Pieni talo mäen päällä Kroatiassa

Nuori kroatialainen arkkitehti Tomislav Soldo suunnitteli Kroatian Gorski Kotarin vuoristoalueelle yksinkertaisen talon. Rakennus on harjakattoinen ja ulkoapäin puuverhoiltu kuten muutkin alueen talot.

100-neliöinen talo on rakennettu hauskasti rinteeseen antaen vaikutelman kuin se kasvaisi maasta.

 

Talon seinät on rakennettu 30 cm:n paksuisista kevytbetonitiileistä rakentamisen nopeuttamiseksi ja lämmöneristystarpeen vähentämiseksi. Siperianlehtikuusiverhoilu takaa lämpötehokkuuden siinä mielessä, että talo ei kuumene kesällä liikaa ja talvella taas ei menetä liikaa lämpöä.

 

Lehtikuusiverhoilu tervattiin kahteen kertaan.

 

Terva on täysin luonnollinen ja se antaa puulle pitkäkestoisen suojan. Puupinta myös kuultaa tervakerroksen alta kauniisti.

 

Talon ikkunoiden edessä on luukut.

 

Valo siilautuu kivasti luukkujen puuverhoilun väleistä.

 

Sisätila koostuu kellarikerroksessa sijaitsevasta varastotilasta, ensimmäisessä kerroksessa olevasta avokeittiö-oleskelutilasta ja märkätiloista sekä makuuparvesta. Keittiösaarekkeen päädystä aukeaa kaksi ovea terassille.

 

Siellä oleva ulkokeittiö yhdistyy luontevasti sisätilan kanssa.

 

Interiöörin viimeistely on pelkistetty ja kalustus minimalistinen. Keittiön ja märkätilojen lattiamateriaalina on betoni.

 

Oleskelutilan lattia on puuparkettia.

 

Olohuoneen päätyseinässä on moderni takka. Sitä ympäröi pehmustettu penkki, jonka alla on säilytystilaa.

 

Talo heijastaa illalla ympäristöön kivasti valoa. Arkkitehdin mukaan se on kuin pieni lyhty.