Topin ja Iidan äidit ovat sisustussuunnittelijoita, ja nyt he kertovat parhaat vinkkinsä lastenhuoneisiin apunaan kaksi kollegaa.

Topi Palosaaren huoneessa on tummat värit, kierrätyslöytöjä ja tarpeeksi tilaa pomppia pallolla. 

TOPI täyttää pääsiäisen jälkeen neljä vuotta. Hän on asustanut omassa huoneessaan Vantaalla neljän kuukauden vanhasta asti.

Huone on ollut aina saman­lainen. Topi Palosaaren äiti, sisustussuunnittelija Minna Haapakoski teki kerralla valmista, kun Topi oli vauva.

Siksi huonetta ei juuri ole tarvinnut muokata, vaikka vaavista on tullut aktiivinen leikki-ikäinen. Vain pinnasänky on vaihtunut isojen poikien laidattomaan sänkyyn.

 

Keltainen ja mintunvihreä piristävät Topin huonetta. Seinät ovat tummanharmaat. 

 

MINNA HAAPA­KOSKEN mielestä edes vauvan huoneen ei tarvitse olla hempeä.

Hän on sisustanut kotinsa musta-valko-harmaalla, ja samat värit toimivat lapsen huoneessa.

Topin huoneen seinät näyttävät mustilta, mutta ovat itse asiassa syvän tummanharmaat. Piristeenä on vähän keltaista ja mintunvihreää.

Työssään ammattisisustajana Minna Haapakoski tekee kaiken asiakkaan maun mukaan. Hänen oma kotinsa sen sijaan on täydellinen oman tyylin tiivistymä.

”Vaikka Topin huoneen seinät ovat tummat, en suosittele samaa kaikille. Mutta kaikille suosittelen valitsemaan seinään värit, joista kalusteet ja värikkäät lelut nousevat kauniisti esille.”

 

Sisustussuunnittelija Minna Haapakoski ompeli pojalleen Topille käärmeen. 

 

NELIÖITÄ on vain yhdeksän, mutta huonekorkeutta jopa neljä metriä.

Korkeuden Minna Haapakoski hyödynsi asentamalla irtokaappeja luovasti päällekkäin Tetris-pelin palasten inspiroimana.

Irtokaapit ja lipasto ovat keit­tiövalmistajalta tilattu. Ne ovat täynnä legoja, duploja, autoja ja kirjoja.

”Käytän työssäni paljon keittiö­kaapistoja muuallakin asunnossa kuin keittiössä. Asiakkaani ihmettelevät sitä ensin, mutta huomaavat sitten, etteivät ne ole mitenkään keittiömäisiä vaan siistejä ja kestäviä.”

 

Seinille kiinnitetyt irtokaapit kätkevät sisäänsä legoja, autoja ja kirjoja.

 

LIPASTO on asennettu sellaiselle korkeudelle, että siihen saa lisättyä tason, jolloin lipasto ja taso muodostavat L-kirjaimen muotoisen työpisteen tulevalle koululaiselle. Niin pitkälle ajattelee sisustussuunnittelija.

Tummien sävyjen lisäksi Minna suosii kodissaan kierrätystä.

TOPIN HUONEESSA on kierrätyskeskuksesta löydetty lasten pöytä, ja sen ympärillä pienet tuolit, jotka ovat itse asiassa 1990-luvun nahkapalli sekä kaksi ämpäriä, joihin Minna on virkannut päälliset.

”Minulle uuden käyttötarkoituksen keksiminen hyödyttömiksi käyneille tavaroille on palkitsevaa.”

Topi vetää pöydän ympäri ravia keppihevosellaan, jonka sukkapää repsahtelee irti kepistä.

 

Iisan huoneessa voi temppuilla puolapuilla. 

 

SAMAAN AIKAAN Espoossa esikoululainen Iisa Kolkkanen, 6, näyttää, miten venytetään kehoa X-asennossa puolapuilla.

Hänen huoneensa on Topin huoneen vastakohta: romanttishenkinen, vaalea ja vähän vaalean­punainenkin.

Äiti Jenni Kolkkanen laittoi pinkin tehosteseinän koristeeksi mustat tarrapilkut, ettei homma menisi liian hempeäksi.

Iisan eskarivuoden aikana huonetta on viritetty leikki-ikäisen huoneesta kohti koululaisen tarpeita.

Leikkikeittiökin lähti kierrätykseen uuden lukunurkkauksen tieltä.

 

Iisa Kolkkanen esittelee vanhaa pulpettia, jonka äiti kunnosti ja maalasi. 

 

LUKUNURKKAUS syntyi Ikean laatikostosta ja sen päälle asetellusta pehmusteesta. Ja työpiste piti hankkia myös.

”Pitkän etsimisen jälkeen löysin nettikirppikseltä sopivan­näköisen vanhan pulpetin, jonka hioin ja maalasin valkoiseksi”, äiti Jenni Kolkkanen kertoo.

Pulpetin ylle hankittiin hyvä lukuvalo.

”Nyt pulpetissa tehdään vielä Top Model -värityskirjoja, ensi vuonna läksyjä.”

MYÖS sängyn eteen on nähty vaivaa. Se löytyi netistä, mutta sille piti vielä hankkia nupit ja pyörät. Sopivat löytyivät amerikkalaisista verkkokaupoista.

Vaivaa näkemällä saadaan kotiin kalusteita, joihin muodostuu tunneside ja joista ei haluta heti luopua, Jenni Kolkkanen sanoo.

Hän on sisustussuunnittelija ja lastentarhanopettaja, jonka haaveena olisi keskittyä pelkästään lastenhuoneiden suunnitteluun.

”Suurilla markkinoilla – esimerkiksi Australiassa, jonka sisustusmaailmaa seuraan – on suunnittelijoita, jotka tekevät pelkästään lastenhuoneita”, Kolkkanen kertoo.

Muualla maailmassa siis panostetaan lastenhuoneisiin isosti.

”Ei meillä taitaisi olla sellaiselle kysyntää, valitettavasti”, Jenni Kolkkanen sanoo.

 

Sisustussuunnittelija ja lastentarhanopettaja Jenni Kolkkanen sisusti tyttärensä Iisan huoneen niin, että se muuntui helposti koululaisen huoneeksi. 

 

NELJÄ SISUSTUSSUUNNITTELIJAA ANTAA LISÄÄ VINKKEJÄ LASTENHUONEESEEN

1. Kaikki alkaa matosta

”Lastenhuoneen tärkein hankinta on iso, leikit kestävä matto. Maton pitää olla helposti puhdistettava. Puuvilla on hyvä materiaali. Mikään karvamatto ei tule kysymykseen, sinne uppoavat rusinat ja pikkulegot. Mitä pienempi lapsi on, sitä tärkeämpi on matto, leikkien alusta.”
Minna Haapakoski

2. Tai kaikki alkaa kokolattiamatosta

”Kokolattiamatoista tulevat monella mieleen 1970-luvun keltaiset, pörröiset matot. Sen takia ajatusta kokolattiamatosta vieroksutaan. Kokolattiamatto saisi tehdä paluun suomalaiseen kotiin – myös lastenhuoneeseen, jonne sopii tiivis ja lyhytnukkainen matto. Kokolattiamaton päällä on kiva istua ja leikkiä eikä kalusteita tarvitse sijoitella maton ehdoilla. Kauppiaat osaavat suositella kuhunkin huoneeseen sopivan materiaalin ja puhdistusaineet.”
Milla Alftan

3. Sijoita kalusteet seinän viereen

”Huoneessa on hyvä olla tarpeeksi tyhjää lattiatilaa leikeille, kuperkeikoille tai vaikkapa loikoiluun. Vaikka huoneita ei yleensä kannata sisustaa seiniä pitkin, on lastenhuone poikkeus; siellä tyhjä lattiatila kannattaa maksimoida.”

Jenni Kolkkanen

4. Piilota tavarat ovien taakse

”Suomalaiset lastenhuoneet ovat pieniä. Siksikin säilytys on tärkeä osa toimivaa huonetta. Usein huoneeseen mahtuu vain sänky, pöytä ja vaatekaappi, ehkä vielä lipastokin. Tarpeeksi tavaraa sisäänsä kätkevä kaappi on todella tärkeä osa sisustusta. On sel­keämmän näköistä, kun tavarat ovat kaapinovien takana piilossa eivätkä avohyllyillä.”
Milla Alftan

5. Yksi lamppu eri riitä

”Tehokas valaistus on tärkeä lattialla leikkiville lapsille, mutta valaistus ei saa häikäistä. Koululainen tarvitsee hyvän yleisvalaistuksen ohella työvalon. Seinävalot saattavat olla kiva lisä lastenhuoneen sisustukseen, mutta seinävalaisimien pitää olla kestäviä ja turvallisesti asennettuja. Yö­valo antaa turvaa lapsille, jotka heräilevät kesken unien.”
Terhi Lanzett

6. Karsi koko ajan

”Toimivassa lastenhuoneessa on aikaa kestävät, laadukkaat säilytyskalusteet. Mutta järjestystä on mahdoton pitää yllä, jos tavaramäärä vain kasvaa. Siksi lastenhuoneessa pitäisi noudattaa sääntöä: kun ostetaan jotain, jokin muu tavara lähtee kierrätykseen.”
Minna Haapakoski

7. Valitse pääväri ja pari tehosteväriä

”Usein lastenhuoneisiin halutaan paljon väriä. Lopputulos voi olla sekava: seinät ovat raikuvan väriset ja tekstiilit kirkkaita ja kuviollisia. Lisäksi lelut tuovat oman lisänsä huoneen värimaailmaan. Ei lapsi viihdy huoneessa, jossa on ­levoton tunnelma – ei aikuinenkaan viihtyisi.”
Jenni Kolkkanen

8. Ripusta lapsen oma taide esille

”Lapselle on tärkeää, että hänen piirustuksiaan ja askartelujaan arvostetaan. Suosin magneettimaalia ja -teippiä. Poikani huoneen oven pintaan on laitettu magneettiteippiä, johon saa kiinni piirustukset. Seinät pysyvät siisteinä, ja näyttelyä voi vaihtaa.”
Minna Haapakoski

9. Ota lapset mukaan suunnitteluun

”Kannattaa korostaa yhtä seinää tehostemaalilla, -tapetilla tai näyttävällä kuvatapetilla. Muut seinät voivat olla neutraaleja. Omat lapseni ovat saaneet osallistua tapettikirjojen ja värilastujen kanssa suunnitteluun. Olen oppinut, ettei missään nimessä ole olemassa tyttöjen tai poikien värejä.”
Terhi Lanzett

10. Lastenhuone ei ole kaatopaikka

”Lastenhuoneet kalustetaan usein liian täyteen ja joskus liian isoilla huonekaluilla. Kodin vanhat huonekalut eivät välttämättä sovi kooltaan ja tyyliltään lastenhuoneeseen.”

Terhi Lanzett

 

Topin huoneessa on matkamuistoja maailmalta. 

 

UUSIMMAT LASTENHUONETRENDIT

TUSSITAULUMAALI on kiva uutuus. Sillä maalatulle pinnalle voi piirtää valkotaulutussilla. Kun ruutupaperikuvioisen tapetin päälle telataan kirkasta tussitaulumaalia, saadaan seinälle ”kirjoitusvihko”.

TALOMALLISET sänky- ja katosratkaisut ovat katseenvangitsijoita. Suosittuja ovat myös tiipiit ja lukunurkkausten prinsessakatokset. Nykyään ne tehdään kauniista, ohuesta puuvillasta.

LASTENHUONEISIIN halutaan tuoda inspiroivia elementtejä, vaikkapa valokuvatapettia, joka liittyy lapsen harrastukseen. Koko huone voidaan sisustaa yhdellä teemalla, esimerkiksi jalkapalloilulla.

 

Vinkit: Minna Haapakoski, Jenni Kolkkanen, Milla Alftan

 

Tämä vuonna 1960 rakennettu koti on modernisoitu täysin talotekniikan osalta talon klassista henkeä kunnioittaen. Näyttävä koti tarjoaa monia mahdollisuuksia leppoisaan yhdessäoloon vaikkapa koti-spassa rentoutuen tai tilavalla terassilla grillaten.

 

Kodin avoimessa pohjaratkaisussa olohuone, ruokailutila sekä baari ovat yhtä suurta tilaa. Tämä mahdollistaa samassa huoneessa niin perheen yhdessäolon arjen keskellä kuin vieraiden viihdyttämisen viikonloppuisin. Vieraat voidaan esimerkiksi ohjata olohuoneeseen istuskelemaan ja ihailemaan suurista ikkunoista sisäpihalle avautuvaa maisemaa. Drinkkejä voidaan tarjoilla huippuvarustellusta baarista, josta löytyy Whirlpoolin viinikaappi, jääpalakone, olutjääkaappi ja Thoreaun vesi- ja hiilihappokone.

 

 

Talon keittiö on joka kokin unelma: se on mittatilattu Saari-keittiö, joka on varusteltu muun muassa höyry-yhdistelmäuunilla sekä saarekkeesta esiin nousevalla, moottoroidulla liesituulettimella. Keittiön sisustuksessa on käytetty samaa kaunista pähkinäpuun sävyä kuin ruokailusalissa ja baarissa. Lattia taas on laatoitettu kauttaaltaan mustavalkoisilla kaakeleilla, mikä tekee kokkausjälkien puhdistuksesta helppoa.

 

 

Talon makuuhuoneet ovat rauhan tyyssijoja, jotka sijaitsevat omassa siivessään. Päämakuuhuoneen harmoniset värit ja tarkkaan harkitut kalusteet tekevät tilasta tyylikkään kokonaisuuden. Vaaleanharmaa kokolattiamatto kruunaa hotellimaisen ilmeen ja estää askelten töminän. Tilaan myös tulvii kauniisti luonnonvaloa huoneen molemmissa päädyissä olevista ikkunoista.

 

 

Arkeen luksusta tuo alakerran tunnelmallinen spa-osasto. Saunassa Helon Fonda duo 8 -höyrykiuas on upotettu tyylikkäästi lauteisiin ja sen löylyistä pääsee nauttimaan haavasta tehdyillä lauteilla. Kylpyhuoneessa voi rentoutua Svedbergsin kylpyammeessa tai Inviionin lämpötuoleissa esimerkiksi takkatulta tai TV:tä katsellen. 

 

 

Westend sijaitsee merenrannassa Etelä-Espoossa noin kymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Alueelta löytyy muun muassa suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset päiväkodit ja koulut. Lisäksi Tapiolan palvelut ovat lähellä, samoin kuin Westendin liikekeskus. Westendissä voi nähdä myös Krepost Sveaborgiin kuuluneita ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitusrakennelmia.

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Westendissä myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

 

Tämä Vesilahden pienessä kylässä sijaitseva suuri koti tulvii maalaisromantiikkaa ja kauniita yksityiskohtia. Talon sisustuksessa yhdistellään harmonisesti vanhaa ja uutta. 

 

Keittiönpöytä on sijoitettu tunnelmalliseen ikkunasyvennykseen, josta voi ihailla takapihan alati muuttuvaa maisemaa. Keittiön katseenvangitsija on pöydän ylle sijoitettu näyttävä puinen valaisin, joka vanhanaikaisesta ulkomuodostaan huolimatta toimii sähköllä. Myös rottinkiset tuolit sopivat maalaismaiseen tunnelmaan. Keittiön työskentelytilaan rustiikkista tunnelmaa tuovat kynttiläkruunu sekä koristeelliset kaappien kahvat ja kaappien välitilassa olevat laatat.

 

 

Ruokailutila on täynnä siroja yksityiskohtia, kuten pitsiset verhot ja pöytäliina sekä metalliset koriste-esineet. Kontrastia hempeälle tyylille tuo pöydän yllä massiivinen puinen valaisin, jossa yhdistyy persoonallisesti vanhalta näyttävä puu sekä nykyaikaiset valot. Valaisin toimii myös yhdistävänä sisustuselementtinä ruokailutilan ja olohuoneen välillä niin materiaalinsa kuin värinsäkin puolesta. Molempien huoneiden katot ovat myös koristeltu kauniisti kattolistoilla. Olohuoneessa tummapuiset kalusteet ja rautaiset kyntteliköt tuovat särmää muuten vaaleaan ja maalaisromanttiseen yleisilmeeseen.

 

 

Kodin päämakuuhuone sijaitsee alakerrassa. Makuuhuoneen ilme on luotu vaaleilla puupinnoilla ja erilaisilla tekstiileillä. Makuuhuoneen tapetit noudattavat samaa sävymaailmaa kuin muutkin alakerran seinät. Sängynpäädyssä on ylhäistä tunnelmaa henkivä sisutuselementti. Tämän yksityiskohdan lisäksi huoneeseen tuo nostalgista tunnelmaa laatikoston päälle asetettu vanha ikkuna, jonka karmit on maalattu valkoisiksi ja joihin on kiinnitetty kynttilätelineitä. 

 

 

Talon yläkerrassa on viisi makuuhuonetta, joista kaksi on sisustettu hyvin samantyylisiksi. Vaikka huoneet nopeasti katsottuna näyttävät samanlaisilta, on niissä myös eroja, joiden myötä huoneiden asukkien persoonat pääsevät esille. Molemmissa huoneissa on vaalean harmaat lattiat ja punatiilikuvioinen tapetti sivuseinällä. Toisessa huoneessa harmaan käyttö jatkuu myös verhoissa ja tapetissa. Vastaavasti toisessa huoneessa on verhoissa sekä tapetissa hyödynnetty vaaleanpunaisen sävyjä. 

 

 

Vesilahti on modernin maaseutumainen kunta, joka sijaitsee Pirkanmaalla Tampereen läheisyydessä. Vesilahti on oiva asuinalue lapsiperheille, sillä sieltä löytyy sekä päiväkoti että ala- ja yläasteet. Keskustassa on myös muita arjen tohinassa tarvittavia palveluita kuten kauppoja ja parturi. Vesilahti on tunnettu yhteisöllisyydestään ja aktiivisesta kylätoiminnastaan.

Katso talon myynti-ilmoitus täältä.

Katso muut myynnissä olevat kodit Vesilahdesta sekä maalaisromantiikkaa huokuvat asunnot

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.