Arkkitehtuurihelmi syntyi uudelleen Saksassa

Saksan Wiesbadenissa sijaitseva Villa Harnischmacher II on tyylipuhdas esimerkki funkkisarkkitehtuurista. Nyt huvila on kunnostettu upeasti alkuperäistä rakennusta kunnioittaen.

Villan on suunnittelut arkkitehti Marcel Breuer, joka on yksi tunnetuimpia modernistisia muotoilijoita. Harnischmacher II on ainoa Breuerin suunnittelema omakotitalo Saksassa.

Breuer suunnitteli villan vuonna 1954 alunperin Harnischmacherin perheelle. Itse asiassa se oli jo toinen Breuerin suunnittelema villa kyseiselle perheelle, sillä ensimmäinen, vuonna 1932 valmistunut villa, tuhoutui sodan aikana. Tämä pienempi omakotitalo rakennettiin edellisen talon pihaan.

 

Villan nykyiset omistajat ostivat tämän helmen vuonna 2011. Kunnostuksen aikana talon energiatehokkuutta parannettiin vastaamaan modernin asumisen vaatimuksia, mutta alkuperäistä rakennusta pyrittiin säilyttämään mahdollisimman paljon. Huolelliset kunnostustyöt kestivät neljä vuotta ja mukana olivat Saksan historiallisten muistomerkkien kunnostamisen virasto ja arkkitehtitoimisto Schreiber & Partner.

Yksikerroksinen villa on kooltaan 275 m² ja sen sisustus on funkkistyylin mukaisesti pelkistetyn valkoista. Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä avonaista tilaa ja ne sijoittuvat talon länsisiipeen.

Länsisiipi avautuu isojen liukuovien kautta terassille. Terassia suojaa matala muuri, joka on muisto alkuperäisestä rakennuksesta.

Muurin toisella puolella, piilossa vieraiden katseilta, on pensasaidan reunustama uima-allas.

Villa on kuin tehty tyylikkäille funkkiskalusteille. Omistajat käyttivätkin sisustuksessa talon arkkitehdin Marcel Breuerin suunnittelemia huonekaluja. Kuvassa Breuerin vuosina 1929–1930 suunnittelema S 32 -tuoli sekä B 108 -konsolipöytä (valmistajana Thonet).

Olohuoneesta löytyy tyylikäs 50-luvun marmoritakka, jonka kivien asettelu kuvastaa talon pohjapiirrosta. Takan edessä on Marcel Breuerin vuonna 1929 suunnittelema S 35 -nojatuoli ja saman sarjan rahi (valmistajana Thonet).

Glen Oliver Löwin suunnitteleman S 1071 -ruokapöydän ympärillä ovat Marcel Breuerin suunnittelemat S 64 -tuolit, jotka ovat todennäköisesti maailman tunnetuimmat ja kopioiduimmat teräsputkituolit. Valmistaja Thonet päällysti kyseiset tuolit tummanruskealla nappanahalla juuri tätä villaa varten.

Katto suojaa suoraan ruokailutilasta avautuvaa terassia. Terassilla ovat Mart Stamin suunnittelemat S 40 -tuolit ja S 1040 -ruokapöytä. Villa Harnischmacher II on kokonaisuudessaan upea arkkitehtuurin ja muotoilun kruununjalokivi, joka on myös suojelukohde.