Puuhun rakennettuja taloja, englanniksi ”treehouse”, löytyy maailmalta monia. Yleensä kyseessä on yhteen tai sitten useampaan lähekkäin kasvavaan puuhun rakennetut näköalatasanteet tai muuten vapaa-ajanviettoon – esimerkiksi meditoimiseen tai lasten leikkiin tarkoitetut majat. Joissakin trooppisissa maissa kyseinen talomuoto voi toimia paikallisilla asukkailla tavallisena kotinakin – maanpinnasta korkeammalle rakennettu talo suojaa asukkaita sekä siellä olevaa varastoitua ruokaa villieläimiltä ynnä muilta tuholaisilta.

Suomessa villieläimiä ei löydy ja talot rakennetaan perinteisesti maanpinnalle. Onko puuhun rakennettu talo vain kaukaisten eksoottisten kehitysmaiden ilmiö? Ei suinkaan. Suomen naapurimaassa Ruotsissa Haradsissa, Lule-joen vieressä sijaitsee kuusi puuhun rakennettua pienrakennusta, jotka toimivat hotellihuoneina. Niiden lisäksi alueelta löytyy vielä kaksi puuhun rakennettua saunaa.

Kaikki nämä hotellihuoneet sijaitsevat Haradsin metsän puissa ja niiden suunnittelijat kuuluvat Skandinavian parhaimpiin tällä hetkellä toimiviin arkkitehteihin. Rakennusten puihin kiinnittämisessä on haluttu minimoida haitat ympäristölle. Hotellihuoneet sijaitsevat kaikki noin 4-6 metriä maanpinnasta ja niihin pääsee joko siltaa, portaita, liuku- tai sähköportaita pitkin. Huoneiden koko vaihtelee 15-30 neliön välillä, suurimmat tilat soveltuvat hyvin neljälle hengelle. Arkkitehtuurin lisäksi puuhotellihuoneissa uniikkia on myös sisustus – tekstiilit, valaisimet sekä enemmistö huonekaluista on suunniteltu juuri kyseistä hotellihuonetta varten. Jokaisesta huoneesta avautuu myös upea näkymä Lule-joelle.

Haradsin metsässä voi valita yösijan kuuden huoneen joukosta – The Bird’s nest, The Ufo, The Mirror cube, The Cabin, The blue cone, The dragonfly. Hinta on kaikissa lähes sama – kahdelle hengelle yö puuhotellissa maksaa noin 480 € ja yhdelle 360 € euroa. Ainoastaan The Dragonfly on kalliimpi, yö 2-4 hengelle maksaa siellä noin 785 €. Millaisen sinä näistä valitsisit? Lisätietoja hotellihuoneista löytyy www.treehotel.se

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.