Kotona työskentely sujuu mukavammin työpisteessä kuin ruokapöydän ääressä. HS esittelee kaksi oivaa työpistettä.

Satu Kohonen ideoi työpisteensä rintamamiestalon alakerran vierashuoneesen. Seinälle hän ripusti kuvia perheestä ja suvusta. 47-vuotias Kohonen on neljän lapsen äiti ja yhden lapsen mummi. Kuva Petteri Kivimäki. 

 

TUUHEAKARVAISET eläimet eivät ole kylmästä keväästä moksiskaan. Mangalizat eli villasiat mönkivät tyytyväisinä ulkotarhassa Kohosen farmilla Petäjävedellä Keski-Suomessa.

Satu Kohonen ja hänen miehensä Kari kasvattavat villasikoja ja myyvät lihaa suoraan ravintoloille. Laskut lähtevät asiakkaille rintamamiestalon entisestä komerosta. Vaatekaappisyvennykseen tehtiin kompakti työpiste alkuvuonna.

”Olen kova ideoimaan, ja tilamme kätevä isäntä on taitava toteuttamaan hullutuksiani”, kertoo Satu Kohonen.

 

Possufarmarin kotona

 

Satu Kohosen työpiste remontoitiin makuuhuoneeseen, mutta makuuhuoneesta on sittemmin tehty vierashuone. Lissu-kissa seuraa tilannetta. Kuva Petteri Kivimäki. 

 

Työnurkkauksen koristukset syntyivät arkisista tavaroista. Kuva Petteri Kivimäki. 

 

Työnurkkaus kalustettiin olemassa olevilla huonekaluilla. Jakkara on ostettu vuosia sitten Hobby Hallista. Ergonomisempaa työtuolia ei tarvita, kun istumatöitä tehdään vain muutama tunti viikossa. Kuva Petteri Kivimäki. 

 

Työpistesyvennyksen ulkoseinällä on runsas kokoelma perhekuvia. Kuva Petteri Kivimäki. 

 

Arkistointityyliä työnurkkauksessa. Kuva Petteri Kivimäki. 

 

Kohosen tilalla kasvaa 60 villasikaa eli mangalitzaa. Tyypillinen villasika on suurikokoinen, kiharakarvainen ja karaistunut. Kuva Petteri Kivimäki. 

 

Sikojen lisäksi Kari ja Satu Kohonen kasvattavat maatilalallaan espanjanmastiffeja. Kuva Petteri Kivimäki. 

 

Työpöydän ääreen maatilan emäntä istahtaa yleensä aamupäivisin. Se on paras aika paperihommille, kun 60 possun aamuvellit on sekoitettu ja tarjoiltu. Työpisteessä Satu Kohonen pitää myös kirjaa eläimistä ja niiden lääkinnästä.

ENTINEN työpiste oli työpöytä olohuoneessa. Se häiritsi silmää etenkin silloin, kun tuli vieraita ja työpöydälle oli jäänyt papereita hujan hajan. Hän halusi paperit piiloon ja päätti luopua alakerran vaatekomerosta.

Komeroa purkaessa Kohosta jännitti, mitä yllätyksiä vanhassa talossa tulisi eteen. Kun pinkopahvit oli poistettu, komeron sisuksista paljastui kaunis raakalautaseinä. Sitä ei haluttu säätää liian siistiksi, Kohonen vain maalasi laudat kalkkimaalilla.

Toisesta komeronovesta tehtiin työpisteen pöytä, toinen ovi odottaa vintillä, että mitä ­käyttöä sille keksittäisiin.

Papereita ei enää ajelehdi siellä täällä, vaan kaikelle on oma paikkansa. Maksamattomat laskut odottavat seinällä postilaatikossa, lihojen toimituskirjat lepäävät omassa laarissaan ja loput paperit ovat järjestyksessä mappirivistössä.

”Tästä tuli hyvin toimiva työpiste. Isännälle kiitos. Nyt on riittävästi omaa rauhaa keskittyä. Työpiste ei vie paljoa tilaa ja mikä parasta, rahaa muutokseen tekoon ei kulunut muuta kuin kalkkimaalin verran.”

 

ETELÄ-HELSINGISSÄ sisäinen kello herättää Maija Lukkari-Nymanin joka arkiaamu viideltä.

 

Maija Lukkari-Nyman kotikonttorissaan. Kuva Heidi Piiroinen HS. 

 

Kahvikupillisen jälkeen hän nappaa läppärinsä ja retkahtaa sen kanssa keittiön sohvalle.

Hän kirjoittaa blogiaan tai googlaa kalusteita sisustussuunnittelua varten. Hän saattaa kirjoittaa sähköposteja, mutta ei kehtaa lähettää niitä ennen kahdeksaa.

”Ehdin aamulla tehdä vaikka mitä, ennen kuin perhe herää. Kun on aika laittaa lapsille aamupalaa, ryhdistäydyn smoothieta surauttaessani. Sitten siirryn työskentelemään työpisteelleni. Työpäiväni voi virallisestikin alkaa.”

Työpiste on tyystin erilainen kuin possufarmilla. Maija Lukkari-Nyman on sisustussuunnittelija, joka työskentelee pääasiassa kotonaan Helsingin keskustassa. Juuri tehdyssä remontissa perhe luopui ruokasalista. Sen tilalle remontoitiin yhdistetty työ- ja musiikkihuone. Työpisteen lisäksi huoneessa on musikaalisen perheen sähköpiano, viulu ja kitaroita.

 

Sisustussuunnittelijan kotona 

 

Sisustussuunnittelija Maija Lukkari-Nymanin työpiste hänen kotonaan Helsingin keskustassa. Kuva Heidi Piiroinen HS. 

 

Ranskalainen lintuvalaisin Mini Volière Maija Lukkari-Nymanin kotona. Kuva Heidi Piiroinen HS. 

 

Yleisnäkymä Maija Lukkari-Nymanin työtilasta hänen kotonaan. Kuva Heidi Piiroinen HS. 

 

Sisustussuunnittelija Maija Lukkari-Nymanin työpiste on samassa tilassa perheen instrumenttien kanssa. Lukkari-Nyman soittaa pianoa, ja muutkin perheenjäsenet musisoivat. Kuva Heidi Piiroinen HS. 

 

Käsi-veistos Maija Lukkari-Nymanin kotona on Marco Casagranden teoksesta. Kuva Heidi Piiroinen HS. 

 

TYÖPÖYTÄ on lasikantinen ja eleetön. Se on ikkunan edessä, ja maisemana ovat naapuruston jugendtalot. Parvekkeilla on jo kevätkukkia. Työtuolia ei ole, mutta työpisteessä on pari sisustuslehdistä tuttua designtuolia.

”Liikun paljon enkä ole ainakaan toistaiseksi tarvinnut tämän ergonomisempia työtuoleja”, kertoo Lukkari-Nyman, 44.

Huoneessa on todella vähän tavaraa. Papereita ei koskaan ole pinoiksi asti. Kaappitilaa on riittävästi – myös tulostimelle.

Tunnelma on levollinen. ”Luovuuteni ei kukoista kaaoksessa, vaan tarvitsen rauhaa ja selkeyttä. En pystyisi keskittymään paikassa, jossa olisi pinoja ja epäjärjestystä. Tähän toki vaikuttaa myös lukihäiriöni. Tärkeintä on, että ilmapiiri on seesteinen työntekoon.”

Työpisteen ja soitinten lisäksi huoneeseen mahtuu vielä kahden hengen sohva ja pikkuruinen tiibetiläinen puupöytä. Lukkari-Nyman istuu sohvalle, nostaa jalat pöydälle ja ideoi Facebookiin Maijan maailma -bloginsa uusimman päivityksen mainoksen. Tuoreen yrittäjän on markkinoitava itseään koko ajan.

Vaikka työpaikka on kotona, Lukkari-Nymanille ei tule kiusausta ruveta kesken työpäivän viikkaamaan pyykkejä tai täyttämään astianpesukonetta. Sen sijaan haasteena on työpäivän katkaiseminen iltapäivästä.

”Minulta puuttuu työmatkan tuoma siirtymä työelämästä kotielämään. Illalla lasten kanssa joskus mietin, olenko nyt oikeasti läsnä vai vain paikalla. Minulla on työasiat koko ajan mielessä. Mutta niin kai kaikilla intohimoaan toteuttavilla yrittäjillä on, olivat he sitten kotona töissä tai työpaikalla töissä.”

 

Näin sisustat työhuoneen

STAILAA HIEMAN

”Jo pari inspiroivaa julistetta tai taulua ja viherkasvi luovat tunnelmaa. Itse tykkään mieli­alan mukaan vaihtuvasta mood boardista, kollaasista, jossa on luovuutta stimuloivia kuvia.”

Jenni Kolkkanen

 

PANOSTA TUOLIIN

”Kotityöpisteeseen voi hyvin valita pöydän ja säilytyskalusteet, jotka mukailevat asunnon kokonaistyyliä. Jos työskentelet työpisteessä päivittäin, hanki ergonominen työtuoli.”

Jenni Kolkkanen

 

HANKI SÄHKÖPÖYTÄ

”Käy läpi, mitä teet työpisteessä. Paljonko pöytätilaa tarvitset? Käytätkö tietokoneen lisäksi muita työvälineitä? Panosta kunnolliseen tuoliin tai hanki sähköpöytä, jotta voit työskennellä seisaaltaan.”

Maru Hautala

 

HAALI SÄILYTTIMIÄ

”Kotitoimiston sotkuisuus johtuu säilytystilan puutteesta. Hyllytilaa ei ole tarpeeksi eikä papereille ole paikkoja. Hanki lokerikkoja, joihin voit sijoittaa tärkeät paperit.”

Maru Hautala

 

LAITTEET OVIEN TAAKSE

”Harva laite on ilo silmälle. Piilota tulostin ja muut liukuovien taakse. Tarvittaessa liuku­ovia voi pitää myös auki.”

Maru Hautala

 

VALOA TYÖPISTEESEN 

”Kotona voi tehdä töitä vaikka yöllä. Luonnonvalo vaihtelee paljon, ja siksi työpisteessä on oltava tehokas kohdevalo.”

Jenni Kolkkanen

 

ÄLÄ YLISISUSTA 

”Älä lankea ylisisusta­misen trendiloukkuun ja hanki kaikkia teknisiä vempeleitä, joita luulet tarvitsevasi.”

Maija Lukkari-Nyman

 

VÄLTÄ MAKUUHUONETTA

”Makuuhuone on hyvä rauhoittaa lepoa varten. Työpiste makuuhuoneessa vie väkisinkin ajatukset työasioihin myös silloin, kun pitäisi rauhoittua.”

Jenni Kolkkanen

 

LOPUKSI SULJE OVI

”Paras kotityöpiste on tilassa, jonka oven voi sulkea. Muutoin työstä on vaikea irrottautua. Vaatimatonkin työpiste on parempi kuin keittiönpöytä.”

Maija Lukkari-Nyman

 

Vinkkien antajat ovat sisustussuunnittelijoita.

 

Sisustustrendit näkyvät myös työpisteissä

Värit. ”Työpisteissä näkyvät samat trendit kuin muussakin sisustuksessa: Värejä käytetään nyt ilahduttavan paljon ja entistä rohkeammin. Ruskean ja beigen eri vivahteet ovat yhä suositumpia. Murretut vihreät ja siniset tuovat sisustukseen lisää syvyyttä.” 

Materiaalit. ”Vaneria on käytetty viime vuosina paljon, ja korkki tulee olemaan tänä vuonna suosikkimateriaali työhuoneissa ja -pisteissä.” 

Viherkasvit. ”Tänä vuonna sisustajat ovat villiintyneet viherkasveista. Ne sopivat mainiosti elävöittämää myös työpistettä. Suosittuja juuri nyt ovat ilmakasvit, erilaiset vehkat sekä kahvipensas ja sitruunapuu.” 

Lähde: sisustussuunnittelija Maru Hautala

Tämä vuonna 1960 rakennettu koti on modernisoitu täysin talotekniikan osalta talon klassista henkeä kunnioittaen. Näyttävä koti tarjoaa monia mahdollisuuksia leppoisaan yhdessäoloon vaikkapa koti-spassa rentoutuen tai tilavalla terassilla grillaten.

 

Kodin avoimessa pohjaratkaisussa olohuone, ruokailutila sekä baari ovat yhtä suurta tilaa. Tämä mahdollistaa samassa huoneessa niin perheen yhdessäolon arjen keskellä kuin vieraiden viihdyttämisen viikonloppuisin. Vieraat voidaan esimerkiksi ohjata olohuoneeseen istuskelemaan ja ihailemaan suurista ikkunoista sisäpihalle avautuvaa maisemaa. Drinkkejä voidaan tarjoilla huippuvarustellusta baarista, josta löytyy Whirlpoolin viinikaappi, jääpalakone, olutjääkaappi ja Thoreaun vesi- ja hiilihappokone.

 

 

Talon keittiö on joka kokin unelma: se on mittatilattu Saari-keittiö, joka on varusteltu muun muassa höyry-yhdistelmäuunilla sekä saarekkeesta esiin nousevalla, moottoroidulla liesituulettimella. Keittiön sisustuksessa on käytetty samaa kaunista pähkinäpuun sävyä kuin ruokailusalissa ja baarissa. Lattia taas on laatoitettu kauttaaltaan mustavalkoisilla kaakeleilla, mikä tekee kokkausjälkien puhdistuksesta helppoa.

 

 

Talon makuuhuoneet ovat rauhan tyyssijoja, jotka sijaitsevat omassa siivessään. Päämakuuhuoneen harmoniset värit ja tarkkaan harkitut kalusteet tekevät tilasta tyylikkään kokonaisuuden. Vaaleanharmaa kokolattiamatto kruunaa hotellimaisen ilmeen ja estää askelten töminän. Tilaan myös tulvii kauniisti luonnonvaloa huoneen molemmissa päädyissä olevista ikkunoista.

 

 

Arkeen luksusta tuo alakerran tunnelmallinen spa-osasto. Saunassa Helon Fonda duo 8 -höyrykiuas on upotettu tyylikkäästi lauteisiin ja sen löylyistä pääsee nauttimaan haavasta tehdyillä lauteilla. Kylpyhuoneessa voi rentoutua Svedbergsin kylpyammeessa tai Inviionin lämpötuoleissa esimerkiksi takkatulta tai TV:tä katsellen. 

 

 

Westend sijaitsee merenrannassa Etelä-Espoossa noin kymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Alueelta löytyy muun muassa suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset päiväkodit ja koulut. Lisäksi Tapiolan palvelut ovat lähellä, samoin kuin Westendin liikekeskus. Westendissä voi nähdä myös Krepost Sveaborgiin kuuluneita ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitusrakennelmia.

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Westendissä myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

 

Tämä Vesilahden pienessä kylässä sijaitseva suuri koti tulvii maalaisromantiikkaa ja kauniita yksityiskohtia. Talon sisustuksessa yhdistellään harmonisesti vanhaa ja uutta. 

 

Keittiönpöytä on sijoitettu tunnelmalliseen ikkunasyvennykseen, josta voi ihailla takapihan alati muuttuvaa maisemaa. Keittiön katseenvangitsija on pöydän ylle sijoitettu näyttävä puinen valaisin, joka vanhanaikaisesta ulkomuodostaan huolimatta toimii sähköllä. Myös rottinkiset tuolit sopivat maalaismaiseen tunnelmaan. Keittiön työskentelytilaan rustiikkista tunnelmaa tuovat kynttiläkruunu sekä koristeelliset kaappien kahvat ja kaappien välitilassa olevat laatat.

 

 

Ruokailutila on täynnä siroja yksityiskohtia, kuten pitsiset verhot ja pöytäliina sekä metalliset koriste-esineet. Kontrastia hempeälle tyylille tuo pöydän yllä massiivinen puinen valaisin, jossa yhdistyy persoonallisesti vanhalta näyttävä puu sekä nykyaikaiset valot. Valaisin toimii myös yhdistävänä sisustuselementtinä ruokailutilan ja olohuoneen välillä niin materiaalinsa kuin värinsäkin puolesta. Molempien huoneiden katot ovat myös koristeltu kauniisti kattolistoilla. Olohuoneessa tummapuiset kalusteet ja rautaiset kyntteliköt tuovat särmää muuten vaaleaan ja maalaisromanttiseen yleisilmeeseen.

 

 

Kodin päämakuuhuone sijaitsee alakerrassa. Makuuhuoneen ilme on luotu vaaleilla puupinnoilla ja erilaisilla tekstiileillä. Makuuhuoneen tapetit noudattavat samaa sävymaailmaa kuin muutkin alakerran seinät. Sängynpäädyssä on ylhäistä tunnelmaa henkivä sisutuselementti. Tämän yksityiskohdan lisäksi huoneeseen tuo nostalgista tunnelmaa laatikoston päälle asetettu vanha ikkuna, jonka karmit on maalattu valkoisiksi ja joihin on kiinnitetty kynttilätelineitä. 

 

 

Talon yläkerrassa on viisi makuuhuonetta, joista kaksi on sisustettu hyvin samantyylisiksi. Vaikka huoneet nopeasti katsottuna näyttävät samanlaisilta, on niissä myös eroja, joiden myötä huoneiden asukkien persoonat pääsevät esille. Molemmissa huoneissa on vaalean harmaat lattiat ja punatiilikuvioinen tapetti sivuseinällä. Toisessa huoneessa harmaan käyttö jatkuu myös verhoissa ja tapetissa. Vastaavasti toisessa huoneessa on verhoissa sekä tapetissa hyödynnetty vaaleanpunaisen sävyjä. 

 

 

Vesilahti on modernin maaseutumainen kunta, joka sijaitsee Pirkanmaalla Tampereen läheisyydessä. Vesilahti on oiva asuinalue lapsiperheille, sillä sieltä löytyy sekä päiväkoti että ala- ja yläasteet. Keskustassa on myös muita arjen tohinassa tarvittavia palveluita kuten kauppoja ja parturi. Vesilahti on tunnettu yhteisöllisyydestään ja aktiivisesta kylätoiminnastaan.

Katso talon myynti-ilmoitus täältä.

Katso muut myynnissä olevat kodit Vesilahdesta sekä maalaisromantiikkaa huokuvat asunnot

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.