Makuuhuoneen sisustusvinkit

Unelmien makuuhuoneen ei tarvitse maksaa omaisuuksia, mutta muutamaan seikkaan kannattaa silti kiinnittää huomiota.

 

 

Sänky on luonnollisesti makuuhuoneen tärkein kaluste. Mitoita se oikein ja mieti leveyden ohella myös sängyn korkeutta. Korkeasta jenkkivuoteesta on helpompi kammeta itsensä ylös, kuin matalammasta sängystä, mutta korkea sänky vaatii ympärilleen myös enemmän tilaa. Älä pihistä sängyn laadussa, vaan valitse parasta mihin budjettisi venyy. Makuuhuoneen muu sisustus voidaan sitten koota edullisemmista kalusteista.

 

Älä sijoita isoa parisänkyä kylki kiinni seinään. Kun sängyn molemmille puolille jää vapaata tilaa noin 60cm, on vuodetta helpompi käyttää ja myös sen sijaaminen käy näppärämmin. Nykyään kyllä muodissa ovat hyvin huolettomat ja rennot petaukset ja näin ollen päiväpeittoa ei välttämättä tarvita ollenkaan. Mikäli sängyn päädyssä on saranaovellinen kaapisto, tulisi päätyyn jäädä 80cm tilaa. Liukuovikaapistolle riittää 60 cm.

 

Sängynpääty pukee vuoteen ja viimeistelee huoneen ilmeen. Pääty on helppo tehdä vaikka itsekin. Kuvan pääty on tehty vanulla päällystetystä vanerilevystä, mihin ommeltiin valkoista pellavasta huppu. Päätyä ei ole kiinnitetty seinään, vaan se nojaa vapaasti seinään.

 

Vuoteen vieressä on hyvä olla jonkinlaista laskutilaa. Yöpöydän ei aina tarvitse olla laatikollinen pöytä tai lipasto, vaan sellaisena voi toimia myös tuoli, sisustustikkaat tai vaikkapa vanhat matkalaukut. Jos yöpöytiä ei huoneeseen mahdu, mieti voisiko sängyn yläpuolelle seinään kiinnittää hyllyn. Hyvä on miettiä myös, mihin laitetaan vaatteet, sängynpeitteet ja mahdolliset sisustustyynyt yöksi. Mahtuuko huoneeseen nojatuoli tai kapea vaaterenki? Myös seinässä oleva koukku tai naulakko voi toimia vaatesäilytyksessä.

 

Makuuhuoneen yleisvalaistuksen ei tarvitse olla voimakas, 5-10w/m2 loislampputehoa riittää. Sen sijaan mahdolliset lukuvalot yöpöydillä tai vaatekaappien kohdevalojen olisi hyvä olla voimakkaammat. Toiminnallisimmat yöpöydän valaisimet olisivat suunnattavaa mallia ja niiden kuvun olisi hyvä olla läpiheijastamaton, jolloin vieruskaverin mahdollinen lukuvalo ei häiritse vieressä nukkujaa. Kattovalaisin voi olla riippuva, mikäli se sijaitsee sängyn yllä. Varo kuitenkin häikäisyä.

 

Yksi, sängyn allekin mahdollisesti ylettyvä, suuri matto on kätevämpi, kun joukko pieniä. Iso matto kokoaa huoneen paremmin ja se pysyy suorassa imuroitaessakin. Toisin kuin yleensä luullaan, iso matto sängyn alla ei kerää huoneeseen yhtään enempää pölyä kuin pienetkään, päinvastoin matto sitoo irtonaiset villakoirat itseensä paremmin, jolloin ne eivät leijaile huoneessa ilmavirran mukana.

 

-tuija-

 

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki