Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma kokonaisuus – Habitare messut – ovat taas ohi. Habitare oli avoinna viime viikolla keskiviikosta suunnuntaihin ja messut jakautuivat tavanomaisesti erilaisiin osastoihin sekä teemoihin. Huonekalumaailmassa, missä muutoksia sekä trendejä syntyy suhtellisen hitaasti verrattuna esimerkiksi vaateteollisuuteen, on valmistajilla hankala joka vuosi yllättää. Esteettisessä mielessä on kaikki jo nähty ja tärkeämmäksi kuin tuote sinänsä muuttuvat konseptit ja tarinat sen takana.

Sisustuslehti Dekon lukijapaneelin mukaan 38,1 % lukijoista kertoo designin olevan kiinnostavinta Habitaressa. Tämänvuotisesta Habitaresta puhuen olen samaa mieltä, koska kirkkaita tilaelämyksiä messuboksien tai messuhallin suunnittelun osalta en kokenut. Positiiviset elämykset liittyivät lähinna designiin ja juuri nuorten suunnittelijoiden tekemään sellaiseen.

Korkeatasoista suunnittelutyötä tarjosi Habitaren piknik-teemainen suunnittelija kilpailunäyttely teemana piknik. Kilpailun voittajaksi julistettiin Samuli Helavuon työ ”Havina”, jonka inspiraation lähde oli puiden lehtien havina kesätuulessa. Protoshop näyttely, joka toimi muotoilijoiden ja yritysten yhteistyöfoorumina esitteli 11 uuttaa raikasta tuoteprototyyppiä.

Kivoja designelämyksiä tarjosi myös EcoDesign-näyttely teemana elinkaariajattelu, joka esitteli 60 eri materiaaleista valmistettua työtä. Tekijöiden joukosta löytyi tunnettuja suomalaisia suunnittelijoita kuten Yrjö Kukkapuro jaTapio Anttila.

Erittäin positiivisesti yllätti tänä vuonna Trash Design -näyttely. Romu taipuu kyllä moneksi, mutta usein saattaa tulos muistuttaa kätevän käyttöesineen sijasta installaatiota tai taideteosta.

Saksasta kotoisin olevan ja Suomessa toimivan suunnittelijan Lars Dahlitzin uusiomateriaaleista valmistetut tuolit, kattovalaisin sekä hylly muodostivat hienon kokonaisuuden toimien hyvin myös erillisinä. Larsin mukaan tuotteen erikoisesta ulkonäöstä olennaisempaa hänelle on sen valmistamisen laadukkuus sekä käyttöön sopivuus.

Myös Einari Saarisen uusiomaterialista valmistettu pöytäryhmä vietteli 50-luvun kevyillä mittasuhteillaan ja hyvässä mielessä ”valmis” tuotetta kattovalaisimen muodossa esitteli Willem Heeffer. Hänen värikkäitä pesukonerummuista valmistettuja valaisimia ei uskoisi ollenkaan romumaterialista valmistetuiksi. Willem pitääkin tuotteidensa suurimmaksi kehuksi sitä, kuin materiaalin alkuperä ei ole niistä heti havaittavissa.

Habitaren piknik-aiheisen suunnittelijakilpailun voittotyö ”Havina”, jonka inspiraationlähde oli puiden lehtien kesätuulessa synnyttämä ääni. Suunnittelija Samuli Helavuo. Mielenkiintoista näkökulmaa piknikin pitämiseen tarjosivat myös muut neljä esillä ollutta työtä.

Etelä-Korealaisen suunnittelijan Jy Parkin Pukki-pöytä oli yksi Protoshop näyttelyn 11 työstä. Pöydän muoto on saanut innoituksensa perinteisistä suomalaisista pukkijalkaisista pöydistä. Koivusta valmistettu pöytä kostuu vain kuudesta osasta, ja se voidaan koota ilman työkaluja, liimaa tai erillisiä heloja.

Eco Design näyttely – teemana elinkaari, esitteli 60 erilaista tuotetta. EcoDesign tunnustuspalkinto jaettiin viiden suunnittelijan kesken – Juri Karinen, Kari Leppälä, Rudi Mertz, Mikko Paakkanen ja Esa Vesmanen.

Lars Dahlitzi uusio (romu)materiaalista laadukkaasti valmistetut tuotteet soveltuvat hyvin käyttöön

Suomalainen valmistaja Kotio ottaa huomioon lisääntyvät ikäihmiset. Kotio helppokäyttöiset kalusteet soveltuvat hyvin liikuntarajoitteisille sekä iäkkäille fyysisesti heikommille henkilöille. Tuotteet on kehitetty yhdessä hoiva-alan ja esteettömän asumisen asiatuntijoiden kanssa muotokielen ollessa kodikasta ja modernia. Ikäihmisen kodin ei tarvitse olla laitosmainen

 

Valo siivilöityy mäntyjen oksien lomasta harmaaksi patinoituneelle terassille. Sisilisko paistattelee päivää pihakivellä. Täällä, keskellä Meikon luonnonsuojelualuetta Kirkkonummella, sijaitsee seesteinen pakopaikka kaupungin humusta ja kiireestä. Upea lodge-tyyppinen talo yllättää asujat moderneilla mukavuuksillaan.

Talon ainutlaatuisen ominaisilmeen luovat valtavat ikkunapinnat sekä esille jätetyt punaruskeat kattoparrut. Varsinkin talon päätyjen kolmioikkunoiden efekti on upea – päämakuuhuoneen nukkujat heräävät aamuisin kuin keskellä metsää. Asukkaat pääsevät osaksi Suomen luonnon upeata kausivaihtelua ja talon vaalea sisustus sopiikin kaikkiin vuodenaikoihin. Näkyipä ulkoa sitten kiiltävä hanki tai helottava ruska, valkoiset lattiat ja tumma puu näyttävät hyvältä.

Katon massiivipuun jättäminen esille on ollut rohkea sisustuspäätös, mutta se on kannattanut. Talo erottuu edukseen ja näyttää ajattomalta. Joka huoneessa toistuva puuelementti myös sitoo kodin osaksi ympäröivää luontoa. Vaikka 220 neliömetrin talo onkin kookas, se sulautuu silti laudoituksena värin ansiosta maastoon erinomaisesti.

Suositun keittiötrendin mukaisesti talon keittiössä ei ole yläkaappeja lainkaan. Säilytystilasta ei silti ole pulaa, sillä vaaleita, kiiltäväpintaisia alakaappeja löytyy kokonaisen seinän mitalta.

Talossa on viisi makuuhuonetta, joista isäntäväki voi varata yhden vieraiden käyttöön. Makuuhuoneet on sisustettu tyylikkään yksinkertaisesti puisilla kalusteilla. Kolmannen kerroksen makuuhuoneen pulpettimaisen työpöydän ääreltä voi läksyjen tai töiden teon lomassa ihailla lumoavaa kansallispuistomaisemaa.

Makuuhuoneissa kaappitilaa on paljon: kaapit on muotoiltu veikeästi katon nousun mukaan, eikä yhtäkään senttiä ole hukattu. Talon sisustajalla on ollut silmää pienille, veikeille yksityiskohdille, kuten silmiään ja häntäänsä heiluttavalle kissakellolle kaappien yllä.

Maukkaan aterian jälkeen vieraat pääsevät saunomaan talon upeaan puiseen saunaan. Ylimmältä lauteelta voi löylyistä nauttien katsella jylhää metsämaisemaa. Saunan jälkeen saunajuomat voi korkata takkahuoneessa tulen ritinää kuunnellen. Upeassa takassa yhdistyvät yllättävällä tavalla punaharmaa graniitti ja valkoinen laastipinta.

Talon pihalla on tilaa juosta ja leikkiä. Kansallispuiston maasto on luonnollisessa tilassa, mutta puutarhan hoidosta kiinnostuneet pääsevät somistamaan terassin ympäristöä. Pihan hoidosta ei onneksi tarvitse ottaa paineita, sillä kesyttämätön luonnollisuus sopii loistavasti talon tunnelmaan.

Vaikka tämä koti on varsinainen piilopirtti, se ei ole silti kaukana sivilisaatiosta. Kirkkonummen keskustasta ajaa talon pihaan vain kymmenisen minuuttia, joten kaupassa käynti tai vieraiden hakeminen Kirkkonummen asemalta käy joutuisasti.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Kirkkonummella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Huolella kunnostettu ja sydämellä sisustettu koti Tampereen Pyynikillä huokuu lämmintä talonpoikaistunnelmaa. Kaksikerroksinen kolmio on kaunis pala Tampereen historiaa.

1920-luvulla rakennettu talo hurmaa ajalle ominaisilla piirteillään: ikkunat ovat suuret ja ruudulliset, huonekorkeutta on reilusti ja alkuperäiset hirsiseinätkin ovat näkyvillä. Reilun sadan neliömetrin kokoisen kolmion alakerrassa sijaitsevat olohuone, keittiö, ruokahuone, kylpyhuone ja parveke.

Asunnon sisustus on kodikas kokoelma erilaisia huonekaluja, jotka sopivat kodin tunnelmaan täydellisesti. Olohuoneen houkuttelevan pehmeän nahkasohvan kaverina on pyörillä seisova rustiikkinen sohvapöytä. Nurkassa seisoo kirkkaanpunainen nojatuoli ja kirjahyllyn antimiin voi syventyä lukupöydän ääressä. Huomion olohuoneessa kuitenkin kiistatta vie upea hirsiseinä. Hirsiseinälle on ripustettu kaunis antiikkinen maailmankartta ja vanhoja tauluja keventämään tummaa pintaa.

Talvisin olohuonetta lämmittää massiivinen vuolukivinen takka. Takan loimussa on ihana lueskella kirjoja lukupöydän äärellä tai nauttia lämmöstä sohvalla viltin alla. Takan kyljessä on myös kookas kivitaso, jolla voi istuskella lämmittelemässä kovimpien pakkasten aikaan.

Lasisten pariovien kautta pääsee olohuoneesta valoisaan ruokailuhuoneeseen. Talon kulmahuoneen suuret ikkunat saavat huoneen tuntumaan kesäiseltä verannalta. Huoneen väripilkku on pullonvihreä pöytä ja sitä ympäröivät tuolit. Kiiltäväpintainen astiakaappi lasisine liukuovineen muistuttaa hieman mummolan tunnelmasta. Monikäyttöinen tila toimii myös vierashuoneena sivusohvan ansiosta.

Keittiön kiinnostavin yksityiskohta on keittiön lattialaminaatin ristikkokuvio, joka toistuu myös vinossa seinälaatoituksessa ja astiakaapin lasiovissa. Keittiön päävärit ovat lämmin puu ja sitä tasapainottava valkoinen. Jykevän hirsiseinän pariksi on valittu teemaan sopivat, maalaisromanttiset kaapistot, joita piristää moderni vinolaatoitus ja kiiltävä taso. Keittiön tiskiallas on kaksiosainen ja amerikkalaistyylisen kookas, jotta arjen askareet sujuisivat vaivattomasti.

Kodin yläkerta on remontoitu ja otettu käyttöön vasta kahdeksan vuotta sitten. Vinokattoiseen tilaan on rakennettu tilava makuuhuone ja tasokkaasti varusteltu kylpyhuone ja sauna. Saunatilat edustavat suunnittelultaan alakertaa pelkistetympää tyyliä. Suihkutilan suurten valkoisten seinäkaakelien yhtenäisen pinnan rikkoo liuskekivinen tehostelaatta. Myöskin saunassa kiukaan yllä on samanlainen grafiitinharmaa, joskin rosoisempi tehostelaatoitus. Saunan lauteiden ja seinäpaneelien vaalea puu jatkuu luontevasti myös kylpyhuoneen vinossa katossa. Kattoon puhkaistun kaarevan ikkunan alla on juuri sopiva paikka ylellisen kokoiselle poreammeelle, jossa voi rentoutua taivasta katsellen.

Kaarevat ikkunasyvennykset tuovat valoa myös yläkerran avaraan makuuhuoneeseen. Täällä katto on maalattu valkoiseksi, jotta se sointuisi yhteen kauniin lautalattian kanssa. Suora seinäpinta on tapetoitu pystyraitaisella, kullansävyisellä tapetilla. Makuuhuoneen sisustuksen sävyt ovat harmonisen vaaleita, tehostettuna lämpimän puun sävyillä. Yläkerran nurkkaukseen on tehty mukava soppi, jossa voi vaikkapa soitella kitaraa tai lueskella lehtiä divaanilla loikoillen. Nurkasta löytyy myös pieni säilytystila, joka on piilotettu somalla bambusäleiköllä.

Vaikka Pirkankadun idyllisestä kodista on Tampereen keskustaan vain viiden minuutin kävelymatka, saa kotipihassa lekotella rauhassa. Myös kaikki tarvittavat palvelut kouluista terveysasemiin ovat lähietäisyydellä. Tämä kotoisa pala Tampereen historiaa on toimiva koti myös nykypäivän asukkaille.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Tampereella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.