Kyseinen verkko on hyvin näkyvissä talon monesta paikasta, joten lapsia on kätevä pitää silmällä.

 

Viihtyisyyttä rakennukseen luovat eri puolilla kasvavat puut ja pensaat.