La Fábrica – upea koti entisessä sementtitehtaassa

Espanjalainen arkkitehti Ricardo Bofill löysi vuonna 1973 vanhan sementtitehtaan ja lumoutui sen brutaalista kauneudesta ja valtavasta potentiaalista. Päätös tehtaan ostamisesta ja muokkaamisesta omaan käyttöön syntyi pian. 

Noin sata vuotta sitten alunperin rakennettu tehdas sijaitsee Barcelonan ulkopuolella. Melkoisen muutoksen kokenut tehdas on taidonnäyte siitä miten tilaa ja ympäristöä voidaan muokata ennakkoluulottomalla ja luovalla suunnittelulla. 

 

Osittaisten purkutöiden jälkeen vuorossa oli alueen kasviston suunnittelu ja istuttaminen. Massiivisen rakennuksen rinnalle haluttiin vastapainoksi volyymia myös vihreydellä joten alueelta löytyy tänä päivänä oliivipuita, luumupuita, palmuja sekä mimosapuita.

 

Seinille kiipeävät ja katoista roikkuvat kasvit luovat salaperäistä tunnelmaa antaen viitteitä myös rappioromantiikasta. 

 

Ricardo Bofill jakoi rakennuksen tilat kolmeen eri tilaan ja toimintoon. Studio toimii työtilana hänelle ja hänen tiimiilleen. Valoisa ja rauhallinen ympäristö mahdollistaa keskittymisen ja luovan työskentelyn. 

 

Entinen tehtaan halli muutettiin konferenssi- ja näyttelytilaksi, jossa on runsaasti neliöitä ja huikea 10 metrin huonekorkeus. La Catedral on esteettisesti vaikuttava tila, jossa vanhat siilot, karheat betoniseinät ja ajan hapettamat pinnat muistuttavat sen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. 

 

Tehdasrakennuksen ylempiin osiin suunniteltiin perheen koti. Suurta kuutionmuotoista olohuonetta rytmittävät kaari-ikkunat. 

 

Kodikas, monumentaalinen, brutaali ja käsitteellinen, kuvailee Ricardo Bofill huoneen valtavia mittasuhteita. 

 

Asuintiloista löytyy myös pienempi arkiolohuone, joka on saanut pinkin sävyiset seinät perinteisellä marokkolaisella käsittelyllä. 

 

Yhdistetty keittiö ja ruokailutila on perheen kohtauspaikka. Valkoista marmoripäällysteistä pöytää ympäröivät Thonetin tuolit. 

 

La Fabrica on kokenut muodonmuutoksen hitaasti vuosien varrella, mutta se tulee aina jäämään keskeneräiseksi työksi omistajansa mukaan. Tämä uniikki paikka edustaa Ricardolle omaa suljettua universumia, joka suojelee häntä ulkopuoliselta maailmalta ja arjelta. 

 

www.ricardobofill.com

 

LINKKI NETTISIVULLE