Turhan tavaran karsiminen ja hyvin suunnitellut säilytysratkaisut ovat vahvasti pinnalle eikä vähiten Marie Kondon luoman KonMari -aatteen myötä. Jotta arki kodissa on mahdollisimman sujuvaa, tulee jokaiselle tavaralle olla oma paikkansa. Skanskassa uusien asuntojen suunnitteluvaiheessa kodinsäilytysratkaisuja ja toiminnallisuutta mietitään paljon ja välillä apuun kutsutaan Kotipaneelin jäsenet.

Skanskalla on oma kehitysryhmä, Kotipaneeli, jossa asumisesta kiinnostuneet henkilöt pääsevät vaikuttamaan siihen millaisia koteja rakennetaan. Muutaman kerran vuodessa panelistit arvioivat ja ideoivat verkossa asumisen eri teemoihin liittyviä aihepiirejä.

Hiljattain toteutetussa Kotipaneeli-kyselyssä tiedusteltiin mitä toiveita vastaajilla on kodin säilytysratkaisujen suhteen. Esille nousi muunneltavuus ja tilan tehokas hyödyntäminen. Viimeisen vuoden aikana yli 90 prosenttia vastaajista oli pyrkinyt helpottamaan oman arkensa haasteita karsimalla tavaroita. Tavarapaljous, sisustustyyli, perheen koko, elämänvaihe ja harrastukset vaikuttavat suuresti säilytystilan ja kodin muunneltavuuden tarpeisiin. Minimalistinen sinkku pärjää vähemmällä kuin samankokoisessa asunnossa asuva lapsiperhe. Tällöin muunneltavuus ja tilan tehokas hyödyntäminen säilytysratkaisuja suunniteltaessa on tärkeää. Muunneltavuudella tarkoitetaan muuan muassa omien tarpeiden mukaan räätälöitäviä säilytysjärjestelmiä.

 

Vaatehuone tai liukuovikaapit suosikkeina

Kotipanelisteista 60 prosenttia toivoi makuuhuoneeseen vaatehuonetta, kun taas kolmasosa haaveili liukuovellisesta kaapistosta makuuhuoneeseen. Monissa Skanskan kohteissa on mahdollista vaihtaa esimerkiksi sauna vaatehuoneeksi rakentamisen alkuvaiheessa. Erityisesti pienissä kodeissa neliöt otetaan mieluummin elämiseen ja tavaroiden säilytykseen, jos kohteessa on panostettu taloyhtiön yhteisiin saunatiloihin.

 

Kierrätys ja tehokas tilankäyttö huomioitava keittiösuunnittelussa

Kierrätysmotivaatio on kasvanut viime vuosina, minkä lisäksi sekä laki että taloyhtiöt velvoittavat lajitteluun. Haasteeksi kuitenkin koetaan erilaisten jätteiden säilytys ja lajittelun huomioiminen onkin tärkeä osa keittiösuunnittelua. Kotitalouksien kierrätystavoissa on suuria eroja joten ratkaisujen
yksilöllisyys ja muunneltavuus korostuvat tässäkin.

Kierrätyksen lisäksi keittiöissä on olennaista toimiva ja tehokas tilankäyttö säilytyksen ja ruoanlaiton suhteen. Pienen tilan kätevät ratkaisut maksimoivat säilytettävän tavaran määrän ja ovat helppoja käyttää.

 

Aina kengät tiellä eteisessä…
 

Monessa kodissa kaaos alkaa jo eteisestä, jossa kengät, pipot, hanskat ja ulkovaatteet vievät paljon tilaa ja ovat usein näkyvillä. Kotipaneelin vastaajat toivoivat erityisesti, että kengät saataisiin siistiin järjestykseen ja pois näkyviltä. Pienessä tilassa ratkaisuja voidaan hakea hyllyillä ja kauniilla verholla, joka tarvittaessa peittää näkymän.

 

Liukuovellinen kaapisto on ihanteellinen vaatteiden, kenkien ja muiden tavaroiden säilytykseen, jos tila antaa myöten.

 

Kaunis ja toimiva kylpyhuone

Kylpyhuone ansaitsee myös tyylikkäät ja toimivat kalusteet. Hammasharjat ja pienet purnukat on hyvä saada ovien taakse piiloon. Hyllyillä ne ovat paremmin esillä ja otettavissa sekä kylpyhuoneen yleisilme pysyy siistimpänä.

 

Pesukoneen sijoittaminen työtason alle antaa yhtenäistä laskutilaa ja tekee tilasta yhtenäisemmän näköisen. Viereen ja yläpuolelle sijoitetut kaapit tekevät pienestä kodinhoitonurkkauksesta tehokkaan ja toimivan myös säilytyksen suhteen. Lisäksi kokonaisuus on viimeistellyn oloinen.

 

Mikä sinulle on tärkeää kodissa? Visioi ja vaikuta!

Tule mukaan vaikuttamaan suomalaisten asuntojen kehittämiseen ja suunnitteluun. Lisätietoa Kotipaneelista täältä.
Täällä voit ilmoittautua mukaan!

 

Elämme parhaillaan sähkön kilpailuttamisen kulta-aikaa. Ilmat ovat kylmimmillään näin alkuvuodesta ja sähkön kulutus nousee äärimmilleen. Ensi kuussa postilaatikosta saattaa hyvinkin kolahtaa normaalia suurempi sähkölasku. Tekemällä sähkön hintavertailua nyt, voit löytää nykyistä edullisemman sopimuksen ja säästää sähkölaskuissasi.

 

Näistä sähkön hinta koostuu

 

Sähkön hinta koostuu kolmesta eri osasta; sähköenergian hinnasta, sähkönsiirtomaksusta ja veroista. Sähköenergian hinta eli myyntihinta on ainut osa sähkön hinnasta, jonka voi kilpailuttaa. Myyntihinnan määrittelee sähkön myyjä ja siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten tuotantokustannukset ja pörssihinnat. 

Sähkönsiirtomaksua tai veroja ei voi kilpailuttaa.  Sähkönsiirtomaksusta vastaa paikallinen sähkön jakeluverkon omistaja ja sen kohtuullisuutta valvoo Energiamarkkinavirasto, joka on teollisuus- ja kauppaministeriön hallinnonalan riippumaton asiantuntijavirasto. Lisäksi sähköstä maksetaan kahta eri veroa: sähköveroa ja arvonlisäveroa, jotka paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa. Arvonlisäveroa maksetaan sähköverkosta, sähkön siirrosta, sähköenergiasta ja huoltovarmuusmaksusta.

 

Kilpailuta ja säästä sähkön hinnassa

 

Sähkön tuottajat ovat olleet vapaita kilpailemaan sähkön hinnalla jo yli viisitoista vuotta. Silti vain harva hyödyntää tätä mahdollisuutta säästää sähkölaskun hinnassa – vain noin kymmenen prosenttia talouksista kilpailuttaa sähkönsä vuosittain Suomessa. Kilpailuttamisen ideana on löytää mahdollisimman edullinen ja omia tarpeita parhaiten palveleva sopimus. 

Kilpailuttamalla voit vaikuttaa sekä maksamasi sähköenergian hintaan että käyttämäsi sähkön alkuperään. Kilpailutus pitää myös sähkön myyjät varpaillaan, sillä mitä enemmän sähköä kilpailutetaan, sitä enemmän hintoihin kiinnitetään huomiota. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa tasaisin väliajoin, varsinkin silloin, kun sähkön hinnan noususta puhutaan yleisesti markkinoilla tai silloin, kun oma sähköyhtiösi on nostamassa hintoja.

 

Vertaile erilaisia sopimustyyppejä

 

Markkinoilla on tarjolla kahta eri sähkösopimustyyppiä: toistaiseksi voimassaolevaa ja määräaikaista. Toistaiseksi voimassaolevassa sopimuksessa sähkön pörssihintaa tarkkaillaan tietyin väliajoin ja sähkön hinta päivitetään aina tarkkailujakson lopussa. Yksi tarkkailujakso voi olla jopa vain tunnin mittainen, mutta yleensä jakso kestää kuukauden verran. Määräaikainen sähkösopimus taas tehdään tietyn sopimuskauden mittaiseksi ja sähkön hinta pysyy kiinteänä koko sopimuskauden ajan. Määräaikaisen sopimuksen pituus vaihtelee yleensä yhdestä kahteen vuoteen.  Sopimuksen voimassaoloaikana ei voi kilpailuttaa sähkön myyntihintaa.

 

Näin löydät edullisimman sopimuksen

 

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa internetissä. Sopimuksen kilpailuttamiseen tarvitut tiedot löytyvät vanhasta sähkölaskusta. Jotkut vertailupalvelut tarvitsevat tiedon vain osoitteesta ja sähkönkulutuksen määrästä laskeakseen tarjoukset, toiset taas kysyvät yksityiskohtaisempaa tietoa. Sähkösopimuksia kilpailuttaessa on hyvä muistaa, ettei voimassaolevaa määräaikaista sopimusta voi kilpailuttaa. Meneillään olevan sopimuskauden aikana sähkön myyjän vaihto ei onnistu ilman painavaa syytä. Määräaikainen sähkösopimus sitoo molempia osapuolia koko sopimuskauden ajan. 

Sähkön myyntihinnan voit kilpailuttaa esimerkiksi Sähkövertailu.fi-sivustolla, joka on riippumaton verkkopalvelu. Sieltä löydät lähes kaikki suomalaiset sähkön myyjät, joten eri eri toimittajien hintojen vertailu onnistuu kätevästi yhdellä silmäyksellä. 

”Haluamme Sähkövertailussa tehdä sähkön hinnan läpinäkyväksi ja lisätä kuluttajien hintatietoisuutta. Sähkövertailu.fi auttaa kuluttajaa myös hahmottamaan nykyisen tai potentiaalisen asumismuotonsa vuosittaisen sähkönkulutuksen. Tieto hinnoista ja vuosikulutuksesta auttaa ihmisiä tekemään parempia päätöksiä asumisen arjessa. Olemme osaltamme tekemässä sähkön myynnistä ja ostamisesta toimivampaa”, Sanoma Digitalin eCom-palveluista vastaava johtaja Joonas Pihlajamaa kertoo. 

Sähkövertailu.fi:ssä on nyt kiireisin aika vuodesta meneillään. Palvelussa solmitaan esimerkiksi joulukuussa 124% enemmän sopimuksia kuin huhtikuussa. Eniten palvelua hyödynnetään pääkaupunkiseudulla, missä myös sähkön myyjiä on enemmän kuin muualla. Toiseksi suurin käyttäjäryhmä löytyy Tampereelta. 

 

Oikotiellä on tänäkin vuonna jaettu vinkkejä ja inspiraatiota niin asumiseen, sisustamiseen kuin kodin ostamiseen ja myymiseen liittyen. Listasimme vuoden suosituimmat artikkelit – lue uudelleen tai kurkista ensimmäistä kertaa! 

Tammikuu: Jugendtalon upea koti
 


Tammikuussa ihasteltiin Punavuoressa sijaitsevaa kotia, jonka remontti oli tehty pieteetillä ja vuonna 1908 rakennetun talon jugendtyyliä kunnioittaen. Kauniit kakluunit, pintamateriaalit, peiliovet sekä lattia- ja kattolistat loivat hienot puitteet sisustukselle. Katso koko artikkeli täältä

 

Helmikuu: Kammerspiel - iso huonekalu pieneen kotiin
 


Helmikuussa tutustuttiin saksalaisen huonekaluvalmistaja Nils Holger Moormannin uuteen tuotteeseen, Kammerspieliin. Kookasta huonekalua kutsutaan asumisyksiköksi asunnon sisällä. Lue koko artikkeli täältä.

 

Maaliskuu: La Fábrica - upea koti entisessä sementtitehtaassa
 


Maaliskuussa katseet kiinnittyivät espanjalaisen arkkitehdin Ricardo Bofillin vuonna 1973 löytämään vanhaan sementtitehtaaseen. Jylhää tehdasta ja sen kaunista ympäristöä on muokattu ennakkoluulottomasti ja luovasti. Lue koko artikkeli täältä.

 

Huhtikuu: HS: Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa
 


Huhtikuussa kevätsiivous oli monen tehtävälistalla, kun Oikotiellä jaettiin vinkkejä laiskoille siivoojille. Katso vinkit täältä ja varmista, että kotisi kiiltää puhtaana myös ensi vuonna.  

 

Toukokuu: Moderni lapsiperheen hirsitalo
 


Toukokuussa Tampereen Lamminpäässä sijaitseva lapsiperheen hirsitalo hurmasi vaalean raikkaalla ilmeellään. Maalatut hirsiseinät, kodikas puulattia sekä suuret ikkunat tekivät kodista sekä hyvin nykyaikaisen että kodikkaan. Katso koko artikkeli täältä.

 

Kesäkuu: HS: Tältä näyttävät sisustussuunnittelijoiden omien lasten huoneet – katso 25 vinkkiä
 


Kesäkuussa kurkistettiin sisustussuunnittelijoiden omien lasten huoneisiin. Uusimpiin lastenhuonetrendeihin lukeutuivat muun muassa tussitaulumaali sekä talomalliset sänky- ja katosratkaisut. Lue koko artikkeli täältä.

 

Heinäkuu: Ylellinen kaupunkikoti


Heinäkuussa sisustusinpiraatiota löytyi Eiranrannasta, kun esittelimme yleellisen kaupunkikodin. Rohkean värinen keittiö erottui edukseen vaaleassa kodissa. Katso artikkeli täältä

 

Elokuu: Kaunis koti Töölössä
 


Elokuussa huomiota herätti vaalein värein ja laadukkain materiaalein remontoitu töölöläiskoti, jonka sisustuksessa oli sekoitettu varmalla maulla kansainvälistä hillittyä glamouria ja designklassikoita. Lue koko artikkeli täältä.

 

Syyskuu: Vuoren sisään rakennettu villa Sveitsissä
 


Syyskuussa käväistiin Sveitsin Alpeilla, kun esittelimme vuoren sisään rakennetun Vals-villan. Katso upean rakennuksen kuvat täältä

 

Lokakuu: Kaivopuiston kaunotar
 


Lokakuussa kurkistettiin sisään klassisen tyylikkäästi sisustettuun kolmioon Kaivopuistossa. Valoa tulvivassa kodissa näkyi laadukkaiden ja ajattomien materiaalien käyttö. Lue koko artikkeli täältä.

 

Marraskuu: Eleganssia kahdessa kerroksessa Ullanlinnassa
 


Marraskuussa sukellettiin menneen ajan tunnelmaan vuonna 1914 rakennetussa jugendtalossa Ullanlinnassa. Korkeat huoneet, vinokatot ja merinäköalat tekivät asunnosta elegantin kokonaisuuden. Katso koko artikkeli täältä.

 

Joulukuu: Jännittääkö asunnon ostaminen? Vältä nämä neljä yleisintä virhettä
 


Joulukuussa ohjeistimme välttämään yleisimpiä asunnon ostoon liittyviä virheitä. Elämän suurinta sijoitusta ei kannata tehdä pelkällä tunteella tai liian heppoisin perustein. Lue koko artikkeli täältä.

Ensi vuonna on tulossa paljon lisää mielenkiintoisia artikkeleita – mikä aihe sinua kiinnostaisi?