Vietnamilaisen arkkitehtitoimiston a21studion luoma talo – SaiGon House nimettiin viime vuoden lopussa maailman arkkitehtuuri festivaalilla (WAF) vuoden taloksi.

Talo sijaitsee Hồ Chí Minh'nissä, joka on Vietnamin suurin kaupunki. Kadun puolelta katsoessa talon leveys on ainoastaan kolme metriä, mutta rakennuksen syvyys on moninkertainen leveyteen verrattuna.

 

Nelikerroksinen rakennus koostuu pienistä harjakattoista taloa muistuttavista huoneista, jotka on yhdistetty portailla ja kävelyteillä. Huoneiden harjakaton idea on peräisin vanhoista Saigonin taloista – rakennus ikäänkuin muodostaa vertikaalin kylän.

 

Talon tilanneen seitsenlapsisen perheen toivomuksena oli saada perheelle mukava koti, jossa olisi kivasti tilaa myös sukulaisille ja isovanhemmille.

 

Perhettä viehättää vietnamilaisessa arkkitehtuurissa erityisesti Saigonin aikakausi, eli aika ennen 1970-lukua. Myöhemmistä, länsimaisia vaikutteita omaavista taloista he eivät pidä.

 

Talon esikuva oli Saigonin aikakautta edustava talo nimeltä Van Duong Phu, jonka rakennuttaja sekä omistaja oli vietnamilainen akateemikko ja antiikinkeräilijä Vuong Hong Sen.

 

Talon rakennus sekä viimeistelymateriaalit – punaiset kattotiilet, maalatut seinätiilet sekä puu viittaavat selkeästi perinteisiin Saigonilaisiin taloihin kuten myös viihtyisä sisäpiha ja siellä kasvavat puut.

 

Kierrätysmateriaalit viimeistelyssä luovat vaikutelman kunnostetusta talosta, vaikkapa kyseessä on täysin uutena rakennettu talo.

 

Perheenäiti harrastaa antiikkihuonekalujen keräämistä - huonekalut sisätiloissa ovat kierrätettyjä

 

edustaen enimmäkseen Saigonin aikakautta.

 

Talon alimmainen kerros toimii avonaisena keittiö-terassina, jonka yllä on leikkiverkko perheen lapsia varten. Kyseinen verkko on hyvin näkyvissä talon monesta paikasta, joten lapsia on kätevä pitää silmällä.

 

Viihtyisyyttä rakennukseen luovat eri puolilla kasvavat puut ja pensaat.

 

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.