Aivan kuten vaatemuoti, myös sisustustyylit muuttuvat vuosien varrella. Niin ympäröivä kulttuuri, keskipalkkojen kasvu kuin sisustuskauppojen lisääntyminenkin ovat vaikuttaneet suomalaiseen sisustusmuotiin. Mutta mikä on eri vuosikymmenten sisustustyyleille ominaista?

 

50-luku: Hempeitä värejä olohuoneessa


50-luvulla asuntojen koot kasvoivat Suomessa. 40-luvun sodanjälkeinen pula-aika oli ohi ja moniin uusiin taloihin rakennettiin myös olohuone. Tiesitkö muuten, että sana ”olohuone” rantautui Suomeen vasta 50-luvulla? Sitä ennen oleskelutilasta käytettiin sanaa ”arkihuone” perustuen ruotsin kielen sanaan ”vardagsrum”. Muovia nähtiin ensimmäisen kerran huonekaluissa 50-luvulla. Aiempaa heleämmät värit, kuten vaaleansininen ja -vihreä tulivat mukaan sisustukseen. 

 

 

60-luku: Vahvat kuviot ja kiiltävät pinnat


Kirkkaiden värien ja vahvojen kuosien yhdistäminen oli voimissaan 60-luvulla. Tyyliin kuuluivat kookkaat kuviot, joista varsinkin erilaiset kukkia muistuttavat pinnat edustavat monelle klassista 60-lukua. Sen ajan urbaani suomalainen koti oli erityisesti vapaa-ajan ja ydinperheen tyyssija. Kiiltäväksi lakatut puiset pöydät olivat sisustajien suosikkeja sekä olohuoneessa että ruokailutiloissa.

 

 

70-luku: Retroa ja ruskeaa


Jo 50-luvulla syntynyt retrotyyli veteli sinnikkäästi viimeisiään koko 70-luvun ajan. Muovi niin huonekaluissa kuin rakennusmateriaaleissakin yleistyi entisestään. Kirkkaat värit, kuten sinapinkeltainen, oranssi ja ruskea sopivat 70-luvun sisustajan mielestä kaikkiin esineisiin. Printit olivat suuria ja pallokuvio toistui niissä. Toisaalta myös ornamenttikuviot olivat yleisiä esimerkiksi tapeteissa ja verhoissa. Moni muistaa 70-luvulta kokolattiamattojen puhdistamisen hankaluuden.

 

 

80-luku: Rottinkia ja aerobic-kasetteja


80-luvun tunnistaa sen mielettömistä väriyhdistelmistä. Punainen, kulta, pastellivärit, beige ja vaaleanvioletti tulivat 70-luvun keltaisten sävyjen tilalle. Rottinkikalusteet ovat viime aikoina tulleet uudestaan muotiin, mutta niiden suosion huippu saavutettiin kasarilla. Myös kuntoilulaitteet, kuten kuntopyörä, yleistyivät kodeissa. Rennostikin kyllä pystyi ottamaan – muhkealta sohvalta kelpasi tuijotella VHS-kasetteja tai kuunnella C-kasetteja.

 

 

90-luku: Poppia ja glitteriä


Kuosit alkoivat vähentyä 90-luvulla ja sen sijaan muoviset ja metalliset yksiväriset pinnat tulivat muotiin. 90-lukua leimasivat television sisustussarjat, jotka rantautuivat myös suomalaisiin koteihin. Myös muu populaarikulttuuri ja erityisesti musiikkivideot vaikuttivat nuorten sisustusmakuun. Moni muistaakin tyttöpopbändien musiikkivideoilta puhallettavat, erittäin epämukavat pinkit nojatuolit, jotka oli vain pakko saada.

 

 

2000-luku: Valkoista eleganssia tyylejä lainaillen


2000-luvulla sisustusharrastus on räjähtänyt käsiin Suomessa. Ammattimaiset sisustussuunnittelijat ovat kasvava ammattiryhmä, ja oman kodin uusiminen on monelle rakas harrastus. Ikeaa löytyy lähes joka kodista ja valkoinen skandinaavinen sisustustyyli pitää pintansa. Myös sisustustavaroita tarjoavia kauppoja on enemmän kuin koskaan ja huonekalujen online-shoppailu yleistyy jatkuvasti. Aikaisemmilta vuosikymmeniltä palaa tasaisesti muotiin eri kuoseja ja materiaalia – kuten viime aikoina monessa sisustustuotteessa nähty, 50-luvulta tuttu messinki. 

Mitkä sisustuselementit muistat itse lapsuudestasi? Mitkä tyylit voivat mielestäsi hyvin jäädä vain valokuviin? Kerro kommenteissa!

 

Vihdoinkin kevät! Kun lumet ovat sulaneet, on hyvä aika tarkistaa omakotitalon kunto talven jäljiltä. Kokosimme yhteen tärkeimmät huoltotehtävät, joilla saat talosi kuntoon.

Kaikki tehdyt huoltotoimenpiteet kannattaa merkitä talon huoltokirjaan. Huoltokirja on pakollinen uusille pientaloille ja siihen tulee merkata talon hoitoon liittyvät tarkistukset ja työt. Se myös helpottaa talon jälleenmyyntiä, kun kaikki taloon tehdyt ja tulevat remontit ovat tiedossa. Huoltokirjan voi saada esimerkiksi Omakotiliitolta.

 

 

Katse kattoon

Tarkista talosi vesikaton kunto ja sen mahdollinen huoltotarve. Lumen paino on saattanut vääntää tai liikutella katetta, jolloin sen kiinnitykset ovat irronneet paikoiltaan. Irronneet kiinnitykset saattavat aiheuttaa veden pääsyn rakenteisiin. Puhdista samalla myös rännit ja katso, että sadevesikourut ja syöksytorvet ovat ehjinä paikoillaan. Väärästä kohtaa tuleva vuoto voi lahottaa seinää ja valua talon perustuksiin aiheuttaen laajan vesivaurion.

Kevät on kosteaa aikaa lumien sulamisineen ja sateineen. Tuuleta siis talon ylä- ja alapohjat hyvin avaamalla niiden tuuletusluukut ja poistamalla tukkeutumat. Näin vältyt kosteuden aiheuttamilta ongelmilta. Tehostat talon tuuletusta avaamalla myös ikkunat hetkeksi. Huolehdi savupiipun hormeista joko nuohoamalla ne itse tai pyytämällä nuohoojaa tekemään sen. Tarkista samalla savupiipun kunto, ja ettei sen juuripellin tiiviste ole päässyt kovettumaan ja hapertumaan mahdollistaen veden pääsyn vääriin paikkoihin.

 

Julkisivu siistiksi

Auringonpaiste paljastaa armottomasti talon maalipinnan likatahrat ja rappeutumat. Liat ja pienet homeläikät saa usein putsattua pehmeällä harjalla ja saippuavedellä. Voit käyttää myös juuri tähän tarkoitukseen saatavilla olevia pesu- ja suoja-aineita, jotka suojaavat homeelta. Taloa ei tarvitse maalata joka vuosi, mutta hilseilevä maalipinta viestii talon tarvitsevan uutta maalipintaa jo kipeästi. Hyväkuntoinen pinta auttaa puurakennetta kestämään pidempään. Myös mahdolliset talven aikana syntyneet pienet vauriot kannattaa korjata, sillä ehjä julkisivun pinta suojaa taloa vedeltä ja kosteudelta sekä estää alkaneita vaurioita etenemästä.

Varmista, että ikkunat ja ovet ovat tiiviit eivätkä päästä kosteutta sisälle. Myös ikkunapeltien liitosten tulee olla tiiviitä. Peltien tulee ulottua riittävän kauaksi seinästä sekä kallistua riittävästi ulospäin, jotta ne ohjaisivat sadeveden poispäin seinästä. Tarkista myös ikkunanpielien maalintarve ja kitin kunto. Jos kittauksessa on reikiä, pääsee kosteus hiipimään niistä sisälle lahottamaan pokia.

 

 

Piha kuntoon

Jotta vettä ei valuisi talon rakenteisiin, poista tukokset salaojista ja lapioi viimeiset lumet pois seinän vierustalta. Keväällä näet myös, kertyykö vettä vääriin paikkoihin ja onko talon routasuojaus kunnossa. Jos pihalla on esimerkiksi roudan mukanaan tuomia kohoumia talon lähellä, on routasuojaus joko puutteellinen tai väärin tehty. Roudan aiheuttamat väärään suuntaan kaltevat kohoumat. Kallistukset aiheuttavat vesien valumisen maanpintaa pitkin kohti taloa, eikä oikeaoppisesti poispäin siitä. Maankamaran kaltevuutta voi muokata itse kaivamalla, mutta routaeristyksen tekeminen ja korjaaminen on syytä jättää ammattilaisen käsiin.

Kun terassi on paljastunut lumen alta, tarkista, tarvitseeko se huoltoa. Katso, ovatko laudat hyvässä kunnossa vai pitääkö niitä vaihtaa. Ajaako maalipinta vielä asiansa vai olisiko sipaus uutta maalia paikallaan? Varmista vielä, onko terassin ruuveja syytä kiristää. Laudoista törröttävät ruuvit eivät pidä lautoja paikoillaan ja saattavat aiheuttaa vahinkoja.

 

Muista myös nämä:

  • Tarkista sähköjohtojen kunto. Joskus eläimet saattavat pureskella johtoja talven aikana tai johdot ovat kärsineet säiden vaihteluista. Jos johdot ja kaapelit kaipaavat kunnostusta, älä lähde korjaamaan niitä itse vaan soita sähköasentaja paikalle.

  • Kun suoritat tarkistuksia ympäri taloa ja tonttia, kirjoita samalla itsellesi muistilista. Merkitse siihen kaikki huoltotoimenpiteet, joita suunnittelet tekeväsi kevään ja kesän aikana. Muista myös päivittää listaa.

  • Jos et muista milloin olet viimeksi tarkistanut palohälyttimet ja vaihtanut niihin paristot, nyt on hyvä aika tehdä se. Voit myös merkitä tämän huoltokirjaan ensi tarkistusta varten.

 

Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa hoitaa muutto. Yksi haluaa tehdä kaiken itse, toinen ulkoistaisi mielellään raskaat työt muille. Onneksi muuttofirmat tarjoavat paljon erilaisia palveluvaihtoehtoja, joista voit räätälöidä sopivan kokonaisuuden omia tarpeitasi vastaavaksi. Listasimme alle eri vaihtoehtoja, joilla voit helpottaa muuttourakkaasi.

Täyden palvelun muutto on huolettomin vaihtoehto

 

Täyden palvelun muutto on kätevä ratkaisu esimerkiksi silloin, kun itsellä ei ole aikaa hoitaa kaikkia muuttoon liittyviä asioita tai jos muuten vaan haluaa päästä helpommalla. Täyden palvelun muutossa muuttoyritys hoitaa puolestasi koko muuton; tavaroiden pakkaamisen, kuljettamisen, kantamisen sekä purkamisen.

Koko omaisuutesi siis muuttaa osoitetta niin, ettei sinun tarvitsee tehdä asian eteen muuta kuin venyttää kukkaron nyörejä. Halpaa lystiä tämän kokonaisvaltaisen palvelu ei tietenkään ole, eivätkä arvotavarat ole koko aikaa valvovan silmäsi alla, mutta aikaa ja vaivaa säästät huomattavasti. 

 

 

Omatoimimuutossa apua pakkaamiseen?

 

Vanhan kodin tavaroiden pakkaaminen on usein itse hoidetun muuton aikaa vievin vaihe. Pitää miettiä, kuka pakkaa, minne tavarat laitetaan ja miten ne suojataan. Urakkaa helpottaakseen muuttofirmat tarjoavat niin pakkauspalvelua, muuttolaatikoita kuin kierrätyspalveluakin. Voit esimerkiksi ostaa pakkausavun irrallaan muista muuttopalveluista, jolloin muuttofirma toimittaa pakkaustarvikkeet luoksesi ja tulee pakkaamaan tavarat puolestasi.

Mikäli tavaroiden läpikäyminen luonnistuu ja tuntuu jopa nostalgiselta puuhalta, kannattaa harkita muuttolaatikoiden vuokraamista. Vuokrattujen muuttolaatikoiden etuna on niiden kestävyys sekä se, että ne ovat helppo pinota päällekkäin tilan säästämiseksi muuton aikana. Muuttolaatikot kannattaa vuokrata jo hyvissä ajoin, jotta pakkaamisen voi hoitaa pienissä erissä. Jos laatikoita ei halua vuokrata, kaupoista voi kysellä ylimääräisiä tyhjiä hedelmälaatikoita ja laittaa tavarat niihin.

Pakkaamisen yhteydessä on hyvä hetki päästä eroon kaikista hyödyttömistä tavaroista. Tarpeettomiksi jääneet tavarat voi heittää pois, viedä kirpputorille tai kierrättää. Jos kuitenkin tuntuu, että tähän ei meinaa jäädä aikaa muulta muuttotohinalta, voit tilata kierrätyspalvelun muuttoyritykseltä. Tällöin muuttofirma vie kaikki turhat tavarasi kierrätykseen muuton yhteydessä.

 

 

Muista hoitaa kuljetus kuntoon

 

Jos hoidat muuttosi talkoovoimin, kannattaa muuttoauto järjestää ajoissa. Mikäli sinulta ei löydy riittävän isoa nelipyöräistä omasta takaa, voit vuokrata muuttoajoneuvon muuton ajaksi. Muistathan, että tällöin sinulla tulee olla voimassa ajokortti, jolla saat ajaa liikenteessä lastattua paketti- tai kuorma-autoa. Ei hätää, jos kyseistä ajokorttia ei löydy lompakosta – ajoneuvon lisäksi voit vuokrata myös kuljettajan. Kuski ja auto vuokrataan yleensä tunti- ja kilometrikorvauksia vastaan. 
Viimeistään muuttoa edeltävänä päivänä kannattaa varata parkkitilaa muuttokuljetukselle. Tämän voit tehdä ottamalla yhteyttä esimerkiksi huoltoyhtiöösi. Tai sitten voit pyytää muuttofirmaa tekemään tämän puolestasi.

 

Älä unohda myöskään näitä:

  • Jotta sinun ei tarvitsi huolehtia irtaimistostasi muuton aikana, kannattaa tarkistaa etukäteen kattaako vakuutuksesi muutossa mahdollisesti syntyvät vahingot. Mikäli näin ei ole, voit ottaa muuttovakuutuksen vakuutusyhtiöltä tai muuttofirmalta. 
     
  • Jos olet muuttamassa isommasta asunnosta pienempään tai väliaikaisasuntoon, saatat hetkellisesti tarvita säilytystilaa tavaroille, jotka eivät mahdu uuteen asuntoon. Voit vuokrata varaston itse tai muuttofirman kautta.
     
  • Ennen kuin tavarat kannetaan sisälle uuteen kotiin, on asunto hyvä siivota, kun se vielä on tyhjillään. Silloin siivoaminen on helpompaa ja muutto käy nopeammin, kun tavarat voi kantaa suoraan sisälle. Myös loppusiivous tulee suorittaa vanhassa kodissa. Jos siivoaminen ei ole juttusi, voit ulkoistaa sen muuttofirmoille, jotka tarjoavat muuttosiivouspalveluita. 

Katso muuttajan muistilistasta lisää muuttoasi helpottavia vinkkejä.