Virolainen arkkitehtitoimisto KOKO suunnitteli Norjaan Soddatjørniin moderneja erämajoja.

Erämajat tilasi norjalainen vaellusseura Stavanger (STF), johon kuuluu noin 23 000 jäsentä. Kyseinen seura tarjoaa aktiivista ja ympäristöystävällistä toimintaa eri-ikäisille vaelluksen ja mäkiurheilun harrastajille.

 

Vuonna 2013 seura järjesti arkkitehtuurikilpailun itsepalvelu-erämökkien rakentamiseksi Lysefjordin matkaradan lähelle Soddatjørnin vuoristojärven kallioiselle rannalle.

 

Itsepalvelu-erämökkien käyttö perustuu luottamukseen ja majojen käyttäjinä ovat yleensä Norjan vaellusseuran verkoston jäsenet.

 

Majat sijaitsevat kaukana suuremmista teistä ja kylistä, joten likipääsy sinne on hankalaa.

 

Erämökkejä käyttävien vaeltajien tehtävänä on pitää huolta myös seuraavista vierailijoista: jokainen täydentää mökissä yöpyessään rakennuksen ruoka- ja polttopuuvarastoja sekä siivoa jälkensä.

 

Maksu mökeissä yöpymisestä jätetään paikan päälle laatikkoon tai täytetään lomakepaperi omilla tiedoilla.

 

Arkkitehtuurikilpailun voittaneen KOKO-arkkitehtitoimiston lähtökohta majojen suunnittelussa oli vahvistaa luonnossa liikkumisen kokemusta.

 

Vaellusmökkien suunnittelukriteerit olivat nykyaikaisuus, huoltovapaus ja tehtaassa esivalmistettujen moduleiden käyttö. Tällä haluttiin välttää pitkiä rakennusvaiheita luoksepääsemättömässä vuoristossa epävakaassa säässä.

 

Taloryhmään kuuluu päärakennus, yöpymismökit ja vessarakennus, johon sisältyy myös varastotila ja sauna. Vettä tai sähköä rakennuksissa ei ole: vesi kannetaan järvestä ja saunan lämmitys tapahtuu puilla. Valon saanti on ratkaistu aurinkopaneeleilla.

 

Päärakennuksessa sijaitsevassa keittiössä on kaksi kaasuliettä joten eri vaellusporukat voivat samanaikaisesti valmistaa ruokaa.

 

Peseytyminen tapahtuu saunassa, jonka suihkutila sijaitsee suoraan vuoristo-ojan vieressä.

 

KOKO-arkkitehtien mukaan on rakennusten muodon ja ulkoviimeistelyn inspiraation lähteenä olleet Norjan vuoriston isot suuret siirtokivilohkareet.

 

Kaikissa rakennuksissa on koko seinän kokoiset ikkunat, jotka luovat välittömän yhteyden koskemattomaan luontoon.

 

Majojen ulkoviimeistely on tuulta ja lunta kestävää sinkittyä peltiä, jota ei tarvitse huoltaa vuosikymmeniin.

 

Sisäviimeistelyssä on käytetty puuta, joka luo lämpimän ja mukavan tunnelman.

 

Päärakennuksessa on suorakaiteen muotoinen pohjaratkaisu. Päärakennukseen sijoittuu keittiö, olohuone, makuupaikkoja ja sinne mahtuu yhteensä noin 30-35 vaeltajaa.

 

Päärakennuksen tilaratkaisu tukee erilaisten vaellusporukoiden keskinäistä kommunikointia.

 

Päärakennukseen sijoittuu myös ruokapöytiä tuoleineen.

 

Pienempiin makuumökkeihin mahtuu viisi henkeä.

 

Vaellusmajojen suunnittelutiimiin kuuluivat KOKO arkkitehtitoimistosta Maia Grimitliht, Kadri Kaldam, Andrus Kõresaar, Indrek Mikk, Sten-Mark Mändmaa, Kirsto Rämson, Martin Tago, Raili Paling ja Liis Uustal.

 

KOKO architects

On kiva yöpyä hotellissa, joka anonyymin nukkumapaikan sijaan on persoonallinen tila, josta voisi poimia sisustusideoita kotiin tai ainakin nauttia hauskoista ratkaisuista.

Vastaava hostelli on Die Wohngemeinschaft Saksassa Kölnissä, joka sijaitsee kaupungin BelgischesViertelin taidekorttelissa. Die Wohngemeinschaft toimii samalla myös teatterina ja kahvibaarina. Hostellin 16 huonetta on sisustettu eri aiheilla, joiden hauskoista taustatarinoista voi lukea tarkemmin hostellin kotisivuilta.

 

Kuvassa kodikas Danilo niminen kolmen hengen huone.

 

Sanomalehtitapetti ja kirjahyllyt luovat huoneeseen vähän vanhanaikaisen kirjastomaisen tunnelman.  

 

Huoneesta löytyy myös perinteinen vanha kirjoituspöytä.

 

Kolmen hengen huoneen Jimmyn sisustus on saanut inspiraationsa 60-luvun psykedeliasta.

 

Pääpaino on rohkeissa väreissä ja muodoissa.

 

Jimmy-huoneeseen sisältyy myös peilipöytänurkkaus.

 

Kahden hengen Keiki-huoneen sisustuksen teema on eksotiikka.

 

Maskit, punotut pinnat ja bambu viestivät kaukaisista maista.

 

Manu-huone on vaaleanpunainen Bollywoodin keidas.

 

Nukkumapaikkoja löytyy neljälle hengelle – mainio huone pyjamabileisiin.

 

Legoista inspiroitu kahden hengen Mikkel-huone, johon saa tarvittaessa kolmannen lisäsängyn.

 

Huoneesta löytyy nurkkaus, jossa voi rakentaa itse legoista.

 

Kahdeksan hengen The Shakespearantos-huoneessa sängyt ovat kuin teatterin aitioita.

 

Omaan aitioonsa voi halutessa vetää punaisen samettiverhon eteen.

 

Vähän samantyyppinen, mutta balettiteemasta innoituksena saanut Compagnie de Resisdance -huone kuudelle hengelle. Huone muistuttaa tanssiaissalia.

 

Yuri-huoneessa voi kokea olevansa avaruuslaivassa.

 

Hip hop -aiheinen Karlo-huone, jossa metalliputket, lavamainen kalusto ja graffiti. Huone soveltuu kahdelle tai kolmelle hengelle.

 

Yhden hengen Tom-huone on oman tiensä kulkijalle, sänkynä toimii vene.

 

Sängyn takaseinässä oleva valokuvatapetti vie huoneen asukkaan avariin vuoristomaisemiin.

 

Suomen Pariisin Kulttuuri-instituutissa avattiin tammikuussa suomalainen aittakylä sadan päivän ajaksi. Suomalaisilla design tuotteilla kalustetut mökit tarjoavat elämyksiä keskellä Pariisia. Taidokkaat mökit ovat suomalaista puuosaamista parhaimmillaan. Ainoastaan liukuovissa esiintyy värejä, kevääseen sopivia hentoja puuterisia sävyjä punaisesta, sinisestä, vihreästä ja harmaasta.

Suomen Pariisin instituutti juhlistaa Suomi 100-vuotisjuhlaa asuttavalla KOTI installaatiolla. Suunnittelija Linda Bergroth on koonnut kuudesta aittamökistä koostuvan KOTI teoksen instituutin suureen saliin. Jos olet suunnittelemassa matkaa Pariisin kevääseen, kannattaa poiketa kylään. Aittoja voi vuokrata AirBnB:n kautta.

 

Pariisin KOTI on osa Mobile Home 2017 Suomen Benelux-maiden, Lontoon, Berliinin ja Pariisin kulttuuri-instituuttien suurhanke, joka tutkii kodin merkityksiä taiteen, tieteen, yhteiskunnallisten ilmiöiden ja elämyksellisyyden kautta. Vuoden aikana näihin eurooppalaisiin metropoleihin nousee erilaisia näkökulmia siitä, mitä koti voi merkitä tänä päivänä.

 

KOTI majoittaa yhteensä 12 vierasta yhden, kahden ja neljän hengen mökeissä.

 

Linda Bergroth (s.1978) on Helsingissä ja Pariisissa työskentelevä suunnittelija. Hän on opiskellut tila- ja kalustesuunnittelua Aalto-yliopistossa ja arkkitehtuuria Pariisin École d´Architecturessa. Bergroth työskentelee laaja-alaisesti ja kansainvälisesti niin teollisen muotoilun, sisustusarkkitehtuurin kuin lavastesuunnittelun parissa.

 

Vierasaitat on sisustettu suomalaisella designilla. Valaisimet Innoluxin, huonekalut ovat suomalaista puuta ja tekstiilit luonnonmateriaaleja.

 

Mökkikylässä käytetyt koivu- ja mäntyhuonekalut on Nikarille suunnitellut muotoilu- ja arkkitehtitoimisto Mattila & Mertz. Lapuan Kankurit on valmistanut tekstiilit, aamutakit ja tohvelit vieraiden käyttöön. 

 

KOTI installaatio on yhteisöllinen kokemus, jaettu koti, jossa syödään aamiaista yhdessä. Tarjoiluastiat on suunnitellut Nathalie Lahdenmäki ja aamukahvia varten design Kaksikko suunnitteli Piippu-ruukun. 

 

Studio Kaksikon eli Salla Luhtaselan ja Wesley Waltersin käsipeili kuuluu jokaisen mökin varustukseen.

 

Mökkitunnelma on parhaimmillaan, kun on pellavaa ja pärekori.

 

Sata yötä suomalaista aittaelämää Sorbonnen yliopiston ja Notre Damen välissä Pariisissa. Isommissa mökeissä voi yöpyä neljä henkilöä kerrallaan ja pienemmissä joko yksin tai kaksin. Mökeissä ei ole äänieristystä. 

 

KOTI Sleepover tuo suomalaisen yhteisöllisen aittakokemuksen elettäväksi Pariisin instituutin saliin. KOTI on kuudesta puuaitasta koostuva installaatio, josta kuka tahansa voi varata yöpymisen.

 

KOTI Sleepover 25.1.-6.5.2017 Institut Finlandais, 60, rue des Écoles 75005 Paris, France                                                                   Suomen Ranskan Kulttuuri-instituutti 

 

Ibuku on arkkitehdeistä, suunnittelijoista ja insinööreistä koostuva ryhmä joka on erikoistunut bambusta rakennettujen talojen suunnitteluun. Ibukun suunnittelemat Indonesiasta Balin saarelta löytyvät bamburakennukset – hotellit, koulut, tapahtumapaikat ja omakotitalot ovat mullistavia.

Balilla sijaitseva Green Village -kommuuni koostuu 18:sta Ibukun suunnittelemasta bamburakennuksesta, jotka sijoittuvat kaikki Ayung -joen satumaiseen laakson. Voi sanoa, että Ibuku luo aivan uutta arkitehtuurista sanastoa liittyen bambumateriaaliin yhdistäen perinteiset balilaiset käsityötaidot, insinööriosaamisen ja designideat.

 


Yksi Green Village kommuunin rakennuksista on Sharma Springs -omakotitalo. Talon tilaaja ja omistaja on Sharman perhe, joka halusi talosta fantasiamaisen viidakkopakopaikan (jungle fantasy escape). Talossa on 750 neliötä, kuusi kerrosta ja neljä makuuhuonetta.

 

Sisäänpääsy taloon tapahtuu pitkin tunnelisiltaa.

 

 

Tunnelisillan kautta pääsee suoraan avonaiseen oleskelu- ja ruokailuhuoneeseen.

 

Samassa avoimessa tilassa on myös keittiö.

 

Koko tämä tila avautuu osittain luontoon.

 


Olohuoneen kerroksen alle jää rakennuksen keskellä tornikehän ympäri kulkeva portaikko.

 

Tornikehä koostuu bambupylväistä ja portaiden kautta pääsee leikkitilaan, kirjastoon ja makuuhuoneisiin.

 

Makuuhuoneen pyöreä keinumainen sänky.

 

Makuuhuoneissa on ilmastointi ja kaarimaiset ikkunat sekä ovet.

 

Kupariset suihkukaapit ja ammeen takana oleva levy on valmistettu käsityönä.

 

Kuten myös koko muu kalusto talossa.

 

Kaikki huonekalut ovat tätä taloa varten mittatilaustyönä valmistettuja.

 

Vaikka Sharma Springs-omakotitalo on tavallaan ylellinen, on se samalla ympäristöystävällinen.

 

Bambu rakennusmateriaalina on vahva, mukautuva, joustava ja kasvaa nopeasti.

 

Aasiassa on bambua käytetty aikaisemmin lähinnä lyhytikäisten rakennusten materiaalina, mutta uudet käsittelymetodit mahdollistavat tehdä siitä todella pitkäkestoisen.

 

Ibukun mukaan bambu ei ole pelkästään ympäristöystävällinen, vaan mahdollistaa ihmisten elää ympäristössä, joka on sidoksissa luonnon kanssa parantaen näin elämänlaatua.

 

Sharma Springs talolla on myös vierastalo, jossa Balilla vierailevat voivat halutessaan yöpyä. Sinne majoittuu kaksi aikuista ja kaksi lasta.
Lisätietoa siitä löytyy Green Village sivuilta.

www.ibuku.com

 

Espanjalainen arkkitehtitoimisto H Arquitectes suunnitteli Barcelonan keskikaupungin pohjoisosaan kahden kadun kulmaan kapean omakotitalon nimellä House 1105, joka sijaitsee talon omistajien vanhempien tontilla.


Rakennuksen ulkoasun lähtökohta on arkkitehtien mukaan se, että sen vaikutus olisi ympärillä oleviin muihin rakennuksiin minimaalinen.
Mahdollisimman paljon haluttiin säilyttää myös olemassa olevaa tonttia, joten talon pinta-ala on mahdollisimman pieni (40 m2 per asuinkerros) ja korkeus maksimaalinen, mitä tontille on luvattu rakentaa.

 


Sisätilat sijoittuvat talossa kahden muurin väliin. Talon sisäänkäynti on sisäpihan puolella johon pääsee kuvassa näkyvän portin kautta.

 


Kaikki rakennuksen isot ikkunat avautuvat lounaaseen sisäpihaan, joka on talon omistajien vanhempien kanssa yhteinen. Kadunpuoleiset ikkunat ovat kapeita ja sijoitettu ohikulkijoiden silmienkorkeuden yläpuolelle.

 


Talossa on kolme porrasmaista kerrosta – kaikista syvin on alimmainen, toisen syvyys siihen verrattuna vähän vähemmän ja kolmannen kerroksen syvyys kaikista pienin.

 

Talon kaikkien kerrosten ikkunoiden edessä kulkevat pleksilasiset liuku-ovet, jotka auttavat talvella keräämään lämpöä ja kesällä taas toimivat auringonvalon suodattimina.  

 


Sisäänpääsy taloon tapahtuu ensimmäisen kerroksen terassin kautta, jonka edessä kulkevat liukuovet. Vasemmalla näkyvästä portista pääsee kadulta sisäpihaan.

 

Talon ensimmäiseen kerrokseen sijoittuva terassi on yhteydessä keittiöön ja toimii tarvittaessa viihtyisänä ruokailutilana.  

 

Pleksilasiovet tarjoavat tarvittaessa mukavaa suojaa kesäauringolta.

 

Sisätilat talossa sijoittuvat seuraavasti: ensimmäisessä kerroksessa on toisiensa suhteen avonainen keittiö ja olohuone, toisessa kerroksessa työhuone, märkä- ja talonhoitotilat ja kolmannessa kerroksessa makuuhuoneet.

 

Kerroksesta toiseen vievät talon keskellä kulkevat puiset portaat, jotka tavallaan puolittavat tilat etu-ja takatiloiksi.

 

Toiseen kerrokseen vievät portaat.

 

Työhuone toisessa kerroksessa.

 

Arkkitehtien mukaan rakennuksen ainoat ennalta määritellyt tilat ovat työhuoneen porrasseinän taakse piiloutuvat märkä- ja taloustilat. Kaikki muut huoneet talossa ovat tarpeen mukaan muunneltavissa.

 


Näkymä työhuoneesta sisäpihalle parvekkeen liukuovien ollessa auki

 

ja parvekkeen liukuovien ollessa kiinni.

 

 

www.harquitectes.com