Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa hoitaa muutto. Yksi haluaa tehdä kaiken itse, toinen ulkoistaisi mielellään raskaat työt muille. Onneksi muuttofirmat tarjoavat paljon erilaisia palveluvaihtoehtoja, joista voit räätälöidä sopivan kokonaisuuden omia tarpeitasi vastaavaksi. Listasimme alle eri vaihtoehtoja, joilla voit helpottaa muuttourakkaasi.

Täyden palvelun muutto on huolettomin vaihtoehto

 

Täyden palvelun muutto on kätevä ratkaisu esimerkiksi silloin, kun itsellä ei ole aikaa hoitaa kaikkia muuttoon liittyviä asioita tai jos muuten vaan haluaa päästä helpommalla. Täyden palvelun muutossa muuttoyritys hoitaa puolestasi koko muuton; tavaroiden pakkaamisen, kuljettamisen, kantamisen sekä purkamisen.

Koko omaisuutesi siis muuttaa osoitetta niin, ettei sinun tarvitsee tehdä asian eteen muuta kuin venyttää kukkaron nyörejä. Halpaa lystiä tämän kokonaisvaltaisen palvelu ei tietenkään ole, eivätkä arvotavarat ole koko aikaa valvovan silmäsi alla, mutta aikaa ja vaivaa säästät huomattavasti. 

 

 

Omatoimimuutossa apua pakkaamiseen?

 

Vanhan kodin tavaroiden pakkaaminen on usein itse hoidetun muuton aikaa vievin vaihe. Pitää miettiä, kuka pakkaa, minne tavarat laitetaan ja miten ne suojataan. Urakkaa helpottaakseen muuttofirmat tarjoavat niin pakkauspalvelua, muuttolaatikoita kuin kierrätyspalveluakin. Voit esimerkiksi ostaa pakkausavun irrallaan muista muuttopalveluista, jolloin muuttofirma toimittaa pakkaustarvikkeet luoksesi ja tulee pakkaamaan tavarat puolestasi.

Mikäli tavaroiden läpikäyminen luonnistuu ja tuntuu jopa nostalgiselta puuhalta, kannattaa harkita muuttolaatikoiden vuokraamista. Vuokrattujen muuttolaatikoiden etuna on niiden kestävyys sekä se, että ne ovat helppo pinota päällekkäin tilan säästämiseksi muuton aikana. Muuttolaatikot kannattaa vuokrata jo hyvissä ajoin, jotta pakkaamisen voi hoitaa pienissä erissä. Jos laatikoita ei halua vuokrata, kaupoista voi kysellä ylimääräisiä tyhjiä hedelmälaatikoita ja laittaa tavarat niihin.

Pakkaamisen yhteydessä on hyvä hetki päästä eroon kaikista hyödyttömistä tavaroista. Tarpeettomiksi jääneet tavarat voi heittää pois, viedä kirpputorille tai kierrättää. Jos kuitenkin tuntuu, että tähän ei meinaa jäädä aikaa muulta muuttotohinalta, voit tilata kierrätyspalvelun muuttoyritykseltä. Tällöin muuttofirma vie kaikki turhat tavarasi kierrätykseen muuton yhteydessä.

 

 

Muista hoitaa kuljetus kuntoon

 

Jos hoidat muuttosi talkoovoimin, kannattaa muuttoauto järjestää ajoissa. Mikäli sinulta ei löydy riittävän isoa nelipyöräistä omasta takaa, voit vuokrata muuttoajoneuvon muuton ajaksi. Muistathan, että tällöin sinulla tulee olla voimassa ajokortti, jolla saat ajaa liikenteessä lastattua paketti- tai kuorma-autoa. Ei hätää, jos kyseistä ajokorttia ei löydy lompakosta – ajoneuvon lisäksi voit vuokrata myös kuljettajan. Kuski ja auto vuokrataan yleensä tunti- ja kilometrikorvauksia vastaan. 
Viimeistään muuttoa edeltävänä päivänä kannattaa varata parkkitilaa muuttokuljetukselle. Tämän voit tehdä ottamalla yhteyttä esimerkiksi huoltoyhtiöösi. Tai sitten voit pyytää muuttofirmaa tekemään tämän puolestasi.

 

Älä unohda myöskään näitä:

  • Jotta sinun ei tarvitsi huolehtia irtaimistostasi muuton aikana, kannattaa tarkistaa etukäteen kattaako vakuutuksesi muutossa mahdollisesti syntyvät vahingot. Mikäli näin ei ole, voit ottaa muuttovakuutuksen vakuutusyhtiöltä tai muuttofirmalta. 
     
  • Jos olet muuttamassa isommasta asunnosta pienempään tai väliaikaisasuntoon, saatat hetkellisesti tarvita säilytystilaa tavaroille, jotka eivät mahdu uuteen asuntoon. Voit vuokrata varaston itse tai muuttofirman kautta.
     
  • Ennen kuin tavarat kannetaan sisälle uuteen kotiin, on asunto hyvä siivota, kun se vielä on tyhjillään. Silloin siivoaminen on helpompaa ja muutto käy nopeammin, kun tavarat voi kantaa suoraan sisälle. Myös loppusiivous tulee suorittaa vanhassa kodissa. Jos siivoaminen ei ole juttusi, voit ulkoistaa sen muuttofirmoille, jotka tarjoavat muuttosiivouspalveluita. 

Katso muuttajan muistilistasta lisää muuttoasi helpottavia vinkkejä. 
 

Muuton ei tarvitse olla kaaos, jossa ihmiset poukkoilevat hermostuneina ympäriinsä tavaroiden hukkuessa ja särkyessä. Kun aloitat muuttovalmistelut ajoissa ja organisoit muuton hyvin, on puolet työstä jo tehty. Koostimme sinulle 10 vinkkiä, joiden avulla muuttosi sujuu jouhevasti ilman hampaiden kiristelyä.

 

1.    Tee tehtävälista

 

Kun kirjoitat kaikki muuttoon liittyvät asiat ylös, varmistat ettet muuttotohinassa unohda mitään tärkeää. Muista myös päivittää listaa, jotta pysyt ajan tasalla sekä tekemättömistä että tehdyistä tehtävistä.

 

2.    Muista sopimukset

 

Muista tehdä muuttoilmoitus sekä tarkistaa ajoissa, mitkä sopimukset sinun tulee irtisanoa vanhasta kodista ja avata uuteen asuntoon, jotta säästyt palvelukatkoksilta. Ainakin sähkön ja internetyhteyden on hyvä toimia uudessa kodissa jo muuttopäivänä. Lisäksi kotivakuutuksen on hyvä olla voimassa, jotta se kattaa muutossa mahdollisesti syntyvät vahingot. Muuton yhteydessä kannattaa myös kilpailuttaa sähkösopimus.

 

3.    Helpota huonekalujen kokoamista

 

Ota kuvia huonekaluista, kun ne vielä ovat koottuina paikoillaan, jotta osaat kasata ne uudessa kodissa. Näin selviät ilman kokoamisohjeita ja vältyt turhalta stressiltä. Voit myös teipata ruuvit ja mutterit pienissä pusseissa kalusteisiin kiinni, jottei myöhemmin tarvitse arvuutella, mihin kalusteeseen mikäkin osanen kuuluu. Teippaa myös huonekalujen ovet ja laatikot kiinni kantamisen helpottamiseksi.

 

4.    Laadi pakkaussuunnitelma

 

Pakkaamisesta ei tule ylitsepääsemätön urakka, kun aikataulutat laatikoiden täyttämistä ja pakkaat esimerkiksi yhden kaapin sisällön päivässä. Laatikoihin kannattaa aina kirjoittaa, mihin huoneeseen niitä ollaan viemässä, jotta tavarat saa nopeasti paikalleen uudessa kodissa. Mikäli uuden kodin järjestys on vielä suunnittelematta, katso siihen vinkkejä täältä. Muista myös huolehtia, että kaikki tavarat on pakattu, kun muuttoapu saapuu!

 

 

5.    Hankkiudu eroon turhista tavaroista

 

Samalla kun pakkaat kaappien sisältöjä, on hyvä aika karsia tavaroita. Voit viedä tarpeettomat esineet esimerkiksi kierrätykseen tai kirpputorille ja tienata samalla taskurahaa. Näin et tule turhaan kantaneeksi ylimääräistä tavaraa uuteen kotiin.

 

6.    Kokoa selviytymispakkaus

 

Kaikesta valmistautumisesta huolimatta saattavat tavarat olla vaikeasti löydettävissä muuttopäivänä. Pakkaa siis itsellesi ja muille perheenjäsenille "selviytymispakkaus", josta tärkeimmät tavarat löytyvät nopeasti rankan muuttopäivän jälkeen. Kokoa esimerkiksi laatikkoon tai matkalaukkuun vaihtovaatteita, pyyhkeitä, lakanoita ja hammasharjat. 

 

7.    Muista siivoukset

 

Kun saat uuden kodin avaimet käteen, käy siivoamassa asunto muuttokuntoon. Silloin tavarat voi vain kantaa paikoilleen ja muutto sujuu nopeammin. Muista myös tehdä vanhan kodin loppusiivous, kun asunto on tyhjennetty.

 

8.    Dokumentoi valokuvilla

 

Mikäli olet muuttamassa vuokra-asuntoon, ota kuvia uudesta asunnosta, kun se on vielä tyhjillään. Näin voit tarvittaessa todistaa asunnon kunnon jälkikäteen. Nappaa kuvia myös vanhasta asunnosta loppusiivouksen jälkeen. Voit lähettää kuvat itsellesi sähköpostitse, jotta niiden kuvauspäivä voidaan todentaa.

 

9.    Huomioi muuttoapurit

 

Ohjeista muuttoapureita ennen tavaroiden kantamista siitä, minne mikäkin on menossa uudessa kodissa. Varaa myös riittävästi ruokaa ja juomaa taukojen ajaksi. Kiireen keskellä muutama kiitoksen lausuminen on myös paikallaan, jotta kaikille osallistujille jää hyvä mieli muutosta ja apurit tuntevat itsensä arvostetuiksi.

 

10.     Luovuta avaimet

 

Kun muutto on ohitse, luovuta vanhan kodin kaikki avaimet joko vuokranantajalle, isännöitsijälle tai uudelle omistajalle. 

 

Katso muuttajan muistilistasta lisää muuttoasi helpottavia vinkkejä.