Jokaiselle maalle löytyy joku ominainen, tietty talotyyppi tai sisustustyyli. Nykyisin, kun ihmiset matkustelevat paljon maasta toiseen ja eri kulttuurit sulautuvat toisiinsa, on eri maiden välisten asumismuotojen erilaisuuksia hankalampi määritellä. Tosin sille ei voi mitään, että tietyt maat tuovat mieleen tietyt asiat. Esimerkiksi Ruotsi tuo mieleen valkoiset keittiökaakelit, Englanti talojen värikkäät ulko-ovet sekä kokolattiamatot, Portugali kirjavat kaakelilattiat jne. Viro taas tuo mieleen viihtyisät vanhat puutalot

Virossa on säilynyt paljon 1900-luvun alusta peräisin olevia puutaloja.  Nykyisin hyvin kunnostetut ja viihtyisät muutamien asuntojen puutalot ovat kodinetsijöiden joukossa kovassa suosiossa. Lukuisista puutalokortteleistaan erityisen tunnettu Virossa on Tartto, missä elämäkin kulkee rauhallisemmassa rytmissä kuin Tallinnassa.

Hyvä esimerkki kodista, jossa virolaisuus ilmenee parhaimmassa muodossa, on eräs ullakkoasunto Tartossa, joka sijaitsee 1900-luvun alussa rakennetussa vanhassa puutalossa. Sen rakennutti yli sata vuotta sitten liikemies Hendrik Leppik jonka mukaan katukin, jossa talo sijaitsee, on saanut nimensä. Kyseessä on sisustussuunnittelija ja valokuvaaja Marge Toomikin sekä hänen elämänkumppaninsa Rommi Undin 111,8-neliöinen koti.

Kun Margesta ja Rommista tuli vuosia sitten ullakkoasunnon omistajia, oli heidän kotinsa vain lämmitetty ullakko ilman mitään sen kummempia viimeistelyjä. Katon alla oli ainoastaan sauna sekä kylpyhuone, jotka mahdollistivat siellä asumisen. Ensimmäisenä vuonna Marge ja Rommi olivatkin kotonaan kuin leirillä – askeettisesti sekä vaatimattomasti. Kesällä muutettiin pölyisimpien viimeistelytöiden ajaksi vähäksi ajaksi ullakolta pakoon.

Nykyisen asunnon korkeimmassa paikassa tilan korkeus ulottuu jopa viiteen metriin. Olohuoneen kohdalle asukkaat ovat rakentaneet myös parven, johon pääsee tikkaiden avulla. Ullakkoasunnossa on avonainen pohjaratkaisu. Muista tiloista erikseen sijaitsee vain yhdistetty työ-makuuhuone sekä kylpyhuone. Avoin tila on todella hyödyllinen, sillä ullakkokoti toimii tarvittaessa myös Margen valokuvastudiona. Kodin viimeistelymateriaalit ovat kaikki Margen valitsemia. Lähtökohtana sisustuksessa on luonnollisuus, joka luo tilaan myös hyvän sisäilman. Seinät päällystettiin ruokomatoilla, jotka viimeisteltiin ”hengittävällä” savirappauksella. Lattialla on luonnollisesti öljytyt puulaudat. Välttääkseen liiallista yksipuolisuutta, katto on osittain puuverhoiltu. Huonekaluvalintoja ovat ohjanneet jo olemassa ollee,t Margen mummoltaan perimät vanhat, tunnearvoa omaavat huonekalut. Niiden lisäksi asunnosta löytyy vintage- sekä industrial-henkisiä esineitä ja kokonaisuutta täydentää hyvin Margen tekemä musta-valkoinen valokuvataide seinillä.

Elämäntilanteiden muutoksista johtuen on Margen ja Rommin ullakkokoti on nyt myynnissä. Sen ostajalle on taattu viihtyisä sekä ”hyvin hengittävä” koti.

 

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.