Julkisesta vessasta tuli viihtyisä koti

Miten paljon sinuun vaikuttavat ennakkoluulot rakennuksen edellisestä elämästä? Suostuisitko rakentamaan itsellesi kodin paikkaan, jonka alkuperäinen funktio ei synnytä kovin miellyttäviä mielikuvia?

Nuori englantilainen arkkitehti Laura Jane Clark ei kärsi ennakkoluuloista – hän rakensi itselleen upean kodin entisestä julkisesta vessasta.

Ensimmäistä kertaa Jane pani vanhat vessatilat merkille vuonna 2005, kun hän oli valmistunut  arkkitehdiksi Glasgow’n Taidekoulusta ja etsi mielenkiintoisia haasteita. Janea viehätti idea luoda jotain uutta hylättyyn paikkaan, jolla on mielenkiintoinen historia. Löytäessään hylätyn julkisen vessan oli Janen ensimmäinen tehtävä selvittää, kuka on kyseisen tilan omistaja ja onko se saatavilla. Selvitysprosessi kesti pitkään, jonka selätyksen jälkeen ilmeni uusi este – annetaanko kyseiseen paikkaan ollenkaan mitään rakennuslupaa ja jos kyllä, niin mihin tarkoitukseen. Kun vessatilat vuonna 2011 tulivat lopulta virallisesti myyntiin, aukeni Janelle mahdollisuus ostaa ne ja alkaa toteuttamaan unelmaansa.

Julkinen vessa, johon Jane rakensi kodin, on peräisin vuodesta 1929. Tilat ovat viimeksi toimineet vessana 80-luvulla, jonka jälkeen ne ovat seisoneet tyhjänä. Janen arkkitehtuuritoimisto Lamp Architects muutti karmeat vessatilat viihtyisäksi kodiksi ja muodonmuutoksen hinnaksi tuli vain noin 83 000 euroa. Jane toteutti itse paljon työvaiheita remonttimiesten mukana ja värväsi myös talkoolaisia apuun. Tuloksena syntyi kadehtimisenarvoisen kaunis sekä naisellinen koti. Voit tutustua kohteeseen myös Janen arkkitehtitoimiston sivuilla: http://www.lamparchitects.co.uk/

Kuvat tilasta ennen:

Kuvat jälkeen:

 

Tekstin lähde: The Telegraph ja Inhabitat