Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare pidettiin tänä vuonna jo 26. kerran. Habitaren uuden ohjelmajohtajan Laura Sarvilinnan mukaan tullaan Habitareen inspiroitumaan ja hakemaan tietoa. Taloudellisesta tilanteesta huolimatta sisustaminen kiinnostaa ja se koetaan tärkeäksi.

Mitä sitten oli Habitaressa ilmassa? Havaittavissa oli pienten sisustusesineiden – tekstiilit, naulakot, kukka- ja sivupöydät, matot, taulut jne. kasvava osuus. Kun isot huonekalut edellyttävät isoja investointeja, eikä niihin ole aina varaa, voi pienillä esineillä ja tekstiileillä uudistaa kodin ilmettä ilman merkittäviä kuluja. Edelleen on muodissa eri aikakautta ja ilmettä edustavien huonekalujen yhdistäminen sisustuksessa. Tuloksena kerroksellinen ja hieman boheemi tila. Ajat, jolloin koko sisustus uudistui kertaheitolla yhden huonekaluliikkeen vierailun jälkeen ovat ohi – kodin sisutus muodostuu pikkuhiljaa ja osittainen keskeneräisyys ja tilan jatkuva kehittely on sallittua. Paljon käytetään sisustuksessa runsaita huonekasveja. Tavallisen ruukkuun istutuksen lisäksi kasveja voidaan kiinnittää vastaavilla pidikkeillä kattoon ja seiniin.

Vaneri sekä puu ovat materiaaleina edelleen suosittuja. Käsittelemättömän vanerin lisäksi käytetään värilliseksi petsattuja vaneripintoja, jotka nostavat puusyyt korostetusti esille. Tekstiilien kuoseissa voi havaita 80-luvun vaikutteita, vain sävyt ovat pehmeämmät. Tilat ja huonekalut muuttuvat yhä värikkäämmäksi  - ensisijaisesti pastellisävyjä esiintyy paljon. Valaisimien valo siirtyy keltaisesta valkoisempaan suuntaan, joka on silmälle tervellisempää.

 

Habitaren ahead! osaston katossa leijui 1100 sateenvarjoa. Tämän tilainstallaation suunnittelivat Kaisa Berry ja luova johtaja Timo Berry suunnittelutoimisto BOTHista.

 

Romumateriaalista voi rakentaa kätevän keittiön ja kahvilan todistaa Trash Cafe Habitaren Trash Cuisine erikoisnäyttelyssä.

 

Sagalaga design esitteli kivoja pieniä sisustustuotteita vanerisessa näyttelyboksissa. Oikealla kuvassa näkyvät puun muotoiset valaisimet oli alunperin suunniteltu vain messuja varten, mutta yleisön suuren mielenkiinnon ansiosta ne saattavat  tulevaisuudessa kehittyä myös tuotteiksi.

 

Unveiled-näyttelykollektiivi, joka koostuu viime keväänä Lahden Muotoiluinstituutista valmistuneista nuorista esitteli Habitarella DMY international- tuotevalikoimaa, jonka debyytti oli Design Festival Berliinissä keväällä 2015. Kuvassa näkyy Esko Ihalaisen suunnittelema Rosie-tuoli, Matilda Palmun suunnittelema Tipu-sivupöytä ja Tuomas Auvisen suunnittelema 45° light-valaisin. Sivupöydän päällä on Kersti Raitasen suunnittelema Illusia-vaasi.

 

Modulaarisista säilytyskalusteista tunnettu Muurame esitteli Viisto-pöytämallistoa, josta on tarjolla 12 eri materiaalivaihtoehtoa. Minimalistisen muotoilun ansiosta pöytää voi käyttää erilaisten tuolien kanssa.

 

Syyskattaus Marimekon tyyliin.

 

Hakola esitteli messuilla raikkaita pastellisävyisiä uutuuksia, jossa näkyi Suomen nuoren muotoilusukupolven kädenjälki.

 

A-finity Patternsin esillepano Talentshop osastolla. A-finity Patternsin muodostavat suunnittelijakaksikko Anna Alanko ja Aoi Yoshizawa.

 

Suunnittelija Hanna Anosen näyttelyboksi Talentshop osastolla, jossa vasemmalta oikealle näkyy Ripsiraita-matto, Mobile-koru ja Pala-matto.

 

Aino Michelsen näyttelyboksi Talentshop osastolla. Edessä vasemmassa kulmassa näkyy Mai-loungetuoli, seinähyllyssä Timjam-ruukkuja.

 

Tekstiilisuunnittelija Eri Shimatsukan Kuusikko-niminen esillepano. Kauniiden väriyhdistelmien lisäksi tekstiilien kaunis ja mielenkiintoinen pinta suorastaan kutsui koskettamaan.

 

Anni Pitkäjärven suunnittelema ilmava Pinna-naulakko Protoshop osastolla.

 

Tunto yhdistää kauniissa ohuissa valaisimissaan puumateriaalin viimeisimmän valoteknologian kanssa. Habitaressa enismmäistä kertaa esitelty Butterfly-sarja käyttää uusinta OLED teknologiaa eli valonlähde on orgaaninen led. Muissa Tunnon valaisimmissa on valonlähteenä LED.

 

Tapio Anttilan Nurmelalle suunnittelema Link-hyllyjärjestelmä. Massiivitammesta valmistettu hyllysarja oli nähtävillä Tapio Anttilan Collection esillepanon lisäksi myös muissa messubokseissa

 

Virolaisen suunnittelijan Jaanus Orgusaaren dynaamiset hyllyt eroavat tavanomaisista neliskulmaisista ollessaan samassa funktionaalisia.

 

Kyllä kuivainkin ansaitsee hyvän suunnitelun. Rej-Designin hyvännäköistä Domo-kuivauspatteria voi kylpyhuoneen lisäksi käyttää myös eteisissä ja kodinhoitotiloissa.

 

Innoluxin uusi Pasila-valaisinsarja on saanut innoituksensa nykyarkkitehtuurista jonka muotokielessä yhdistyvät terävät ja pyöreät muodot modernilla tavalla. Suunnittelu Pasila Design.

 

Saari-keittiöt esitteli messuilla Capri-tuoteperheeseen kuuluvaa klassista keittiömallia, jonka materiaali on mustaksi petsattu saarni. Keittiön suunnittelivat Jaana Varkki-Terho ja Tony Terho Muotikuu-muotitalosta.

 

Valo siivilöityy mäntyjen oksien lomasta harmaaksi patinoituneelle terassille. Sisilisko paistattelee päivää pihakivellä. Täällä, keskellä Meikon luonnonsuojelualuetta Kirkkonummella, sijaitsee seesteinen pakopaikka kaupungin humusta ja kiireestä. Upea lodge-tyyppinen talo yllättää asujat moderneilla mukavuuksillaan.

Talon ainutlaatuisen ominaisilmeen luovat valtavat ikkunapinnat sekä esille jätetyt punaruskeat kattoparrut. Varsinkin talon päätyjen kolmioikkunoiden efekti on upea – päämakuuhuoneen nukkujat heräävät aamuisin kuin keskellä metsää. Asukkaat pääsevät osaksi Suomen luonnon upeata kausivaihtelua ja talon vaalea sisustus sopiikin kaikkiin vuodenaikoihin. Näkyipä ulkoa sitten kiiltävä hanki tai helottava ruska, valkoiset lattiat ja tumma puu näyttävät hyvältä.

Katon massiivipuun jättäminen esille on ollut rohkea sisustuspäätös, mutta se on kannattanut. Talo erottuu edukseen ja näyttää ajattomalta. Joka huoneessa toistuva puuelementti myös sitoo kodin osaksi ympäröivää luontoa. Vaikka 220 neliömetrin talo onkin kookas, se sulautuu silti laudoituksena värin ansiosta maastoon erinomaisesti.

Suositun keittiötrendin mukaisesti talon keittiössä ei ole yläkaappeja lainkaan. Säilytystilasta ei silti ole pulaa, sillä vaaleita, kiiltäväpintaisia alakaappeja löytyy kokonaisen seinän mitalta.

Talossa on viisi makuuhuonetta, joista isäntäväki voi varata yhden vieraiden käyttöön. Makuuhuoneet on sisustettu tyylikkään yksinkertaisesti puisilla kalusteilla. Kolmannen kerroksen makuuhuoneen pulpettimaisen työpöydän ääreltä voi läksyjen tai töiden teon lomassa ihailla lumoavaa kansallispuistomaisemaa.

Makuuhuoneissa kaappitilaa on paljon: kaapit on muotoiltu veikeästi katon nousun mukaan, eikä yhtäkään senttiä ole hukattu. Talon sisustajalla on ollut silmää pienille, veikeille yksityiskohdille, kuten silmiään ja häntäänsä heiluttavalle kissakellolle kaappien yllä.

Maukkaan aterian jälkeen vieraat pääsevät saunomaan talon upeaan puiseen saunaan. Ylimmältä lauteelta voi löylyistä nauttien katsella jylhää metsämaisemaa. Saunan jälkeen saunajuomat voi korkata takkahuoneessa tulen ritinää kuunnellen. Upeassa takassa yhdistyvät yllättävällä tavalla punaharmaa graniitti ja valkoinen laastipinta.

Talon pihalla on tilaa juosta ja leikkiä. Kansallispuiston maasto on luonnollisessa tilassa, mutta puutarhan hoidosta kiinnostuneet pääsevät somistamaan terassin ympäristöä. Pihan hoidosta ei onneksi tarvitse ottaa paineita, sillä kesyttämätön luonnollisuus sopii loistavasti talon tunnelmaan.

Vaikka tämä koti on varsinainen piilopirtti, se ei ole silti kaukana sivilisaatiosta. Kirkkonummen keskustasta ajaa talon pihaan vain kymmenisen minuuttia, joten kaupassa käynti tai vieraiden hakeminen Kirkkonummen asemalta käy joutuisasti.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Kirkkonummella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Huolella kunnostettu ja sydämellä sisustettu koti Tampereen Pyynikillä huokuu lämmintä talonpoikaistunnelmaa. Kaksikerroksinen kolmio on kaunis pala Tampereen historiaa.

1920-luvulla rakennettu talo hurmaa ajalle ominaisilla piirteillään: ikkunat ovat suuret ja ruudulliset, huonekorkeutta on reilusti ja alkuperäiset hirsiseinätkin ovat näkyvillä. Reilun sadan neliömetrin kokoisen kolmion alakerrassa sijaitsevat olohuone, keittiö, ruokahuone, kylpyhuone ja parveke.

Asunnon sisustus on kodikas kokoelma erilaisia huonekaluja, jotka sopivat kodin tunnelmaan täydellisesti. Olohuoneen houkuttelevan pehmeän nahkasohvan kaverina on pyörillä seisova rustiikkinen sohvapöytä. Nurkassa seisoo kirkkaanpunainen nojatuoli ja kirjahyllyn antimiin voi syventyä lukupöydän ääressä. Huomion olohuoneessa kuitenkin kiistatta vie upea hirsiseinä. Hirsiseinälle on ripustettu kaunis antiikkinen maailmankartta ja vanhoja tauluja keventämään tummaa pintaa.

Talvisin olohuonetta lämmittää massiivinen vuolukivinen takka. Takan loimussa on ihana lueskella kirjoja lukupöydän äärellä tai nauttia lämmöstä sohvalla viltin alla. Takan kyljessä on myös kookas kivitaso, jolla voi istuskella lämmittelemässä kovimpien pakkasten aikaan.

Lasisten pariovien kautta pääsee olohuoneesta valoisaan ruokailuhuoneeseen. Talon kulmahuoneen suuret ikkunat saavat huoneen tuntumaan kesäiseltä verannalta. Huoneen väripilkku on pullonvihreä pöytä ja sitä ympäröivät tuolit. Kiiltäväpintainen astiakaappi lasisine liukuovineen muistuttaa hieman mummolan tunnelmasta. Monikäyttöinen tila toimii myös vierashuoneena sivusohvan ansiosta.

Keittiön kiinnostavin yksityiskohta on keittiön lattialaminaatin ristikkokuvio, joka toistuu myös vinossa seinälaatoituksessa ja astiakaapin lasiovissa. Keittiön päävärit ovat lämmin puu ja sitä tasapainottava valkoinen. Jykevän hirsiseinän pariksi on valittu teemaan sopivat, maalaisromanttiset kaapistot, joita piristää moderni vinolaatoitus ja kiiltävä taso. Keittiön tiskiallas on kaksiosainen ja amerikkalaistyylisen kookas, jotta arjen askareet sujuisivat vaivattomasti.

Kodin yläkerta on remontoitu ja otettu käyttöön vasta kahdeksan vuotta sitten. Vinokattoiseen tilaan on rakennettu tilava makuuhuone ja tasokkaasti varusteltu kylpyhuone ja sauna. Saunatilat edustavat suunnittelultaan alakertaa pelkistetympää tyyliä. Suihkutilan suurten valkoisten seinäkaakelien yhtenäisen pinnan rikkoo liuskekivinen tehostelaatta. Myöskin saunassa kiukaan yllä on samanlainen grafiitinharmaa, joskin rosoisempi tehostelaatoitus. Saunan lauteiden ja seinäpaneelien vaalea puu jatkuu luontevasti myös kylpyhuoneen vinossa katossa. Kattoon puhkaistun kaarevan ikkunan alla on juuri sopiva paikka ylellisen kokoiselle poreammeelle, jossa voi rentoutua taivasta katsellen.

Kaarevat ikkunasyvennykset tuovat valoa myös yläkerran avaraan makuuhuoneeseen. Täällä katto on maalattu valkoiseksi, jotta se sointuisi yhteen kauniin lautalattian kanssa. Suora seinäpinta on tapetoitu pystyraitaisella, kullansävyisellä tapetilla. Makuuhuoneen sisustuksen sävyt ovat harmonisen vaaleita, tehostettuna lämpimän puun sävyillä. Yläkerran nurkkaukseen on tehty mukava soppi, jossa voi vaikkapa soitella kitaraa tai lueskella lehtiä divaanilla loikoillen. Nurkasta löytyy myös pieni säilytystila, joka on piilotettu somalla bambusäleiköllä.

Vaikka Pirkankadun idyllisestä kodista on Tampereen keskustaan vain viiden minuutin kävelymatka, saa kotipihassa lekotella rauhassa. Myös kaikki tarvittavat palvelut kouluista terveysasemiin ovat lähietäisyydellä. Tämä kotoisa pala Tampereen historiaa on toimiva koti myös nykypäivän asukkaille.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Tampereella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.