Mikkeli valmistautuu huikeilla maisemilla tulevan kesän Asuntomessuihin Saimaan rannalla Kirkonvarkauden alueella, minne on matkaa vain kolme kilometriä Mikkelin torilta. Messualueelle rakennetaan paraikaa 27 pientaloa, yhtä paritaloa ja yhtä rivitaloa. Rakennettavat talot ovat pääosin puurakenteisia. Messualueella on kolme isoa puistoaluetta, joissa on huomioitu alueen alkuperäisasukkaat eli viitasammakot ja liito-oravat.

Villa Saimaanhelmi

 

❶ PÄÄOSASSA MAISEMA 
Asuntomessualue muodostuu neljästä korttelialueesta, joista Aamu-korttelin tontit ovat omarantaisia ja Valo-korttelin taloista on suora näkymä Saimaalle. Onni- ja Suomi-korttelit sijaitsevat puistoalueilla, mutta useista taloista on myös järvinäkymä.

Wave

 

Villa Saimaanhelmi

 

Ainoa Villa Elisa

 

❷ ISOT TERASSIALUEET
Järvimaisema on lähes jokaiselle tontille, ja talojen yhteyteen rakennetaan isoja terassialueita. Terasseja rakennetaan eri tasoon luontoa mukaillen. Isojen ikkunoiden ansiosta sisätilat näyttävät jatkuvat ulos. Ulkoalueille tulee uima-altaita, porealtaita ja kylpypaljuja.

Wave

 

Villa Saimaanhelmi

 

Muuramen Helmi

 

KAAREVIA MUOTOJA

Asuntomessutalojen koko vaihtelee, pienin on 56m² ja suurin on 266m². Monimuotoisen rakentamisen ja eri tasoissa polveilevien terassien ansiosta rakennukset näyttivät mielenkiintoisilta. Kaarevia muotoja näkyi niin rakennusten ulkomuodoissa, rakenteissa kuin sisätilojen ratkaisuissa.

Wave

 

Wave

 

Omatalo Ajatus

 

PUUN PALUU

Puu oli tehnyt paluun. Lattioissa oli lankkuparkettia, hirsiseinät olivat reilusti esillä, katoissa näkyi puupintoja ja keittiön kaapistoihin oli yhdistetty puun värisiä yksiköitä. 

Wave

 

Kotikontti

 

TUMMAA JA VAALEAA

Kiintokalusteissa näkyi edelleen valkoista, mutta myös paljon mustaa, harmaata ja puuta. Suuria laattapintoja oli nostettu seinille. Sen sijaan lattioilla esiintyi pieniä mosaiikkilaattoja.

Villa Kuusikko

 

Villa Kuusikko

 

Wave

 

ROHKEITA TAPETTEJA

Mikkelin asuntomessukohteissa nähtiin mielenkiintoisia tapettiuutuuksia. Sisustussuunnittelija Minna Häkkinen Studio m³:sta oli ottanut perheen mieltymykset huomioon Omatalo Ajatuksessa, jossa perheen harrastukset näkyivät tapettivalinnoissa, jopa autotallissa.

Asuntomessut Mikkelissä 14.7.–13.8.2017

 

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.