Saksan Wiesbadenissa sijaitseva Villa Harnischmacher II on tyylipuhdas esimerkki funkkisarkkitehtuurista. Nyt huvila on kunnostettu upeasti alkuperäistä rakennusta kunnioittaen.

Villan on suunnittelut arkkitehti Marcel Breuer, joka on yksi tunnetuimpia modernistisia muotoilijoita. Harnischmacher II on ainoa Breuerin suunnittelema omakotitalo Saksassa.


Breuer suunnitteli villan vuonna 1954 alunperin Harnischmacherin perheelle. Itse asiassa se oli jo toinen Breuerin suunnittelema villa kyseiselle perheelle, sillä ensimmäinen, vuonna 1932 valmistunut villa, tuhoutui sodan aikana. Tämä pienempi omakotitalo rakennettiin edellisen talon pihaan.   

 


Villan nykyiset omistajat ostivat tämän helmen vuonna 2011. Kunnostuksen aikana talon energiatehokkuutta parannettiin vastaamaan modernin asumisen vaatimuksia, mutta alkuperäistä rakennusta pyrittiin säilyttämään mahdollisimman paljon. Huolelliset kunnostustyöt kestivät neljä vuotta ja mukana olivat Saksan historiallisten muistomerkkien kunnostamisen virasto ja arkkitehtitoimisto Schreiber & Partner.
 


Yksikerroksinen villa on kooltaan 275 m² ja sen sisustus on funkkistyylin mukaisesti pelkistetyn valkoista. Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä avonaista tilaa ja ne sijoittuvat talon länsisiipeen.


Länsisiipi avautuu isojen liukuovien kautta terassille. Terassia suojaa matala muuri, joka on muisto alkuperäisestä rakennuksesta.
 


Muurin toisella puolella, piilossa vieraiden katseilta, on pensasaidan reunustama uima-allas.  
 Villa on kuin tehty tyylikkäille funkkiskalusteille. Omistajat käyttivätkin sisustuksessa talon arkkitehdin Marcel Breuerin suunnittelemia huonekaluja. Kuvassa Breuerin vuosina 1929–1930 suunnittelema S 32 -tuoli sekä B 108 -konsolipöytä (valmistajana Thonet).


Olohuoneesta löytyy tyylikäs 50-luvun marmoritakka, jonka kivien asettelu kuvastaa talon pohjapiirrosta. Takan edessä on Marcel Breuerin vuonna 1929 suunnittelema S 35 -nojatuoli ja saman sarjan rahi (valmistajana Thonet).
 


Glen Oliver Löwin suunnitteleman S 1071 -ruokapöydän ympärillä ovat Marcel Breuerin suunnittelemat S 64 -tuolit, jotka ovat todennäköisesti maailman tunnetuimmat ja kopioiduimmat teräsputkituolit. Valmistaja Thonet päällysti kyseiset tuolit tummanruskealla nappanahalla juuri tätä villaa varten.
 


Katto suojaa suoraan ruokailutilasta avautuvaa terassia. Terassilla ovat Mart Stamin suunnittelemat S 40 -tuolit ja S 1040 -ruokapöytä. Villa Harnischmacher II on kokonaisuudessaan upea arkkitehtuurin ja muotoilun kruununjalokivi, joka on myös suojelukohde.
 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.