Oletko valmis joulukalenteri leikkiin?

Kerran vuodessa odotan joulun hiljaisuutta. Odotan, että saan ympärilleni ne kaikista rakkaimmat, nautin kodin jouluisesta tunnelmasta ja maukkaasta ruoasta, katselen rauhoittavaa kynttilänliekkiä, tanssin tonttutanssia jos siltä tuntuu, hehkun saunan punottamana ja nukun tosi pitkään.

Tätä hetkeä ennen kiivetään pitkin seiniä. Pöytäliina on silittämättä ja uuni piippaa keittiössä; ”piparit palaa!” Mummon lahjaa ei löydy mistään ja juhlamekon vetoketju onkin rikki.

Jos tänä vuonna kaikki menisikin toisin!

Lähdin ulos. Toin teidät tähän mystiseen maisemaan, joka huokuu pyhää, vanhaa, arvokasta ja jouluista. Ajatus lähti tästä.

 

Sain apua. Taitava isäni teki puisen kuusen ohjeeni mukaan. Kun olin lapsi isä maalasi tauluja ja nikkaroi iltaisin huonekaluja kerrostalon kylpyhuoneessa. Äiti verhoili sohvatyynyt ja teki minulle vaatteita. Kasvoin käsillä tekemisen keskellä.

Isä ymmärsi minua heti, kun pyysin apua. Halusin tehdä puisen joulukuusen joulukalenteriksi, jossa syvimpänä ajatuksena on valmistaa meidät kiireettömään jouluun.

Lähden kuvaamaan Porvoon vanhaan kaupunkiin muutama kuusikalenteri kainalossa. Joulutunnelmaa ei tarvitse etsiä kauaa.

 

Joulukalenterin merkitys syntyy sisällöstä. Jokaiselle päivälle kirjataan ajatus, hyvä teko tai pieni tehtävä. Kalenterin numeroihin kiinnitetään pieni viesti esimerkiksi: osta joulukukka, siivoa jääkaappi, leivo lempikakku, käy mummon kanssa kaupassa, koristele kotia, paketoi lahjat, järjestele vaatekaapit, laula joululauluja lasten kanssa, suunnittele joulupöydän kattausta, täytä koti jouluntuoksulla jne.

Voit miettiä itselle, perheelle ja oman kodin joulun valmisteluun sopivia asioita, jotka kiinnität roikkumaan kalenterin numeroihin. Tarkoitus ei ole olla ankara, vaan leikinomaisesti hoitaa monia tärkeitä tehtäviä rauhallisesti pitkin joulukuuta.

 

Joulukalenteri voi myös olla eräänlainen toivomuspuu. Perheenjäsenet ripustavat oksille toisilleen laatimia mukavia toiveita.

 

Palaan jokirantaan. Heittelen kiviä veteen. Rentouttavaa! Siitä tulee yhden päivän tehtävä. Joskus on tarpeellista aistia ja olla suorittamatta mitään.

 

Olen mukana Ornamon joulumyyjäisissä Helsingissä 4.-6.12. Tänä vuonna myyjiä on yli 200. Myyjäisissä myyn mm. sisustustyynyjä, kasseja, pehmoja ja koe-erän joulukuusikalentereita. Tavataan Kaapelitehtaalla!

www.ornamo.fi