”The home is the best word there is.” –Laura Ingalls Wilder

Helena Karihtala on sisustussuunnittelija, joka tunnetaan klassisesta tyylistään, mutta yhdistelee ennakkoluulottomasti niin edullisia löytöjä kuin designiakin. Sisustajan käsikirja on suunnittelijan esikoisteos, jossa hän antaa hyviä neuvoja kotiprojekteihin, tietoa pintamateriaaleista ja värien käytöstä.

Kirjan alkulehdillä kehotetaan tunnustelemaan kirjan paperia, silittämään sen kantta. Sillä kirja on tehty rakkaudella, työtunteja laskematta ja miettimällä asioita huolella, katsottu kaukaa ja taas läheltä, pohdittu värisävyä ja mietitty, mistä lukija pitäisi.

 

Kuva Cozy
Kuva Cozy

Ei oltu vielä tutustuttu ensisivun kehotukseen kun kollegani kanssa kirjan julkistamistilaisuudessa saimme kirjat käteemme, huudahdimme kuin yhdestä suusta – aah, mikä uuden kirjan tuoksu. Ensimmäisten sivujen kääntäminen toi ilmoille valloittavasti paperin ja painomusteen huumaavan tuoksun. Kun kirjan avaa ensimmäisen kerran, se tunne on ainutkertainen, se ei enää toistu. Seuraavilla kerroilla kirjasta saa irti jo aivan muuta.

 

Kuva Cozy
Kuva Cozy

Helena Karihtala kertoi kirjan prosessin alkaneen pari vuotta sitten törmättyään kadulla valokuvaaja Ulla-Maija Lähteenmäkeen, joka ehdotti kirjan tekemistä. 

Sisustajan käsikirjaan Helena on valinnut kymmenen suunnittelukohdettaan eri vuosilta. Hän kertoi myös miten halusi valottaa omaa asumisfilosofiaansa oman kodin ja vapaa-ajankodin esittelyllä.

 

Kuva Kannustalo
Kuva Kannustalo

Olen tutustunut sisustussuunnittelija Helena Karihtalan suunnitteluprojekteihin lähinnä asuntomessuilla ja olen pitänyt hänen mutkattomista ratkaisuistaan, joskin niissä on aina ollut myös yllätyksellisyyttä. Kuten viime vuonna Seinäjoella Kannustalon Pohjamaa -talon lukuisat mustat yksityiskohdat. 

Tiedotustilaisuudessa paikalla ollut Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki kertoikin, miten Helenan sisustustyyli kestää aikaa. ”Hämeenlinnan asuntomessuilla kymmenen vuotta sitten esitelty Kannustalon Vihervaara olisi hyvin voinut olla mukana kirjassa, ja samassa asussa. Vaikuttamatta vanhalta.” 

 

Kuva Maija-Riitta Mustonen
Kuva Maija-Riitta Mustonen

Uusimäki kertoo myös hauskan tarinan, miten asiakkaat menivät keittiöostoksille mukanaan kuva Kannustalon keittiöstä esittäen toiveen ”haluamme samanlaisen tunnelman”. Helena Karihtalalla on loistava taito luoda koteihin lämmin ja mutkaton tunnelma.

Suunnittelutyötä tehdessään Helena miettii, miten arkisten askareiden tekeminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Materiaaleja ja tekstiilejä valitessa hän huomioi toiveet helppohoitoisuudesta ja kestävyydestä. ”Pyrkimyksenäni on esittää asiat siten, ettei sisustaminen itsessään ole liian vakavaa, mutta että rakentamisessa ja remontoimisessa on omat lainalaisuudet, joita pitää noudattaa.”

Kirjassa Helena käsittelee sisustamisen eri teemoja. Jokaisessa kymmenessä kohteessa on aina joku yksi huomioitava asia, jota on avattu hieman enemmän. Pintojen ja kalustevalintojen rinnalla tärkeässä osassa nousevat kirjan osuudet valaistuksesta ja taiteesta.

 

VALKOISEN VAIKEA VALINTA

Pinnat -osiossa avataan värisuunnittelun vaativaa maailmaa. Väriskaala on niin laaja, että jo pieni virhe sävyvivahteen valinnassa saattaa rikkoa kokonaisuuden. Jopa valkoisen seinämaalin valinta voi mennä helposti pieleen, sillä värikartasta löytyy valtavasti erisävyisiä valkoisia maaleja. Ehkä tästä syystä seinille usein tulee valituksi niin sanottu maalarinvalkoinen. Värinä se on neutraali ja moneen tilaan sopiva, mutta valintana myös hieman tylsä.

 

Kuva Maija-Riitta Mustonen
Kuva Maija-Riitta Mustonen

Helena Karihtala kertoo viihtyvänsä keittiössä. Hänestä ruoanlaitto perheelle ja ystäville on kivaa puuhaa varsinkin viikonloppuisin, kun siihen on enemmän aikaa. Siksi hän kokeekin keittiön ja kodinhoitohuoneen suunnittelun mielenkiintoisena. Siinä mietitään materiaalien lisäksi tilankäyttöä, toiminnallisuutta, ulkonäköä ja budjettia. 

 

PAIKKA TAITEELLE
Ilahduttavasti Helena Karihtala, itsekin taiteen ystävä, on ottanut taiteen yhdeksi kattavaksi teemaksi. ”Taiteen sijoittaminen tilaan antaa asunnolle täyteläisyyttä, jota yksin huonekaluilla ja tekstiilivalinnoilla ei välttämättä saavuteta. Minulla on ollut projekteja, joissa koko kodin värimaailma ja tyyli on rakennettu yksittäisen taulun ympärille”, kertoo Helena Karihtala.

Sisustajan käsikirja ei jää ensimmäisen lukukerran jälkeen hyllyyn pölyttymään, vaan antaa aihetta palata tarkentamaan asioita, mutta ennen kaikkea selailemaan ja inspiroitumaan kauniista kuvista.

 

Helena Karihtala-Koski
Sisustajan käsikirja
@Cozy Publishing 2017
Kuvat Ulla-Maija Lähteenmäki ja Martti Järvi
Kuvien käsittely Viola Minerva Virtamo
Ulkoasu Johanna Luoma-Tuominen
Tekstien editointi Hanni Maula 
ISBN 978-952-7054-35-2

 

Tämä moderni koti on täydellinen suurien vierasjoukkojen kestitsemiseen. Avointa tilaa on paljon ja huoneet yhdistyvät kauniisti toisiinsa muodostaen käytännöllisiä tilayhdistelmiä. Sisustuksen puhtaat linjat ja harmoniset värit tekevät kodista hienostuneen ja kutsuvan.

 

Olohuone, ruokailutila ja keittiö muodostavat suuren yhtenäisen tilan. Olohuoneen katseenvangitsijana toimivat sen isot lasipinnat. Upean maiseman paljastava ikkunaseinä jatkuu ruokailutilan kautta keittiöön. Keittiön kalustus on tummanpuhuvan klassinen selkeine linjoineen. Metallinväriset kodinkoneet ovat Liebherrin ja Gaggenaun.

 

 

Kodin saunaosastoon kuuluvat pesutilat, oleskeluhuone sekä lasitettu terassi. Täällä saunominen ja illanvietto onnistuu isommallakin porukalla. Oleskeluhuoneen lattia on laatoitettu isoilla mustilla kaakeleilla, joten märillä jaloilla voi tepastella ympäriinsä huoletta. Oleskeluhuoneesta pääsee ulos terassille jäähdyttelemään löylyjen jälkeen, ympärillä olevasta luonnosta nauttien. Terassilla voi istuskella myös talvella palelematta takan ja kattolämmittimien ansiosta.

 

 

Mustaksi maalattu sauna toimii voimakkaana vastakohtana talon muuten vaalealle sisustukselle. Metallinen siro kiuas on kuin koru keskellä tummaa puista huonetta. Tunnelmallinen valaistus saunaan on luotu lauteiden alle sijoitetuilla valoilla sekä kahden seinän ikkunoilla. Lauteilta voi ihailla alati muuttuvaa kaunista saaristomaisemaa yksipuolisesta peilipintaisesta ikkunasta, josta näkee myös oleskelutilaan ja terassille.

 

 

Väsymyksen iskiessä voi terassilta luikahtaa talon päämakuuhuoneeseen. Makuuhuoneen yksinkertainen sisutus yhdessä tummanharmaan ja valkoisen luoman kontrastin kanssa tekevät tilasta harmonisen ja rentouttavan. Tummien värien leikki jatkuu myös talon toisessa makuuhuoneessa. Huoneen seinät ja lattia ovat mustat, jättäen katon ainoaksi valkoiseksi pinnaksi. Näyttävä Eiffel-tornin kuva tuo urbaania tunnelmaa huoneeseen.

 

 

Kultaranta Resort, alue josta tämä koti löytyy, sijaitsee Naantalin keskustan ja vanhan kaupungin läheisyydessä. Kultaranta on kuuluisa rannoistaan, golfkentistään sekä ravintola- ja spa-palveluistaan. Koulu ja päiväkoti sijaitsevat vain kahden kilometrin päässä, mikä tekee alueesta lapsiperheystävällisen. 

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Naantalissa myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

 

Tämä vuonna 1960 rakennettu koti on modernisoitu täysin talotekniikan osalta talon klassista henkeä kunnioittaen. Näyttävä koti tarjoaa monia mahdollisuuksia leppoisaan yhdessäoloon vaikkapa koti-spassa rentoutuen tai tilavalla terassilla grillaten.

 

Kodin avoimessa pohjaratkaisussa olohuone, ruokailutila sekä baari ovat yhtä suurta tilaa. Tämä mahdollistaa samassa huoneessa niin perheen yhdessäolon arjen keskellä kuin vieraiden viihdyttämisen viikonloppuisin. Vieraat voidaan esimerkiksi ohjata olohuoneeseen istuskelemaan ja ihailemaan suurista ikkunoista sisäpihalle avautuvaa maisemaa. Drinkkejä voidaan tarjoilla huippuvarustellusta baarista, josta löytyy Whirlpoolin viinikaappi, jääpalakone, olutjääkaappi ja Thoreaun vesi- ja hiilihappokone.

 

 

Talon keittiö on joka kokin unelma: se on mittatilattu Saari-keittiö, joka on varusteltu muun muassa höyry-yhdistelmäuunilla sekä saarekkeesta esiin nousevalla, moottoroidulla liesituulettimella. Keittiön sisustuksessa on käytetty samaa kaunista pähkinäpuun sävyä kuin ruokailusalissa ja baarissa. Lattia taas on laatoitettu kauttaaltaan mustavalkoisilla kaakeleilla, mikä tekee kokkausjälkien puhdistuksesta helppoa.

 

 

Talon makuuhuoneet ovat rauhan tyyssijoja, jotka sijaitsevat omassa siivessään. Päämakuuhuoneen harmoniset värit ja tarkkaan harkitut kalusteet tekevät tilasta tyylikkään kokonaisuuden. Vaaleanharmaa kokolattiamatto kruunaa hotellimaisen ilmeen ja estää askelten töminän. Tilaan myös tulvii kauniisti luonnonvaloa huoneen molemmissa päädyissä olevista ikkunoista.

 

 

Arkeen luksusta tuo alakerran tunnelmallinen spa-osasto. Saunassa Helon Fonda duo 8 -höyrykiuas on upotettu tyylikkäästi lauteisiin ja sen löylyistä pääsee nauttimaan haavasta tehdyillä lauteilla. Kylpyhuoneessa voi rentoutua Svedbergsin kylpyammeessa tai Inviionin lämpötuoleissa esimerkiksi takkatulta tai TV:tä katsellen. 

 

 

Westend sijaitsee merenrannassa Etelä-Espoossa noin kymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Alueelta löytyy muun muassa suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset päiväkodit ja koulut. Lisäksi Tapiolan palvelut ovat lähellä, samoin kuin Westendin liikekeskus. Westendissä voi nähdä myös Krepost Sveaborgiin kuuluneita ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitusrakennelmia.

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Westendissä myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.