Kelluva sauna

Saunominen ja löylystä suoraan virkistävään järviveteen hyppääminen ovat monelle suomalaiselle erottamaton osa kesänviettoa. 

Markkinoilta löytyy valmiita tynnyri- ynnä muita saunoja, mutta niiden ulkonäkö ei tyydytä usein vaativampaa makua. Hyvä esimerkki tasokkaasta sauna-arkkitehtuurista on Tomomi Hayashin (Hayashi-Grossschmidt Arkkitehtitoimisto/HGA) suunnittelema kelluva sauna Keski-Virossa Türin lähistöllä. Löylyn heittämisen lisäksi saunarakennus tarjoaa myös viihtyisän oleskelutilan, joka sulautuu täydellisesti ympäristöönsä.

 

Arkkitehdin mukaan saunarakennuksen suunnittelun lähtökohtina olivat luonnonkaunis sijainti sekä ponttoonit, jotka olivat rakennuksen tilaajalla jo olemassa. Arkkitehti jakaa kehuja tilaajalle, joka on hänen hyvä ystävänsä ja oli alusta asti projektissa innolla mukana.

 

Saunan kaareva rakenne koostuu vesivanerirungosta, joka on sisäpuolelta verhoiltu lehtikuusella. Saunarakennus muodostuu löylyhuoneesta, terassista laituritikkaineen, joka toimii myös pukeutumispaikkana sekä ruokailutilasta. Ruokailutilasta pääsee myös veden pinnalla olevalle matalalle terassille.

 

Käsittelemätön lehtikuusiverhoilu harmaantuu ajan kuluessa kauniisti.

 

Saunan kaarevat sivut ja katto on verhoiltu teräspeltilevyillä. Katolla sijaitsee myös aurinkopaneeli, joka tuottaa sähköä rakennuksen led-valaisimiin.

 

Saunarakennukseen pääsee rannalta pienen sillan kautta.

 

Ruokailutilassa on ruokapöydän lisäksi myös lepolaude.

 

Löylyhuoneen yksi seinä koostuu kapeista ikkunoista.

 

Saunojat voivat niiden kautta nauttia maisemista.

 

Löylyhuoneen lasiovesta näkyvät kiukaan liekit.

 

Löylyhuoneesta oikealle jää terassi, josta laituritikkaat vievät veteen.

 

Saunarakennuksen molemmalta puolelta avonaiset sivut tarjoavat välittömän luontokokemuksen.