Tämän vuoden asuntomessut pidetään Mikkelissä Kirkonvarkauden silmiä hivelivissä maisemissa Saimaan rannalla. Messualueella on monia näyttäviä ja kauniita kohteita, joista toimitus valitsi omat kymmenen suosikkiaan. 

1.     Kohde 2, Design-Talo Pala

Nuorelle pariskunnalle suunniteltu talo on näyttävä tumman sisustustyylin edustaja. Tämä koti kutsuu viihtymään monin tavoin. Televisiohuoneessa on muhkean upottava sohva raheineen.

 

2.     Kohde 3, Omatalo Ajatus 

Modernissa lapsiperheen kodissa on panostettu tapetteihin, jotka luovat persoonallisen tunnelman jokaiseen huoneeseen. Vanhempien makuuhuoneessa vaatehuone on sijoitettu sängyn päädyssä sijaitsevan seinän taakse.

 

3.     Kohde 5, Wave 

Yksi messujen puhutuimmista taloista on uniikki hirsirakenteinen Wave, jonka muodoissa näkyy vaikutteita autojen ja veneiden linjoista. Terassit, valoisat sisätilat upeilla ikkunoista avautuvilla maisemilla sekä ylelliset kylpytilat saavat ihastumaan.

 

4.     Kohde 6, Kannustalon Harmaja Saimaa 

Kirsi Valanti on suunnitellut pintamateriaalit ja kiintokalusteet, ja Susanna Vento on valinnut kalusteet tähän harmoniseen kotiin. Oleskelutilan huima korkeus ja isot maisemaikkunat sulauttavat kodin osaksi ympäröivää luontoa.

 

5.     Kohde 8, Villa Saimaanhelmi 

Myös tässä kohteessa saadaan nauttia korkeiden ikkunoiden myötä Saimaan upeasta luonnosta. Vaalein värin sisustettu koti on moderni ja selkeä. Yläkerran makuuhuone ja kylpytilat ovat näkemisen arvoiset.

 

6.     Kohde 10, Honka Ink 

Nuoren pariskunnan laadukas hirsikoti, jonka sisustuksesta vastaa Jonna Kivilahti. Puun elävä pinta yhdistyy raikkaaseen valkoiseen ja kontrastia tuovaan mustaan sekä harmaan sävyihin. Rento ja ajan hermolla oleva sisustus.

 

7.     Kohde 15, Fiskarhedenvillan Ajaton 

Kohde, jossa on rouheita puisia huonekaluja ja kauniita tekstiileitä. Kodikas ja harmoninen sisustus, jossa on myös ripaus luksusta mukana. Yläkerran värikäs lastenhuone yllättää.

 

8.     Kohde 18, Casa Wellikulho

Aktiivisen perheen valoisa koti, jossa on panostettu aikaa kestävään laadukkaaseen sisustukseen. Vanhempien makuuhuoneessa on eleettömän tyylikäs vanerista valmistettu sängynpääty. Ylellisyyttä kohteeseen tuo ulkouima-allas ja erillinen allasrakennus.

 

9.     Kohde 19, Muuramen Helmi

Yrittäjälle suunniteltu kohde, joka yhdistää viihtyisän kodin sekä työskentelyrauhaa tarjoavan työtilan. Talon sisustus on harmonisen kaunis kokonaisuus, jonka yllättäjänä on katseen kiinnittävä keinuvalaisin.

 

10.  Kohde 20, Passiivikivitalo Skaala

Kuten monissa muissakin kohteissa, niin täälläkin nautitaan luonnonläheisyydestä ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvista maisemista. Keittiön seinään on upotettu kätevä aamiaiskaappi.

 

Asuntomessut 14.7.–13.8.2017.

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.