Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma kokonaisuus – Habitare messut – ovat taas ohi. Habitare oli avoinna viime viikolla keskiviikosta suunnuntaihin ja messut jakautuivat tavanomaisesti erilaisiin osastoihin sekä teemoihin. Huonekalumaailmassa, missä muutoksia sekä trendejä syntyy suhtellisen hitaasti verrattuna esimerkiksi vaateteollisuuteen, on valmistajilla hankala joka vuosi yllättää. Esteettisessä mielessä on kaikki jo nähty ja tärkeämmäksi kuin tuote sinänsä muuttuvat konseptit ja tarinat sen takana.

Sisustuslehti Dekon lukijapaneelin mukaan 38,1 % lukijoista kertoo designin olevan kiinnostavinta Habitaressa. Tämänvuotisesta Habitaresta puhuen olen samaa mieltä, koska kirkkaita tilaelämyksiä messuboksien tai messuhallin suunnittelun osalta en kokenut. Positiiviset elämykset liittyivät lähinna designiin ja juuri nuorten suunnittelijoiden tekemään sellaiseen.

Korkeatasoista suunnittelutyötä tarjosi Habitaren piknik-teemainen suunnittelija kilpailunäyttely teemana piknik. Kilpailun voittajaksi julistettiin Samuli Helavuon työ ”Havina”, jonka inspiraation lähde oli puiden lehtien havina kesätuulessa. Protoshop näyttely, joka toimi muotoilijoiden ja yritysten yhteistyöfoorumina esitteli 11 uuttaa raikasta tuoteprototyyppiä.

Kivoja designelämyksiä tarjosi myös EcoDesign-näyttely teemana elinkaariajattelu, joka esitteli 60 eri materiaaleista valmistettua työtä. Tekijöiden joukosta löytyi tunnettuja suomalaisia suunnittelijoita kuten Yrjö Kukkapuro jaTapio Anttila.

Erittäin positiivisesti yllätti tänä vuonna Trash Design -näyttely. Romu taipuu kyllä moneksi, mutta usein saattaa tulos muistuttaa kätevän käyttöesineen sijasta installaatiota tai taideteosta.

Saksasta kotoisin olevan ja Suomessa toimivan suunnittelijan Lars Dahlitzin uusiomateriaaleista valmistetut tuolit, kattovalaisin sekä hylly muodostivat hienon kokonaisuuden toimien hyvin myös erillisinä. Larsin mukaan tuotteen erikoisesta ulkonäöstä olennaisempaa hänelle on sen valmistamisen laadukkuus sekä käyttöön sopivuus.

Myös Einari Saarisen uusiomaterialista valmistettu pöytäryhmä vietteli 50-luvun kevyillä mittasuhteillaan ja hyvässä mielessä ”valmis” tuotetta kattovalaisimen muodossa esitteli Willem Heeffer. Hänen värikkäitä pesukonerummuista valmistettuja valaisimia ei uskoisi ollenkaan romumaterialista valmistetuiksi. Willem pitääkin tuotteidensa suurimmaksi kehuksi sitä, kuin materiaalin alkuperä ei ole niistä heti havaittavissa.

Habitaren piknik-aiheisen suunnittelijakilpailun voittotyö ”Havina”, jonka inspiraationlähde oli puiden lehtien kesätuulessa synnyttämä ääni. Suunnittelija Samuli Helavuo. Mielenkiintoista näkökulmaa piknikin pitämiseen tarjosivat myös muut neljä esillä ollutta työtä.

Etelä-Korealaisen suunnittelijan Jy Parkin Pukki-pöytä oli yksi Protoshop näyttelyn 11 työstä. Pöydän muoto on saanut innoituksensa perinteisistä suomalaisista pukkijalkaisista pöydistä. Koivusta valmistettu pöytä kostuu vain kuudesta osasta, ja se voidaan koota ilman työkaluja, liimaa tai erillisiä heloja.

Eco Design näyttely – teemana elinkaari, esitteli 60 erilaista tuotetta. EcoDesign tunnustuspalkinto jaettiin viiden suunnittelijan kesken – Juri Karinen, Kari Leppälä, Rudi Mertz, Mikko Paakkanen ja Esa Vesmanen.

Lars Dahlitzi uusio (romu)materiaalista laadukkaasti valmistetut tuotteet soveltuvat hyvin käyttöön

Suomalainen valmistaja Kotio ottaa huomioon lisääntyvät ikäihmiset. Kotio helppokäyttöiset kalusteet soveltuvat hyvin liikuntarajoitteisille sekä iäkkäille fyysisesti heikommille henkilöille. Tuotteet on kehitetty yhdessä hoiva-alan ja esteettömän asumisen asiatuntijoiden kanssa muotokielen ollessa kodikasta ja modernia. Ikäihmisen kodin ei tarvitse olla laitosmainen

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.