Turku kirittää paikkaansa Suomen parhaana kaupunkina. Tämä väkiluvultaan Suomen kuudenneksi suurin kaupunki kohahduttaa värikkäällä historiallaan, ihastuttaa henkeäsalpaavilla merimaisemillaan ja saa asukkaansa liikkeelle kulttuurillaan ja harrastusmahdollisuuksillaan. Tässä kymmenen syytä, miksi Turku on asuinpaikkana täysi kymppi.

 

1. Ruissalo ja raikas meri-ilma

 

Turussa kaupungin tomut on helppo karistaa jaloista mykistävän kauniissa saaristossa. Ruissalo tarjoaa merelliset puitteet kesäpäivän piknikille vain viiden kilometrin päässä keskustasta. Ruissalossa luontopolut risteilevät laidunmaiden, vanhojen peltojen, villiniittyjen, tammimetsien ja hiekkarantojen lomitse. Rantoja koristavat kauniit puutarhat ja 1800-luvun pitsihuvilat.

 

2. Vauhdikasta menoa Suomen parhaassa opiskelijakaupungissa

 

Tiesitkö, että Turussa joka neljäs kaupunkilainen on opiskelija? Turun kahdessa yliopistossa ja neljässä ammattikorkeakoulussa on yli 170 koulutusvaihtoehtoa ja opiskelijoita melkein 40 000. Turkua kehutaankin usein Suomen parhaaksi opiskelijakaupungiksi, eikä syyttä – asuntojen vuokrataso on huokea ja opiskelijabileitä riittää vuoden jokaiselle viikolle.

 

3. Turun historia elää

 

Suomen vanhimpana kaupunkina ja entisenä pääkaupunkinamme Turku ansaitsee erityismaininnan historiastaan. Kaupungin nähdään syntyneen jo 1200-luvulla, kun paavi Gregorius IX antoi luvan siirtää piispanistuimen nykyisen Turun alueelle. Sittemmin Turku koki kovia muun muassa tulipalon seurauksena, mutta historia on edelleen läsnä vanhoissa rakennuksissa ja useissa tapahtumissa. 

Maistiaisia historiasta saa vaikkapa Turun linnan kierroksella tai keskiaikaisilla markkinoilla. Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma tuo Turun Vanhalle Suurtorille ”vilinää ja vilskettä, arvokkaita rouvia ja kauniita neitoja, ylväitä herroja ja hulttioita, suukopua ja särvintä, torimyyjien kaupankäyntiä sekä torin täydeltä rakkautta”.

 

 

4. Herkkusuiden Turku Food Walk

 

Kukapa meistä ei olisi kuolannut huippuravintoloiden Instagram-kuvia pääsemättä upottamaan haarukkaa herkkuihin. Turussa kynnys on matalampi, sillä kaupungin parhaiden ravintoloiden antimia pääsee maistelemaan kohtuuhintaan Turku Food Walk -kortilla. Kortti kustantaa 44 euroa ja siihen sisältyy kymmenen ravintolaa, joista saa poiketa syömään viidessä mieleisimmässä.

 

5. Föli kyyditsee maalla ja vedessä

 

Turussa aikaa ei kulu paikasta toiseen matkustamiseen, vaan perille pääsee nopeasti kävellen, pyörällä tai Fölillä. Föli eli Turun seudun joukkoliikenne kuljettaa kuuden kunnan alueella yhden lipun hinnalla. Käytössä ovat perinteiset bussit, kaupunkipyörät ja hiljattain avattu vesibussiyhteys Turun keskustasta Ruissaloon.

 

6. Hurmaavat puutaloalueet

 

Unelmoitko narisevista lautalattioista, puisista ruutuikkunoista ja ikiomasta kakluunista? Turussa voi asua aivan keskustassa tai sen tuntumassa ja saada silti osansa puutaloidyllistä. Martti, Port Arthur eli Portsa, Pohjola, Kähäri ja Nummi ovat esimerkkejä Turun lukuisista puutaloalueita. Punaisen tuvan hintakaan ei välttämättä kaada taloutta, sillä pääkaupunkiseutuun ja moneen muuhun kaupunkiin verrattuna neliöhinnat ovat huomattavasti edullisempia.

 

7. Tunnelmallinen jokiranta

 

Aurajoen ranta on monelle turkulaiselle kuin toinen olohuone. Jokirannan penkoille, jokilaivoille ja ravintoloiden terasseille kokoonnutaan kesäisin istumaan iltaa ja tapaamaan tuttuja. Kaupunkilautta Föri kuljettaa maksutta ”tois puol jokke” ja sen kyydissä voi ihailla kaupunkia joelta käsin.

 

 

8. Kirkas tulevaisuus

 

Turku täyttää komeat 800 vuotta vuonna 2029. Kaupunki on valmistautunut suureen juhlavuoteen perustamalla Turku 2029 -säätiön, jonka tavoitteena on tehdä Turusta vieläkin parempi paikka elää. Lähivuosina keskitytään esimerkiksi Turun keskustan, kampuksen ja tiedepuiston kehittämiseen sekä datan ja digitalisaation hyödyntämiseen.

 

9. Taidetta joka kadunkulmassa

 

Taide näkyy voimakkaasti Turun katukuvassa. Keskustan alueella on lähes sata Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvaa ulkoveistosta ja ympäristötaideteosta. Jokirantaan on esimerkiksi piilotettu 30 pientä patsasta, jotka ovat lasten tekemiä omakuvia. Lapset ovat saaneet piilottaa patsaat haluamaansa paikkaan. Patsaita voi käydä etsimässä kahden kilometrin pituiselta reitiltä Piiloleikki-kartan avulla.

 

10. Lasten liikunnan ihmemaa

 

Paavo Nurmen kotipaikkanakin tunnettu Turku panostaa asukkaidensa liikuttamiseen. Yksi osoitus tästä on joka sunnuntainen Turun kaupungin järjestämä Lasten liikunnan ihmemaa. Tällöin yhdeksässä paikassa, kuten koulujen liikuntasaleissa ja urheiluhalleissa pääsee maksutta juoksemaan, pomppimaan ja palloilemaan. Mikä olisikaan parempi tapa viettää sunnuntaita koko perheen voimin?

 

Miksi Turku on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai pakkasitko jo muuttoauton kohti Turkua? Katso Turun myytävät ja vuokrattavat asunnot.

 

Vapiskaa muut suomalaiskaupungit! Lappeenranta astuu areenalle kisaamaan Suomen parhaan kaupungin statuksesta. Saimaan rannalla sijaitsevassa Lappeenrannassa asuu noin 72 000 ihmistä. Etelä-Karjalan kuningaskaupunki ei ole siis koolla pilattu, mutta yleinen meiningin taso Lappeenrannassa on mitä suurin. Tässä kymmenen syytä valita Lappeenranta uudeksi asuinpaikaksi.

1. Elämä Saimaalla

Saimaa on kaikkien järvien boss. Lappeenranta sijaitsee Suomen suurimman järven etelärannalla. Asukkaat voivat nauttia Saimaasta vesistöä satamatorilta ihaillen tai vaikkapa keskustan tuntumassa sijaitsevan Myllyrinteen uimarannalta Saimaan puhtaaseen veteen pulahtaen.

 

2. Historiallinen kaupunki linnoituksen ympärillä

Lappeenranta on pala Suomen historiaa parhaimmillaan. Kaupungin vanha kaupunki on todellisuudessa historiallinen linnoitus. Tänne Lappeenranta vuonna 1649 perustettiin. Ruotsin ja Venäjän suurvaltojen risteyksessä seisseen vanhan kaupungin historialliset kohteet ja mainio, kansainvälinen tunnelma ihastuttavat kerta toisensa jälkeen.

 

3. Suomen paras paahtimo ja kahvila

Herää ja haista kahvi! Lappeenrantalainen Lehmus Roastery valittiin vuoden parhaaksi kahvipaahtimoksi myös vuonna 2018. Eikä siinä kaikki. Helsinki Coffee Festivaleilla saman paahtimon omistama kahvila Satamatie 6 Lappeenrannassa nappasi Suomen parhaan kahvilan tittelin. Satamatiellä nautit paikan päällä tai ostat kotiin maailman “lesointa” kahvia. Tyylikkäässä tilassa järjestetään erilaisia tapahtumia, joita sopii seurata laadukkaan cocktail-listan antimista nauttien.

 

4. Näppärä yhteys itänaapuriin

Lappeenranta on kansainvälinen kaupunki Venäjän rajan tuntumassa. Allegro-juna vie itänaapurin Pietariin vain 1,5 tunnissa. Saimaan kanavaa pitkin risteillen voi Lappeenrannasta vierailla myös Viipurissa. Suomen suurimmasta sisävesisatamasta lähtevät kanavaristeilyt mahdollistavat korkeintaan kolmen päivän risteilyt itänaapuriin vieläpä ilman viisumia.

 

5. Vety ja atomi – lihapiirakkakemiaa kauneimmillaan

Pakkohan ne on mainita. Vety ja atomi ovat Lappeenrannan rasvaiset sankarit. Lihapiirakoita ei tule yhdenkään syntisten herkkujen ystävän jättää välistä kaupungissa käydessään. Tieteellisestä nimestään huolimatta tämä kulinaristinen klassikkopari ei yksityiskohdilla kruisaile. Vety sisältää keitettyä kananmunaa ja kinkkua. Atomi vain toista mainituista. Joskus asiat vain ovat niin yksinkertaisia.

 

6. Alakylä on yli muiden

Lappeenrannassa on paljon loistavia asuinalueita jokaiseen makuun ja elämäntilanteeseen, sinkuista perheisiin ja vanhempaan herras- sekä rouvasväkeen. Vuonna 2014 Lappeenrannan Uutisten lukijat äänestivät Alakylän kaupunginosien ykköseksi. Pientaloasutuksestaan tunnettu Alakylä sijaitsee lähellä vanhaa keskustaa, mutta on silti hyvin rauhallinen tehden siitä oivan asuinpaikan isommillekin lapsiperheille. Kerrostaloasumista aivan kaupungin keskustassa edustaa vaikkapa tämä keskustan vuokrakaksio. Alakylä tarjoaa asukkailleen lisäksi paljon liikuntamahdollisuuksia.

 

7. Tavoitteena maailman suurin hiekkalinna

Lappeenrannan vanha linnoitus on maailmankuulu. Siksi onkin sopivaa, että sen kärkeen kesällä 2019 nouseva hiekkalinna on maailman korkein. Neljä miljoonaa kiloa hiekkaa vaativa MM-ennätysyritys pyrkii peittoamaan Saksan Duisburgin kollegansa, joka seisoo 16,88 metrin korkeudessa. Jo tänä kesänä haetaan puolestaan Suomen ennätystä. Ja mikä parasta, linnan ehostamiseen voi osallistua vaikkapa koko perhe, kiitos avoimien ja maksuttomien yleisöveistovuorojen.

 

8. Hurmaavia illallishetkiä ja hito hyvää olutta

Mikäli vety ja atomi tuntuvat hetkeen turhan raskailta tai liha ei ole juttusi, tarjoaa Lappeenranta ruokaa jokaiseen makuun. Esimerkkinä vaikkapa kaupungin kenties kuumin ruokaravintola Avot Sie, jolla on esitellä myös loistava vegaaninen ruokalista. Tunnelmallisessa ja boheemissa ravintolassa tarjoillaan ruoan lisäksi taidetta vaihtuvien näyttelyiden sekä bingoiltojen muodossa. Tänä kesänä toista kertaa järjestettävät Hito hyvä pienpanimojuhlat tarjoavat olutta, musiikkia ja iloista olemista kaikille mallasjuoman ystäville.

 

9. Willin wauhdikas pyöräilykaupunki

Lappeenranta on oivallinen kaupunki pyöräilyn ystäville. Joka kesä järjestettävissä Willimiesajoissa kilpalajin Suomen parhaat ottavat toisistaan mittaa Lappeenrannan Rakuunamäen ympäristössä. Korttelireitin ja maantieajon ympärille rakentuvan pääkilpailun oheen järjestetään koko perheelle sopivia iloisia pyöräilytapahtumia sekä tekemistä pyöräilyn harrastajille. Kesällä 2018 Willimiesajot järjestetään 21.–22. heinäkuuta.

 

10. Uutta elämää upealle Rakuunamäelle

Rakuunamäen historiallinen kasarmi on tunnettu upeista, punatiilisistä rakennuksistaan. Esimerkkinä vaikkapa vanha puolustusvoimien rakennus, joka tarjoaa ainutlaatuista loft-asumista. Rakuunamäen kehitystä kannattaa seurata silmä kovana, sillä alueelle suunnitellaan aivan uudenlaisia asumismuotoja. Kasarmielämästä hiljentyneet Rakuunamäen vanhat talot etsivät uutta omistajaa parasta aikaa. Rakennuksia kauppaavan Senaatti-kiinteistöjen mukaan kauniilla ja historiallisella varuskunta-alueella voidaan lähivuosina nähdä asuntoja, toimistoja sekä majoitus- ja liiketiloja.

Miksi Lappeenranta on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai joko olet pakannut tavarat ja suunnannut Lappeenrantaan? Katso Lappeenrannan myytävät ja vuokrattavat asunnot. Entä löytyisikö unelmatyöpaikkasi Lappeenrannasta? Katso alueen avoimet työpaikat.

Kun Jyväskylä haastaa kilpakumppaninsa taistoon Suomen parhaan kaupungin tittelistä, kannattaa kuunnella tarkasti. Päijänteen pohjoisrannalla sijaitseva eläväinen ja tyylikäs “Suomen Ateena” on maamme seitsemänneksi suurin kaupunki 140 000 asukkaallaan. Mutta miksi Keski-Suomen Jyväskylä on kaupunkien kingi? Lue nämä kymmenen syytä ja tiedät.

 

1. Alvar Aallon huikea vaikutus kaupunkiympäristöön

Jyväskylän upea arkkitehtuuri on kerännyt huomiota ympäri maailman. Tästä saamme kiittää Jyväskylään lapsena muuttanutta arkkitehti-ikoni Alvar Aaltoa. Jyväskylän Lyseon kasvatti perusti arkkitehtitoimistonsa kaupunkiin vuonna 1923. Jyväskylä pursuaa Aallon omalaatuisia luomuksia. Aallon tyyliä erinomaisesti edustavista rakennuksista esimerkkejä ovat muun muassa Säynätsalon kunnantalo, Muuratsalon uniikki  koetalo sekä Jyväskylän yliopiston päärakennus.

 

2. Urbaania asumista keskellä Järvi-Suomen vesistöjä

Suomi on tuhansien järvien maa – ja Jyväskylä on Järvi-Suomen kuningatar. Jyväskylän kaupungin eteläpuolelle avautuva legendaarinen Päijänne on Suomen toiseksi suurin järvi. Eläväisen kaupunkikeskuksen välitön ympäristö on täynnä järviä, jotka tarjoavat hulppeat puitteet ulkoilulle, uimiselle, veneilylle ja kalastukselle.

 

3. Suomen parasta mökkitunnelmaa

Keski-Suomen kumpuilevat metsät ja lukuisat vesistöt tekevät Jyväskylän alueesta mökkitunnelmaa rakastavien paratiisin. Valitse oma asumuksesi kattavasta tarjonnasta ja luo tukikohta itsellesi, ystävillesi tai perheellesi keskelle Suomen koskematonta luontoa.

 

4. Suomen Ateena, mutta miksi?

Jyväskylää alettiin kutsua Suomen Ateenaksi jo hyvin varhain. 1837 perustettu Jyväskylän yliopisto on ollut alusta asti maamme kulttuurisia keskuksia, mistä kutsumanimi juontaa juurensa. Lukuisat opiskelumahdollisuudet sekä niiden mukanaan tuoma eläväinen opiskelijaelämä antavat iloisen lisänsä kaupungin tunnelmalle. Suomen Ateena on opiskelun ja tutkimuksen lisäksi kulttuurin ja liikuntamahdollisuuksien urbaani kehto.

5. Korkeuserojen kaupunki

Kumpia on maailmassa enemmän, ylä- vai alamäkiä? Oli vastauksesi tähän filosofiseen pohdintaan mikä tahansa, löydät Jyväskylästä varmasti molempia. Kaupungin kuuluisat korkeuserot tarjoavat loistavat näkymät ympäristöön sekä varmasti tehokkaat juoksu- sekä pyöräilytreenit liikunnan ystäville.

 

6. Suomen suurin kuusi

Listan kohta 6 ja aiheena kuusi. Eikä mikä tahansa pökkelö. Kymmenisen kilometriä keskustasta, Taka-Keljon metsissä seisova Rainer on Suomen suurin kuusi. 38,6 metrin korkeudessa komeileva kuusivanhus ylpeilee myös muilla mitoillaan. Säännöllisesti mitattavan Rainerin tilavuus on hurjat 10 kuutiometriä.

 

7. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Kesä-Suomen tapahtumien karttansa ja reittinsä tunteva tietää varmasti Suomen rallin. Neste Rally Finlandina tunnettu kansainvälinen hulabaloo on maailmalla tunnetuin Jyväskylän tapahtumista. Joukoittain moottoriurheilun ystäviä kaupunkiin houkutteleva rallin MM-osakilpailu tarjoaa vauhtia, jännitystä ja oheistapahtumia koko perheelle. Vuoden 2018 rallikisoissa ajetaan täysin uudet, rakkaudesta lajiin ja alueeseen suunnitellut reitit.

 

8. Älykästä asumista Kankaalla

Jyväskylän keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva, entisen paperitehtaan piipun komeasti merkkaama Kangas on alueen merkittävin asumisen kehityshanke. Kymmenen vuoden sisään innovatiivinen tulevaisuuden asuinalue tulee tarjoamaan kodin 3000 asukkaalle ja töitä 2100 ihmiselle. Vuonna 2040 Kankaalla odotetaan asuvan yli 5000 ihmistä. Aluetta koskevien tulevaisuuden asumisen hankkeiden parissa alueella toimii joukko rakentajia, tutkijoita ja opiskelijoita. Uusien ratkaisujen arvostus näkyy Kankaan asukkaiden jokapäiväisessä elämässä, kun esimerkiksi kerrostaloasumisen perusominaisuuksia voi operoida älypuhelimen kautta.

9. Sisämaan satamakaupunki

Luulitko, että satama vaatii meren? Ehei! Kauniiden vesistöjen ympäröimä Jyväskylä ylpeilee lukuisilla satamillaan. Satamien ohi sinisinä virtaavat vesikanavat tarjoavat veneilijöille pääsyn vaikkapa Lahteen asti!

 

10. Valon häikäisevä kaupunki

Jyväskylä ei sijaitse napapiirillä, mutta on silti Suomen parhaiten valaistu kaupunki. Ainakin mitä tulee valaistuksen kauneuteen ja luovuuteen. Jyväskylä panostaa kaupungin valaistuksessa tehokkuuteen ja  estetiikkaan. Kaupungin luovat valaistusratkaisut ovat keränneet myös kansainvälistä huomiota. Loistavat saavutukset kulminoituvat 2018 syyskuun lopulla, kun valotaiteilijat esittelevät huikeimmat teoksensa kaikille avoimessa Valon kaupunki -tapahtumassa.
 

Miksi Jyväskylä on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai joko olet pakannut tavarat ja suunnannut Jyväskylään? Katso Jyväskylän myytävät ja vuokrattavat asunnot.