Rakentajien ja sisustajien kesän kohokohta on vihdoin avoinna yleisölle. Seinäjoella 43 näyttelykohdetta odottaa vierailijoita.

Messualueella Pruukinrannassa on paljon mielenkiintoisia ja kauniita koteja. Rakennus- ja sisustustyylit ovat sopivan vaihtelevia ja jokaiselle messukävijälle löytyy ideoita ja inspiraatiota näistä taloista ja pihoista.

Tänä vuonna näkyi paljon mustaa; talojen ulkovärinä, sisällä yksityiskohdissa ja keittiön värityksessä. Luonnonmateriaalit ovat edelleen vahvasti esillä pintoina ja huonekaluissa. Erilaisia puupaneeleja oli myös useissa kohteissa. Värejä ja kuoseja käytetään entistä enemmän kalusteissa, tekstiileissä, tapeteissa ja laatoissa.

Monista upeista kodeista toimitus valitsi kymmenen kotia, joita kannattaa käydä ihastelemassa myös paikan päällä messuilla (kuten muitakin kohteita). Seinäjoen asuntomessut 8.7.-7.8.2016.

 

Kotola, kohde 5

Koti, jossa pääosassa on puu niin rakennus- ja viimeistelymateriaalina sekä huonekaluissa. Minimalistinen ja kodikas sisustus.

 

Riihi, kohde 20

Hirsitalo, joka on hyvin moderni arkkitehtuuriltaan. Puu näkyy voimakkaasti myös sisällä. Yksi messujen kauneimmista lastenhuoneista.

 

Seinäjoen Tulikivi Koti Pentik, kohde 22

Pääosin Pentikin tuotteilla sisustettu koti. Kohteessa on käytetty värejä, tapetteja ja tekstiilejä luomaan lämminhenkinen sisustus.

 

Pohjanmaa, kohde 24

Pohjalaiset perinteet ja nykyaika kohtaavat Helena Karihtalan sisustamassa kohteessa. Kauniit mustat yksityiskohdat ovat näyttävät ja harkitusti sekoitteleva sisustus tekee kokonaisuudesta viihtyisän.

 

Cubo, kohde 25

Funkkistyyliin rakennettu moderni ja ihastuttava mustavalkoinen koti, jossa harkitut väriläiskät tuovat oman lisämausteensa sisustukseen. 

 

Passiivikivitalojen Kosteusturvakoti, kohde 26

Yllätyksellinen koti, jossa kodikkuus ja ylellisuus yhdistyvät mutkattomasti. Värejä, kuoseja ja upea tinakatto vanhempien makuuhuoneessa.

 

Hartmankoti Ruutu, kohde 30

Vaalea koti, jossa on ajaton ja selkeä sisustus. Lastenhuoneissa leikitellään hieman enemmän tapeteilla ja väreillä.

 

Talo Koskela, kohde 34

Arkkitehtonisesti kaunis puutalo, jossa Ulla Koskisen suunnittelema skandinaavisen harmoninen ja hillitty sisustus. Vaaleita sävyjä ja luonnonmateriaaleja. Yhteistyössä Woodnotesin kanssa.  

 

Kaarna, kohde 38

Tea-Mariia Pyykösen sisustama kohde, jonka suunnittelussa on huomioitu kirjojen ystävät. Nykyaikainen koti, jonka makuuhuoneissa on omat sävymaailmansa.  

 

Lumimustikka, kohde 41

Koti, jossa arvostetaan käytännöllisyyttä ja kauneutta. Kiintokalusteet on tehty käsityönä. Oleskelutilassa on näyttävä Juusto-valoseinä.

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.