Aivan kuten vaatemuoti, myös sisustustyylit muuttuvat vuosien varrella. Niin ympäröivä kulttuuri, keskipalkkojen kasvu kuin sisustuskauppojen lisääntyminenkin ovat vaikuttaneet suomalaiseen sisustusmuotiin. Mutta mikä on eri vuosikymmenten sisustustyyleille ominaista?

 

50-luku: Hempeitä värejä olohuoneessa


50-luvulla asuntojen koot kasvoivat Suomessa. 40-luvun sodanjälkeinen pula-aika oli ohi ja moniin uusiin taloihin rakennettiin myös olohuone. Tiesitkö muuten, että sana ”olohuone” rantautui Suomeen vasta 50-luvulla? Sitä ennen oleskelutilasta käytettiin sanaa ”arkihuone” perustuen ruotsin kielen sanaan ”vardagsrum”. Muovia nähtiin ensimmäisen kerran huonekaluissa 50-luvulla. Aiempaa heleämmät värit, kuten vaaleansininen ja -vihreä tulivat mukaan sisustukseen. 

 

 

60-luku: Vahvat kuviot ja kiiltävät pinnat


Kirkkaiden värien ja vahvojen kuosien yhdistäminen oli voimissaan 60-luvulla. Tyyliin kuuluivat kookkaat kuviot, joista varsinkin erilaiset kukkia muistuttavat pinnat edustavat monelle klassista 60-lukua. Sen ajan urbaani suomalainen koti oli erityisesti vapaa-ajan ja ydinperheen tyyssija. Kiiltäväksi lakatut puiset pöydät olivat sisustajien suosikkeja sekä olohuoneessa että ruokailutiloissa.

 

 

70-luku: Retroa ja ruskeaa


Jo 50-luvulla syntynyt retrotyyli veteli sinnikkäästi viimeisiään koko 70-luvun ajan. Muovi niin huonekaluissa kuin rakennusmateriaaleissakin yleistyi entisestään. Kirkkaat värit, kuten sinapinkeltainen, oranssi ja ruskea sopivat 70-luvun sisustajan mielestä kaikkiin esineisiin. Printit olivat suuria ja pallokuvio toistui niissä. Toisaalta myös ornamenttikuviot olivat yleisiä esimerkiksi tapeteissa ja verhoissa. Moni muistaa 70-luvulta kokolattiamattojen puhdistamisen hankaluuden.

 

 

80-luku: Rottinkia ja aerobic-kasetteja


80-luvun tunnistaa sen mielettömistä väriyhdistelmistä. Punainen, kulta, pastellivärit, beige ja vaaleanvioletti tulivat 70-luvun keltaisten sävyjen tilalle. Rottinkikalusteet ovat viime aikoina tulleet uudestaan muotiin, mutta niiden suosion huippu saavutettiin kasarilla. Myös kuntoilulaitteet, kuten kuntopyörä, yleistyivät kodeissa. Rennostikin kyllä pystyi ottamaan – muhkealta sohvalta kelpasi tuijotella VHS-kasetteja tai kuunnella C-kasetteja.

 

 

90-luku: Poppia ja glitteriä


Kuosit alkoivat vähentyä 90-luvulla ja sen sijaan muoviset ja metalliset yksiväriset pinnat tulivat muotiin. 90-lukua leimasivat television sisustussarjat, jotka rantautuivat myös suomalaisiin koteihin. Myös muu populaarikulttuuri ja erityisesti musiikkivideot vaikuttivat nuorten sisustusmakuun. Moni muistaakin tyttöpopbändien musiikkivideoilta puhallettavat, erittäin epämukavat pinkit nojatuolit, jotka oli vain pakko saada.

 

 

2000-luku: Valkoista eleganssia tyylejä lainaillen


2000-luvulla sisustusharrastus on räjähtänyt käsiin Suomessa. Ammattimaiset sisustussuunnittelijat ovat kasvava ammattiryhmä, ja oman kodin uusiminen on monelle rakas harrastus. Ikeaa löytyy lähes joka kodista ja valkoinen skandinaavinen sisustustyyli pitää pintansa. Myös sisustustavaroita tarjoavia kauppoja on enemmän kuin koskaan ja huonekalujen online-shoppailu yleistyy jatkuvasti. Aikaisemmilta vuosikymmeniltä palaa tasaisesti muotiin eri kuoseja ja materiaalia – kuten viime aikoina monessa sisustustuotteessa nähty, 50-luvulta tuttu messinki. 

Mitkä sisustuselementit muistat itse lapsuudestasi? Mitkä tyylit voivat mielestäsi hyvin jäädä vain valokuviin? Kerro kommenteissa!

 

Oikotie Asunnot on koonnut sinulle asumiseen liittyvää tietoa ja vinkkejä kattaviksi oppaiksi erilaisiin elämäntilanteisiin. Olitpa myymässä, ostamassa, vuokraamassa tai harkitsemassa asuntosijoittamista saat parhaat neuvot tästä. 


Asunnon myynti: 
Asunnon myyntiopas
Asuntokaupan kauppakirjapohjat Sopimustiedon palvelusta 
Ensiasunnon ostajan opas

Asunnon osto: 
Asunnon ostajan opas
Asunnon ostotarjouspohja Sopimustiedon palvelusta
Asuntokaupan kauppakirjapohjat Sopimustiedon palvelusta

Asunnon ulosvuokraus ja asuntosijoitus:
Vuokranantajan opas

Asunnon vuokraaminen
Vuokralaisen opas (tulossa)

Muutto
Muuttajan opas (tulossa)

Tutustu muihin oppaisiimme täältä

Monen nuoren ensimmäinen oma koti on pieni yksiö tai opiskelija-asunto, johon ei mahdu rajattomasti kalusteita, ja jonka pintamateriaalitkin voivat olla kaikkea muuta kuin omaa sisustussilmää miellyttävät. Miten siis lähteä sisustamaan kotia oman näköiseksi ja toimivaksi, jos budjetti on rajallinen ja neliöitä ei ole hukattavaksi? 

 

Vuokra-asuntojen seinät ovat useimmiten maalattu neutraalilla maalarinvalkoisella ja lattiaakin saattaa koristaa edullinen ei niin kaunis muovimatto. Suosiollisen vuokranantajan sattuessa kohdalle voi asunnon pintojen maalaaminen tulla kysymykseen – jopa vuokranantajan kustannuksella, mutta joskus on vain tultava toimeen olemassa olevien värien ja pintojen kanssa. Tällöin omat kekseliäät ratkaisut saavat kodin sisustuksen ja sen värimaailman näyttämään juuri sinulta. 

Peitä kulahtanut lattia isolla matolla

 

Isolla matolla on mahdollista peittää lattian epämieluisaa väriä tai kulumia, ja koska sen päälle mahtuu suurin osa huoneen kalusteista, saa iso matto myös pienen huoneen näyttämään neliöitään suuremmalta. Värikkäällä matolla saa myös kompensoitua vaaleita seiniä ja värimaailmaa muutettua haluttuun suuntaan. Kaupasta uutena ostettuna isot matot ovat kalliita, mutta kirppiksillä ja nettikirpputoreilla myydään pestyjä isoja mattoja välillä vain muutaman kympin hintaan. Älä unohda myöskään kierrätyskeskuksia tai sukulaisten vinttejä metsästäessäsi aarteita.

 

 

Personoi vanhat huonekalut maalaamalla tai tuunaamalla niistä oman näköiset

 

Koska nuorella harvoin on rahaa ostaa kaikkia kalusteita uutena, joudutaan sisustus usein hoitamaan osin kotoa tai sukulaisilta saaduilla vanhoilla kalusteilla. Vanhat huonekalut saavat ihan uuden, omistajansa näköisen, ilmeen kun ne tuunataan vaikka maalaamalla tai uudelleen verhoilemalla. Pinterest on tuunausideoiden ehtymätön aarreaitta, josta löytyykin vinkkejä joka sisustusmakuun. Myös Ikea, ja etenkin sen löytönurkka, pelastavat usein pienellä budjetilla sisustavan nuoren. Myös Ikean kalusteita voidaan käsitellä persoonallisimmiksi – näitä tuunauksia varten on perustettu jopa oma nettisivusto
Edullisia tekstiilejä ja somistusesineitä ovat kirpparit pullollaan, mutta uusiakin löytyy edullisesti kun tietää mistä etsii. H&M Homesta löytyy trendikkäitä tekstiilejä ja somisteita joka makuun, ja The Flying Tigerista ostaa tsägällä upeita keramiikka-astioita parilla eurolla.

 

 

Hyödynnä seinäpinta-alaa ja huonekorkeutta

 

Jos asunnon lattianeliöt loppuvat kesken, nosta katseesi seinille ja mieti, voisiko kiinteiden kaapistojen päälle saada lisää säilytystilaa kauniilla koreilla tai kannellisilla säilytyslaatikoilla. Säilytystilaa voi tuoda lisää myös katonrajaan asetettavilla hyllyillä, jonne laitetaan harvemmin tarvittavia esineitä tai kirjoja. Pienempiä kaapistoja voidaan asentaa myös irti lattiasta ja täten saada ilmavuutta pieneen tilaan. Ikean seinälle asennettava massiivipuinen IVAR- kaapisto on saavuttanut suurta suosiota sisustajien keskuudessa. Sen käsittelemätön puupinta on helppo maalata haluamallaan värillä ja omat vetimet viimeistelevät ilmeen. IVAR-kaapistoon mahtuu paljon tavaraa, mutta seinään kiinnitettävänä se on kevyen ja ilmavan näköinen pienessä huoneessa. Asentamalla esimerkiksi tv:n kaapiston päälle seinälle, toimii kaappi samalla myös tv-tasona. 

 

 

Voisiko vuoteen alle saada säilytystilaa?

 

Myös sängynalusta voidaan valjastaa säilytystilaksi melko helpoin keinoin. Huonekaluliikkeissä myydään valmiina sänkyjä, joiden alaosa koostuu laatikoista, mutta tällainen säilytyssänky on melko helppo rakentaa itsekin parista laatikostosta, vanerilevystä ja patjasta. Kuvallisia ohjeita löytyy netistä useita, kun googlaa kuvahaulla sänky + säilytys. Ilman rakennusurakkaakin selviää, kun sängyn alle sijoittaa kannelliset muovilaatikot vaikkapa petivaatteille. Kausivaatesäilytyksessä tai muiden harvemmin tarvittavien tekstiilien säilytyksessä toimivat hyvin myös tyhjiöpussit. Kun ylimääräinen ilma imetään imurilla pusseista pois, säästyy kaapeista paljon tilaa.

 

 

 

Valitse kalusteiksi käteviä monitoimikalusteita

 

Kannellisen penkin tai rahin sisään saa säilöttyä piiloon ylimääräisiä tavaroita sen lisäksi että ne toimivat istuimina. Avattava nojatuoli muuttuu tarvittaessa yhden ihmisen vuoteeksi ja vuodesohvat taipuvat ketterästi niin päivä- kuin yökäyttöön useammallekin ihmiselle. Seinälle nostettavan taittopöydän ääressä hoituvat niin työt kuin ateriointikin, ja kun pöytää ei tarvita, saa sen näppärästi pois tieltä seinää vasten.