Monen vuoden talossa asumisen jälkeen saunamme valmistui vihdoin tänä kesänä ja täytyy sanoa, että vaikka saunaa rakennettiin, kuin sitä kuuluisaa Iisakin kirkkoa, palkitsi lopputulos paremmin kuin hyvin.

 

 

Vaikka en lukeudu intohimoisiin saunojiin itse, halusin silti panostaa saunan suunnitteluun, ulkonäköön ja materiaaleihin. Koska klassiset valinnat kestävät parhaiten aikaa, valinnoissa vältettiin kovin trendikkäitä värejä, kuten mustaa, tai toista muodissa olevaa ääripäätä, ihan vaaleaa paneelia. Loppupeleissä sekä seinä- että laudepaneeleiksi valikoitui tavallinen lämpökäsitelty haapa, jonka syvä, tummanruskea sävy tuo saunaan lämpimän, tunnelmallisen fiiliksen.

 

Seinä- ja kattopaneeliksi valittiin 150 mm leveää ja profiililtaan suorareunaista paneelia, jolloin haavan kaunis syykuvio pääsee kunnolla esille ja terävä STS profiili luo ohuen, 3mm sauman paneelien väliin, jolloin kokonaisuus on ilmeeltään selkeä ja moderni. Tätä modernia ilmettä korostamaan kaikki paneelipäädyt viimeisteltiin jiiraamalla ne 45 asteen kulmaan, näin ollen yhtään paneelipäätyä ei jäänyt näkyville.

 

Laudepaneeli on vielä astetta leveämpää, 190 mm paneelia, joka työstettiin seinäpaneelien tavoin jiiriin. Tällainen paneelien jiiriin työstö on äärimmäisen hidasta ja aikaa vievää puuhaa, onneksi mieheni on rauhallinen ja pikkutarkka yksilö, jonka luonteeseen sopii hidas eteneminen. Minä koitin pysyä poissa hoputtamasta.

 

Laudeasettelun suunnittelin tavallisesta poikkeavaksi ja meidän käyttöön sopivaksi. Itse tykkään saunoa lauteilla maaten ja tätä varten ylin laude suunniteltiin erikoisleveäksi ja hieman sivulauteita ylemmäksi, jolloin löylyt saavuttavat hyvin myös makaavan saunojan. Mieheni puolestaan tykkää istua saunassa pitkään ja nauttia hieman lempeämmistä löylyistä, joten sivulle sijoittuvat istuinpenkit ovat hieman alempana. Alalaude kattaa puolestaan koko saunan mitan ja se on koottu useasta erillisestä moduulista, jolloin siivotessa lauteen pystyy purkamaan osiin ja myös lattiapintaan pääsee käsiksi.

 

Kiuas on alalauteeseen integroitu Tulikiven valkoinen Riite. Kiukaan pinta ei kuumene koskaan tulikuumaksi, joten se on turvallinen malli saunaan, jossa kaiteita kiukaan ympärillä ei ole. Kiukaan taakse asennettiin Cariitin lasimurskaseinä tuomaan valoa saunaan. Muuten valaistusta hoitaa kuituvalot, jotka ovat asennettu sekä selkänojien, että lauteiden alle. Lauteiden alle seinäpaneeliin upotettiin myös kaksi venekaiutinta, ja saunassa voi näin halutessaan nauttia vaikka hiljaisesta musiikista tai meditaatioharjoituksesta.

Kommentit (21)

Tuija

Kiitos 😊
Lämpökäsiteltyä puun tuoksu on melko voimakas ja siitä joko tykkää tai ei. Itse vierastin alussa, mutta nyt on nenä jo tottunut 😊

Tuija

Hei Riikka. Tuolla tekstissä löytyy seinästä tietoa, on Cariitin lasimurkaseinä valoilla.

Vierailija

Hei! Teidän sauna näyttää ihanalta! Saanko kysyä montako neliötä saunassanne on? :)

Vierailija

Upean näköinen sauna! Jos saapi udella niin miten olette varmistaneet tuuletuksen eristeen ja paneelin välissä? Yleisestihän jätetään kattoon ja lattiarajaan rako jotta ilma pääsisi kiertämään.

Tuija

Kiitos :) Eristeen ja paneelin välissä on normaalit koolausrimat. Alhaalta paneeli ilma pääsee vapaasti kulkemaan paneelien taakse ja ylhäälläkin on ilmarako, vaikkakin pienempi kuin silloin, kun käytetään listoja. 

Vierailija

Viimeistelyn jälki on hienoa kun tuota katon rakoa ei tosiaan tahdo nähdä! Hyvä että myös rakennustekniset ominaisuudet on otettu huomioon!

Benita

Valtavan kaunis kokonaisuus, rauhallinen ja tyylikäs. Oletteko käsitelleet lauteet ja seinät jotenkin, öljyämällä tai muutoin? Ja minkälaiset kuituvalot olette valinneet, kuidun paksuus/valon sävy/muovi- vai lasilinssillä? Valo siivittyy kauniisti seinäpinnassa :)

Tuija Talvitie 

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä.

Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Blogiarkisto

2017
2016