Viron suurimman sisustusportaalin mukaan on loft-tyyppinen asunto virolaisten unelmakoti. Tällä varmaankin tarkoitetaan niitä ihmisiä, jotka vasta suunnittelevat asunnon hankintaa ja ovat esittäneet toiveensa unelmiensa kodista kiinteistövälittäjälle.

Tyylikkäitä lofteja on Tallinnassa myös saatavilla – hyvä esimerkki korkeatasoisesti viimeistellystä ja suunnitellusta loftista on asunto entisessä sikaritehtaassa, joka sijaitsee lähellä vanhaakaupunkia. Kyseisen asunnon sisustusarkkitehdit ovat Galina Burnakova ja Gert Sarv.

 

Vanha sikaritehdas, joka on nyt saneerattu loft-asunnoiksi, muodostuu kahdesta kolmikerroksisesta kalkkikivirakennuksesta. Ne rakennettiin vuonna 1927 tupakka- ja sikaritehdas KaDeWe:a varten. Rakennus on pieni ja intiimi entiseksi teollisuusrakennukseksi – vanhassa sikaritehtaassa on yhteensä vaan 11 asuntoa.

 

Malli-asunnossa on 125 m2, joka sisältää ison olohuoneen avokeittiöineen sekä kaksi makuuhuonetta. Molempien makuuhuoneiden lähellä sijaitsevat kylpyhuoneet  vessoineen. Asunnossa on myös sauna, taloushuone ja runsaasti säilytystilaa vaatehuoneiden muodossa.

 

Sisustusarkkitehtien mukaan tavoitteena oli säilyttää tilassa aito tehdasmainen tunnelma. Interiöörissä entisöitiin monia alkuperäisiä yksityiskohtia ja viimeistelyssä käytettiin luonnollisia ja laadukkaita materiaaleja.

 

Koko asunnossa on jätetty näkyviin alkuperäinen betonikatto metallipalkkeineen. Keittiön kohdalla on puusäleikkökatto, jonka materiaalin lämpö tasapainottaa tilan kivipintoja.

 

Suureen keittiösaareen on upotettu liesi ja olohuoneen puolelta se toimii mukavana baaritiskinä.

 

Loftin asuintiloissa on käytetty kahta lattiamateriaalia – öljyttyä ja harjattua lautalattiaa sekä isoa keraamista laattaa, joka muistuttaa rakennuksen alkuperäistä betonikattoa.

 

Huonekalut sekä valaisimet ovat laadukkaat kuten viimeistelykin. Kuvassa edessä oleva punainen Husk-lepotuoli ja rahi ovat peräisin italialaiselta valmistajalta B&B. Sen vieressä oleva valkoinen Twiggy-lattiavalaisin edustaa Foscarinin tuotantoa.

 

Täyspuinen ruokailupöytä edustaa virolaista Warm North tuotemerkkiä, tuolit sen ympärillä ovat Vitran malli Eames DSW. Pöydän kohdalla olevat PH5-valaisimet ovat tanskalaiselta valmistajalta Louis Poulsen.

 

Asunnon ulko-oven lähellä sijaitsee tyylikäs ja minimalistinen kaasutakka.

 

Sisäänpääsy päämakuuhuoneeseen tapahtuu upeiden kaksipuolisten ovien kautta

 

Makuuhuoneesta pääsee suoraan avaraan vaatehuoneeseen sekä kylpyhuone-vessaan.

 

Kylpyhuone-vessassa on kivat kennonmuotoiset kaakelit.

 

Asunnon tunnelmallinen sauna.

 

Saunan yhteydessä olevassa kylpyhuone-wc:ssä on osittain nähtävillä tiiliseinä, joka kuten muutkin tiilipinnat asunnossa ovat uusiokäytössä olevia tiilejä.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.