7.-11.9. Messukeskuksessa on kaikille sisustamisesta kiinnostuneille jotakin - mukana 500 yritystä, kahdeksan erikoisnäyttelyä, lasten oma alue Habi Kids, monipuolinen ohjelmasisältö ja kansainvälisiä huippuvieraita!

 

Habi Kids on Habitaren uusi alue lapsiperheille

Kuinka asuvat herra ja rouva Do lastensa Ren, Min, Fan, Son, Lan ja Tin kanssa? Miltä näyttää viisikymppisten kaksosten Aamun ja Illan koti ja mitä ihmettä mittaillaan pikkutarkan Metrin perheen kotona, jossa asuvat Milli, Sentti ja Kilo? Habitaren uuden lastenalueen Habi Kidsin installaatiot avaavat ovet Etana Editionsin Jenni Erkintalon ja Réka Királyn Talo kulman takana -kirjan koteihin. Habi Kids antaa pienimmille messuvieraille mahdollisuuden kurkistaa muotoilun mielenkiintoiseen maailmaan. Muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatustoimijoiden kanssa toteutettavien työpajojen lisäksi aluetta reunustavat yritysten osastot, joissa esitellään erityisesti lapsille ja lastenhuoneisiin suunnattuja sisustustuotteita ja huonekaluja.

Kuva Pekka Hannila / sorbass oy
Kuva Pekka Hannila / sorbass oy

 

Folk – helppo lähestyä

Folk-halli on yksi Habitaren uusista tulokkaista. Sinne on kerätty laaja kattaus jokaiseen kotiin sopivia huonekaluja, tarvikkeita ja esineitä. Folk keskittyy arjen perustarpeisiin ja alueelta löydät mm. saunoja, takkoja, kylpyhuoneita, kodinkoneita, huonekaluja, valaisimia sekä kodin elektroniikkaa. Uutta on lisäksi huonekaluvalmistajien sisustuspalvelupisteet, joista kuka tahansa saa vastauksen sisustukseen liittyviin pieniin ja suuriin kysymyksiin. Valaistukseen liittyviin pulmiin saa apua Folk-hallin Valo-klinikalla. Folk-hallin osastot puhuttelevat varmasti kaikkia ja tarjolla on paljon uutuuksia ja näyttelytarjouksia. Folkiin on helppo tulla kodin ikään, kokoon tai tyyliin katsomatta. Jos jano tai nälkä yllättävät, apu löytyy kalustetalo Iskun pop up -ravintolasta.

Kuva Isku
Kuva Isku

 

Ahead – huominen on täällä

Ahead-halli on ovi suomalaisen nykymuotoilun maailmaan. Halliin on koottu mielenkiintoisimmat valmistajat eri tuoteryhmistä, joiden tekemistä yhdistää muotoilu. Aheadissa tapaat uudet suomalaiset kyvyt ja start upit sekä alan oppilaitokset ja taidekäsityön taitajat, mm. Kaj Franck -muotoilupalkinnolla vuonna 2015 palkitun, muotoilija ja lasitaiteilija Markku Salon upeaa tuotantoa. Ahead-hallissa pääset aistimaan trendejä meiltä ja maailmalta, näet uusimmat materiaalit ja tulevaisuuden teknologiat.

Ahead-hallin tunnelman ovat luoneet Jopsu ja Timo Ramu design- ja suunnittelutoimisto Musutasta. Kiintopisteenä ja vetonaulana toimii jättimäinen Ajatuskupla, jonka alla on hyvä hengähtää ja sulatella näkemäänsä. Arena-päälava Ahead-hallissa tarjoaa monipuolista ohjelmaa koko tapahtuman ajan. Far Ahead -erikoisnäyttely tuo lähitulevaisuuden käsin kosketeltavaksi teemanaan automaatio ja robotiikka. Muita erikoisnäyttelyitä ovat nuoren ja rohkean muotoilun koti The Block, trendianalyytikko Susanna Björklundin kanssa rakennettu Signals ja muovin uudelleen käytön mahdollisuuksia tutkiva Trash Materials.

Kuva Jopsu Ramu
Kuva Jopsu Ramu

 

Viisi tapahtumaa ja useita ravintoloita

Tarjolla on myös valaistukseen keskittyvä ValoLight-tapahtuma, Antiikki-tapahtuman aarrearkut sekä täysin uudistunut nykytaiteen tapahtuma ArtHelsinki. Messukeskuksen ravintolatarjonnan lisäksi Habitaresta löytyy monia erikoisravintoloita: Yhes-ravintola, TREn kuohuviini-baari, The Blockin kahvimopo, GARAGE GARAGEn smoothie-baari ja Cafe Kids lapsille.

 

 

Habitare 7.-11.9.2016 

Messukeskus, Messuaukio 1, 00520 Helsinki

Ke ammattilaisaika klo 9-12, kuluttajille auki klo 12–20, to ja pe klo 9–18, la ja su klo 10–18. 

 

Skandinaavinen muotoilun esiinmarssi Tukholman huonekalumessuilla oli suomalaisen huonekaluteollisuuden juhlaa, esillä oli uutta muotoilua yhdistettynä taidokkaaseen puunkäsittelyyn. Pehmeät puuteriset pastellivärit näyttivät kevään värimaailman suunnan, muun muassa vaalean vihreä, sininen ja roosa. Materiaaleissa esiin nousivat luonnonmateriaalit kuten puu ja nahka.

Tukholman huonekalumessut tuovat vuosittain esille pohjoismaiden kalustevalmistajien parhaimmistoa, uusilla muodoilla ja uusilla väreillä. Messujen Greenhouse areenalla esittäytyivät kansainväliset muotoilijat ja muotoilukoulut, joukossa useita suomalaisia lahjakkuuksia. 

 

Suomalaiset kalustevalmistajat loistivat Tukholman huonekalumessuilla kirkkaasti. Hakolan Day-tuoli sai ensiesittelyn Tukholmassa.

 

Nikarin December-tuolissa on upea nahkainen istuinosa ja Café Classic-jakkara kätevä pikkutuoli, joka mahtuu pieneenkin tilaan. 

 

Pehmustettu versio täydentää Lavitta-tuoteperhettä lounge-tuolilla. Kuvan tuoli on pähkinäpuuta ja valmistaja Poiat.

 

Enean System-pöytä, Lottus-tuoli ja Puck-rahi edustavat kokonaisuutta, jollaisia nykyään kootaan erilaisista ja erivärisistä kalusteista. Kuppituolit ovat tuolien klassikkoja. 

 

ILMEIKKÄITÄ SEINÄHYLLYJÄ

Kevyiden hyllyköiden voittokulku jatkuu. Hyllyjä voi ryhmitellä seinille joko ryhmitellen tai yksitellen. Vaaleanpunainen hylly on tanskalaisen Nomessin ja kevyt musta hylly on Lasse Sortkkjaerin. Ruotsalaisen Mazen Pythagoras-hyllykön juju on metallisessa kiinnittimessä, jonka voi sijoittaa hyllyn ala- tai yläpuolelle.

 

Valkoisia hyllyjä edustavat String ja Hakolan Lempi-hylly.

 

SARJAPÖYTIÄ JA NYPPYLÄMATTOJA

Oleskelutiloihin laitetaan erikokoisia pöytiä ryhmiin ja yksitellen. Pöydät muodot voivat vaihdella neliöstä ympyrään ja kuutioon. Mattoihin on tullut erilaisia pintoja, jotka sopivat etenkin puisten huonekalujen kanssa.

 

Sarjapöydät ovat tulleet jäädäkseen siirreltävyyden ja monimuotoisuutensa ansioista. Pyöreät pöydät ovat Rowicon ja Kuusio-pöydät Antrei Hartikaisen.

 

Tiscan Olbia Montana sopii hyvin puisten huonekalujen pariksi. Tiscan villamattojen valikoimista löytyy 96 väriä ja 26 erilaista struktuuria. 

 

VIIMEISTELTYJÄ YKSITYISKOHTIA

Huonekalujen ja tekstiilien lisäksi kotiin on saatavilla taidokkaita ja yksityiskohdiltaan viimeisteltyä kodin pientavaroita, joilla saa ilmettä.

 

Vaahterasta valmistetut Verso-salaattiottimet ovat Antrei Hartikaisen huipputyötä.

 

ORNA by johan valmistaa suomalaisesta koivusta pientarvikkeita, kuten kirjekuoriboxeja ja avaimenperätelineitä.

 

Hakolan Lazy-sohva on nimensä mukaisesti laiskotteluun kutsuva. Käsinolla olevaan nahkataskuun saa sopivasti esim. kaukosäätimen.

 

Studio Kaksikon eli Salla Luhtaselan ja Wesley Waltersin käsipeili on suunniteltu Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi Mobile Home 2017 – paviljonkiin Pariisiin.

 

Antrei Hartikainen valmistaa taidokkaita pieniä puulusikoita vaahtera-, pähkinä- ja kirsikkapuusta.

 

Ihana Vitran Home Sweet Home – vieraskirja kerään muistot ystävien vierailuista kodissasi.  Vieraskirjan design Alexander Girard.

 

Tukholman huonekalumessut  7.-11.2.2017

Muita valaistustrendejä ovat lamput, joissa on himmennin sekä led-nauhat.

Kylmässä valossa näkee tarkasti 

Hehkulamput totuttivat suomalaiset keltaisen sävyiseen eli lämpöisen väriseen valoon, mutta neutraalin ja kylmän valkoinen valo ovat pikku hiljaa kasvattaneet suosiotaan.

Asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan neutraalia ja valkoista valoa, koska silloin näkee paremmin ja värit erottuvat selvemmin.

Valon värilämpötilan mitta¬yksikkö on kelvin. Hehkulampun sävyisen lämpimän valon kelvin-luku on 2 700–3 200, neutraalin valkoisen valon 3 200–4000 ja kylmän valkoisen valon 4 000–6 500. Yli 5000 kelvinin lamppuja nimitetään päivänvalolampuiksi.

Helenin energia-asiantuntija Marja Einesalo rohkaisee kokeilemaan edes yhdellä lampulla, jossa on selvästi suurempi kelvin-arvo.

”Lamppu kannattaa asentaa valaisimeen, jonka ääressä tekee jotain tarkkaa, lukee, kirjoittaa tai askartelee. Silloin huomaa, kuinka paljon paremmin näkee.”

Einesalokin piti aluksi kylmän valkoista valoa ikävänä. ”Valo tuntui kalsealta, mutta siihen tottui nopeasti, ja nyt en edes halua kotiini 2 700 kelvinin keltaista valoa.”

Myös valaistussuunnittelija Merja Ek AD-Lux-valaistusyrityksestä on ehdottomasti valkoisen valon kannalla. ”Teksti näkyy paljon paremmin valkoisessa valossa, koska värien kontrasti näkyy selvimmin.”

Valon väri vaikuttaa myös sisustuksen väriin, lisää Ek. Keltaisessa valossa osa sinertävistä väreistä latistuu totaalisesti. Valkoisessa valossa koti sen sijaan näyttää siltä, miltä pitääkin. Samoin ruokapöydällä ruoka näyttää siltä, millaista se oikeasti on.

”Minulla on kotona 5 500 kelvinin lamput. Näen ja nukun loistavasti.”


Piia Kalliomäki valitsi ruokailutilaan kaksi Tom Dixonin suunnittelemaa Copper Shade -valaisimet. Niiden pintaan on metalloitu ohut kerros kuparia. (KUVA: Mika Ranta / HS) 

Valon määrän ja sävyn säädettävyys 

On mukavaa, kun valon määrää voi säätää iltaa kohti pikku hiljaa hämärämmäksi.

Valon määrän ja sävyn säätömahdollisuuksia on paljon, ja esimerkiksi himmentimien hinnat ovat halventuneet.

On lamppuja, joissa itsessään on himmennin, jolloin ei tarvitse himmentävää valaisinta. Kun lampun laittaa kytkimestä päälle, se antaa täyden valotehon. Kun himmennettävä lamppu kolmen sekunnin sisällä sammutetaan ja sytytetään uudelleen, se antaa 60 prosenttia valotehosta, ja taas jos kolmen sekunnin sisällä lampun sytyttää ja sammuttaa, se antaa 20 prosentin valotehon.

Joitain led-lamppua voi ohjata kännykän tai tabletin sovelluksella. Esimerkiksi Airam smart led -lamppua ohjataan Ingenium blu -sovelluksella (Android- ja Apple-versiot). Kännykällä voi ajastaa lampun sekä himmentää ja säätää värin sävyä.

Värilämpötilan säätö on jo vuorokausirytmin säätelemisen kannalta hyvä asia. Aamulla enemmän ja valkoisempaa valoa (kylmää), illalla vähemmän valoa, ja jos mahdollista vähän lämpöisempää.

”Valoa ei ole koskaan liikaa, sitä vain pitää pystyä säätämään kulloinkin sopivalle tasolle”, valaistussuunnittelija Merja Ek sanoo.

Led-nauha

 Jos ei halua remontoidessa vetää uusia sähköjohtoja valaistuksen takia, voi hankkia led-nauhoja, joita ohjataan langattomalla seinäkytkimellä. Kytkin toimii radioaalloilla tai infrapunalla ja se kiinnitetään tarralla seinään.

Led-nauhalla voi valaista vaikka lasikaapin mutta myös hoitaa yleisvalaistuksen. Ne ovat yleistyneet kovasti viime aikoina, kertoo lamppukauppias Hillevi Salminoja Töölön Sähköhuollosta.

”Led-nauhoilla korvataan paljon uppohalogeeneja. Led-nauha on helppo asentaa ja upottaa pieneenkin tilaan.”

Vessaan saa kätevän yövalon liiketunnistimella toimivasta led-nauhasta, kun asentaa sen lattian rajaan. Kun vessassa hiippailee yöllä, valo syttyy. Lattiaa lähellä olevassa valossa näkee toimia, mutta valoa ei ole liikaa, että säpsähtäisi täysin hereille.

Sisustussuunnittelija Piia Kalliomäki valitsi ruokailutilan lipaston päälle Iittalan Leimu-valaisimen, joka heijastaa maagista valoa. Magnus Pettersenin suunnitteleman lampun jalka on betonia. (KUVA: Mika Ranta / HS) 

 Näin valitset oikean lampun oikeaan paikkaan 

Millainen lamppu kestää parhaiten saunassa?”Saunan valaisimeen voi hankkia led-lampun, joka on suunniteltu lämpimiin käyttöoloihin eli kestämään yli + 60 astetta. Lampun ominaisuudet voi tarkistaa pakkauksesta”, kertoo Helenin energia-asiantuntija Marja Einesalo.

”Halogeenilamput kestävät hyvin saunassa. Halogeeni kuluttaa enemmän energiaa kuin ledi, mutta yhden halogeenin vaikutus energiankulutukseen on aika pieni.”

Mikä lamppu kestää parhaiten pakkasta?”Ledit kestävät yleensä hyvin ulkokäytössä. Lampun lämpötilaominaisuudet kannattaa tarkistaa pakkauksesta”, Einesalo sanoo.

Jos haluaa vaihdattaa esimerkiksi kattoon upotetut kohdevalaisinhalogeenipolttimot ledeihin ja valoissa on himmennin, mitä pitää tehdä?”Uudet himmentimet usein toimivat ledeillä ja halogeeneilla, mutta vanhat himmentimet eivät toimi ledeillä. Jos vaihtaa halogeenilamput ledeihin, pitää vaihtaa myös himmennin ja yleensä myös muuntaja”, kertoo lamppukauppias Hillevi Salminoja Töölön sähköhuollosta.

Mitä himmentimen ja muuntajan vaihto maksaa?”Himmennin maksaa 60–100 euroa. Vanhat muuntajat ja ledit eivät ymmärrä toisiaan. Muuntaja maksaa noin 20 euroa. Muuntajan löytäminen asunnosta voi olla yllättävän vaikeaa: joskus niitä on kaivettu keittiön alasokkelista. Himmentimen ja muuntajan vaihto vie noin kaksi tuntia ja työ maksaa noin 120 euroa”, kertoo yrittäjä Matias Möttönen Arkisähköstä.Mihin kodin tiloihin sopii epäsuora valaistus?”Epäsuoraa valaistusta suositaan yhä enemmän. Valo heijastetaan seinän tai katon kautta, joten se ei häikäise. Epäsuoralla valaistuksella saadaan asuntoon yleisvalaistus”, kertoo valaistussuunnittelija Merja Ek AD-Luxista.

”Kohdevalaistuksella voi korostaa taidetta tai kauniita koristepintoja, mutta yleisvalaistusta ei kannata tehdä kohdevalaisimilla.”

”Pienten lasten huoneissa kannattaa käyttää epäsuoraa valaistusta, sillä pikkulasten silmät ovat erittäin herkät. Aikuinen voi testata tilanteen menemällä lastenhuoneen lat¬tialle makaamaan: osuuko lampun häikäisevä kehä suoraan silmiin?”

”Kannattaa miettiä, missä mitäkin tehdään, että saa sopivan valaistuksen. Lukupaikkaan tarvitaan oma valo, keittiön pöydän päälle omansa ja niin edelleen.”

Tarvitaanko television takana valoa?”Televisiota katsotaan yleensä illalla ja melko hämärässä. Silloin tv-ruutu on hyvin kirkas, mutta seinä tv:n takana jää tummaksi. Silmä joutuu koko ajan sopeutumaan eri valoisuusasteiden muutokseen. Television takaa pitäisi tulla hieman valoa, jotta silmän ei tarvitsisi ponnistella valoisuuserojen takia”, Merja Ek sanoo.

 
Halogeenit saivat jatkoaikaa 

Halogeenilamput poistuvat markkinoilta. Verkkojännitteisten halogeenikohdelamppujen maahantuonti EU-alueella päättyi syyskuun alussa. Ympäri¬säteilevät halogeenilamput poistuvat markkinoilta 1.9. 2018.

”Ledien kehitys on ollut nopeaa ja niitä tehdään eri lapputyyppejä ja eri käyttötarkoituksiin. Ledit ovat myös halventuneet”, sanoo Helenin energia-asiantuntija Marja Einesalo.

Energiansäästölamppuja löytyy jonkin verran tulevaisuudessakin, mutta kaikki suurimmat lampunvalmistajat panostavat ledien kehittämiseen.

Loisteputket pitävät vielä pintansa muun muassa työ¬valaisimissa keittiön yläkaappien alla. Pienitehoisia loiste¬putkia voi yhä käyttää, mutta niiden tilalle löytyy kyllä led-putkiakin.

”Jos vaihtaa led-putkeen, pitää vaihtaa myös sytytin. Jos hankkii uuden valaisimen, kannattaa ostaa malli, joka on suunniteltu led-putkille. Loisteputket eivät ole poistumassa, sillä led-putket ovat vielä aika kalliita. Loisteputkien syrjäyttämiseen menee vielä aikaa.”

Fakta

Katso lumeneita, älä watteja 

Led-lampuissa on pienempi teho kuin hehkulampuissa, vaikka se tuottaisi saman verran valoa.

Katso siis lumeneita, älä watteja, kun hankit lamppuja. Mitä suurempi lumen-luku lampulla on, sitä enemmän se tuottaa valoa.

800 lumenia vastaa 60 watin hehkulampun valon määrää. 800 lumenin led-lamppua voi käyttää valaisimissa, joissa suurin sallittu lampun teho on 40 wattia, koska sen 800 lumenin led-lampun teho on vain 10 wattia.

Tammikuisilla Kölnin kansainvälisten huonekalumessujen Living Kitchen keittiömaailmassa nähtiin keittiöitä kaikissa mahdollisissa väreissä ja materiaaleissa. Useimmat keittiöt oli suunniteltu ainakin kahdesta, usein jopa kolmesta väristä ja erilaisista materiaaleista. Kaapistot ja avohyllyt kiinnittyivät toisiinsa lomittain ja sisäkkäin. Kokonaisuuksia yhdistävät tasot olivat joko paksuja tai erittäin ohuita.

Avohyllyt ja tasot ovat palanneet myös keittiöihin ja ruokailutiloihin. Ja hyllyille laitetaan astioita ja tarvikkeita reippaasti esille. Kalusteiden päätyihin oli laitettu myös avohyllyjä tai ovellisia päätykalusteita. Keittiön kaapistojen lisäksi osastoilla oli esillä myös runsas kattaus kodinkoneita. Etenkin liesituulettimissa on tapahtunut muutosta. Jossain vaiheessa massiivisista tuulettimista alettiin valmistaa kauniimpia, valaisintyyppisiä - nyt uusimmat mallit ovat työtasoon upotettuja ja eleettömiä. 

Korallinpunaiset kaapistot yhdistettynä mattamustaan ovat toimiva väripari. Myös työtasot ovat eri materiaalista ja eriväriset.

 

Dramaattiset mustat keittiöt ovat saaneet seurakseen keltaista ja valkoista.

 

Industrial-henkiset keittiöt voidaan koota muunneltavista elementeistä.

 

Avohyllyt ovat palanneet keittiöihin. Hyllyt keventävät keittiön ilmettä, etenkin jos niille laitetaan yrttejä, hedelmiä ja kirjoja. Kalusterivistön päätyyn laitetaan erisuuntainen kaapisto.

 

Isojen ja hallitsevien liesituulettimien tilalle on kehitelty työtasoihin upotettavat mallit. Tässä AEG:n, Gaggenaun ja Mielen uutuudet, jotka imevät höyryt ja käryt.

 

Pesualtaat ja vesipisteet ovat yksinkertaisia ja tyylikkäitä. Ison altaan vieressä oleva kaatoallas ja kääntyvä hana helpottavat keittiössä työskentelyä. Franke, Hansgrohe ja Villeroy & Boch.

 

imm cologne – The international interiors show 15.-21.1.2017

 

Älykodeista puhuttaessa ensimmäisenä tulee mieleen talotekniikkaan kuuluvat turvalaitteet ja langattomat yhteydet kodin sähköisten laitteiden käyttämiseen, tutumpina saunan lämmittäminen kännykällä ja tv:n ohjaus kaukosäätimen avulla. Älylaitteiden lisääntyminen kodeissa aiheuttaa joskus kuitenkin johtojen sekamelskaa. Äänentoiston integroiminen huonekalujen sisään mullistaa kodin estetiikkaa ja toimivuutta, tuoden samalla korkeatasoiset elokuva- ja musiikkielämykset suoraan huonekaluihin.

Murean-älykalusteita kehittävä Artome Oy sai kutsun tammikuussa Kölnin kansainvälisten huonekalumessujen Venue-hallin ”Let´s Be Smart” -osastolle. Muren-älykalusteilla sisustettu Smart Home concept -konseptitalon olohuone sai ansaittua huomiota ja mielenkiintoa messuyleisöltä. 
Murean valmistaa älykalusteita, joissa on sisäänrakennettu korkealaatuinen äänentoisto. Älykalusteeseen on piilotettu korkealuokkainen äänentoistotekniikka, jolloin tv-taso muuntuu kotiteatteriksi, sohva kotiteatterin langattomaksi surround-kaiuttimeksi ja lipasto langattomaksi kaiuttimeksi.

Oleskelutila on levollinen ja rauhallinen kun äänentoistolaitteet on integroitu huonekalujen sisään ja häiritseviä johtoja ei ole. Vino soveltuu skaalautuvana tilaan kuin tilaan. Laatikostolla saadaan langaton monihuoneääni pienempiinkin asuntoihin. 

Murean valmistaa lipastoja ja tv-tasoja, joissa on sisäänrakennettu äänentoisto. Murean-tuotteet toimivat automaattisesti, eivätkä sisällä ohjelmistoja. Ne hyödyntävät muiden älylaitteiden ohjelmistoja ja ovat yhteensopivia kaikkien nykyisten älylaitteiden kanssa. Musiikki ja elokuvat toistuvat langattomasti. Älykaluste soveltuu myös vanhemman television kumppaniksi, kun haluaa toistaa television ääntä korkealaatuisesti.

 

Kesällä 2013 Toni Parikka sai mielenkiintoisen toimeksiannon. Asiakas halusi huonekaluun sisäänrakennetun piilotetun äänentoistojärjestelmän ja kaiuttimet. Äänisuunnittelijana Parikka tiesi tehtävän olevan mahdoton äänenlaadun kärsimättä. Vaadittaisiin täysin uudelleen suunniteltu, akustiikan huomioiva huonekalu. Ajatus jäi itämään Tonin päässä.
”Suomi on valtaisan äänentoisto-osaamisen lisäksi tunnettu rikkaasta huonekalualan historiasta”, Toni Parikka sanoo. ”Mitä enemmän asiaa mietin, sitä enemmän pohdin miksi ihmeessä ei näitä ole yhdistetty aiemmin?”

 

JÄTTIRUUDUT OVAT TULLEET JÄÄDÄKSEEN 

Televisioiden ruudut kasvavat ja laitteistot ohenevat jatkuvasti, mutta laadukkaalle äänentoistolle ei ole fyysistä tilaa. Ohuuden ihannoinnin seurauksena äänentoisto joudutaan rakentamaan ulkoisten kaiuttimien, sound barien ja laitteistojen varaan. 

 


Murean-älykalusteilla sisustaessa saadaan uskomaton äänenlaatu sisustuksen kärsimättä, ilman ylimääräisiä kaiuttimia, näkyviä laitteistoja ja johtoja, kuten Serene Cinema. Kölnin messujen älytalon olohuoneeseen toteutettiin kotiteatteri Serene Cinema -älytasolla.

 

SISÄÄNKÄTKETTY ÄÄNENTOISTO
Audiovisuaalisten järjestelmien tehtävänä on luoda tiloihin elämyksiä, helpottaa käyttäjien päivittäistä työtä tai tuoda ihmisille tietoa. 
Murean Serene Cinema-tasolla ja älysohvalla voidaan langattomasti luoda kotiin täydellinen kotiteatterielämys.

 

Audiovisuaalinen järjestelmän toiminta voi olla miten monimutkainen tahansa, mutta käyttäjälle se näyttäytyy mahdollisimman yksinkertaisena. Murean Serene-älylipasto, jossa värähtelyteknologian ja digitaalisen signaalinkäsittelyn avulla lipaston alin laatikko toimii kaiuttimena ja konkreettisesti puu soi, muun lipaston toimiessa säilyttimenä.

 

Murean on toteuttanut vuodesta 2005 alkaen ratkaisuja, joilla pystytään luomaan tilaan toivottu tunnelma. 

 

Murean Vino-kalustesarjaan kuuluu tv-tasoja ja erilaisia lipastoja, jotka kätkevät sisälleen laadukkaan äänentoiston. Stereo-tasolla luodaan vaivattomasti laadukas olohuoneen äänentoisto, laatikostolla saadaan langaton monihuoneääni pienempiinkin asuntoihin. Vino-malliston lipastot on saatavissa myös ilman äänentoistotekniikkaa.

 

Vino-lipasto kuuluu kalustesarjaan, joka kuuluu Iskun mallistoon. 

Artome Oy kehittää kalusteita, joihin integroidaan tekniikkaa ja älyä. Ensimmäiset mallistot on rakennettu tuottamaan ääntä, mutta yritys uskoo tulevaisuudessa myös muun teknologia piiloutuvan osaksi huonekaluja. Huonekalut tulevat muun muassa sisältämään television toiminnot ja mittaamaan ihmisten terveyttä.