Neljähenkinen thaimaalainen aviopari halusi perheen Cha Am Beachin kaupungissa sijaitsevasta kakkoskodista täysin toisenlaisen heidän Bangkokin pääkotiinsa verrattuna.

Perhe pyysi Onion-nimisen suunnittelutoimiston avuksi tekemään heidän lomakaupungissa sijaitsevasta korjaustarpeessa olevasta kiinteistöstä mukavan tapaamispaikan perheelle ja ystäville.

 

Onion toimiston arkkitehdit Arisara Chaktranon ja Siriyot Chaiamnuay ottivat talon sisätilojen suunnittelun lähtökohtaksi 40-luvulla USA:ssa tehdyn Tom & Jerry piirroselokuvan. Sisältä rakennus on kuin iso pala juustoa, jossa olevat aukot merkitsevät tehokkaita kulkureittejä hiirille (lue: lapsille) kissalta (lue: vanhempien) pakenemiseksi. Talon nimi onkin Jerry House.

 

Suurin haaste suunnittelussa oli Arisaran ja Siriytin mukaan talon sisäisten kulkureittien yhdistäminen huoneisiin. Suunnitteluvaiheessa rakennukseen lisättiin eri tiloihin johtavia kulkureittejä. Talossa on viisi eri tasolla sijaitsevaa horisontaalista verkkopintaa, jotka on valmistettu juuri Jerry Taloa varten. Kyseiset erikokoiset verkkokerrokset toimivat lattian jatkoina ja ne ovat kallistettu eri kulmiin. Jokaisessa niistä on aukko, johon putoaminen on turvallista – aukollisen verkkopinnan alla on taas verkko.

 

Jerry Talossa pääsee huoneesta toiseen myös muitakin reittejä, kuin tavallisia portaita tai kulkureittejä pitkin. Esimerkiksi voi talon alimmasta kerroksesta kiivetä verkkoaukkoja sekä metallitikkaita pitkin pojan huoneeseen kolmannessa kerroksessa. Perheen poikien huoneiden välissä kulkee myös tunneli – lapset pääsevät sieltä mukavasti läpi, mutta aikuisille on se liian ahdas.

 

Jerry Talon erilaiset huoneet ovat erivärisiä. Esimerkiksi kaikki yleisessä käytössä olevat tilat kuten aula sekä olohuone ovat valkoisia. Vanhempien makuuhuone on sinapinkeltainen ja vierasmakuuhuone vaaleanvioletti. Perheen poikien huoneet ovat sinisiä ja vaaleanvihreitä. Pääsytunnelit ovat myös sinisiä.

 

Kyseisen talon rakennuttaneen avioparin toivomus oli, että talo olisi kiva leikkipaikka heidän lapsilleen ja todellinen lomapaikka heille itselleen. Tässä talossa on riittävästi tehtävää ja touhuttavaa jotta myös vanhemmat voivat rentoutua.

 

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.