Kun helsinkiläinen Mika Vähämaa tuli Etelä-Haagassa sijaitsevan yksiön ensimmäiseen näyttöön, asunnosta oli jo jätetty tarjous. Välittäjä antoi Vähämaalle vain tunnin aikaa päättää omasta tarjouksestaan.

Mika Vähämaa, 32, muutti Turusta Helsingin Kallioon vuokra-asuntoon viisi vuotta sitten. Ensimmäistä omaa asuntoa hän etsi runsaan kuukauden ja tiesi, että pienet asunnot menevät hyvin kaupaksi. Hän ei silti ihan arvannut, miten hyvin.

Vähämaa päätyi lopulta maksamaan haagalaisyksiöstä yli tuhat euroa enemmän kuin siitä pyydettiin.

”Ainoa asia, joka asunnon ostossa yllätti, oli se, miten nopeasti päätös piti tehdä.”

Remaxin kiinteistönvälittäjä Paula Hovav vahvistaa, että näin se juuri nyt menee. Pienet asunnot ovat pääkaupunkiseudulla erittäin kysyttyjä.

”Ensiasunnon ostajan kannattaa pistää jäitä hattuun asuntokaupoilla. Mutta kun oikea asunto löytyy, pitää toimia ripeästi. Asiaa ei voi miettiä viikkoa.”

Pienten asuntojen kauppamäärät kääntyivät pääkaupunkiseudulla viime vuonna kasvuun, mikä näkyy hinnoissa. Yksiöt ovat kallistuneet nopeasti.

Asuntojen rahoitukseen erikoistuneen Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan vielä ennen vuotta 2014 oli ihan tavallista tehdä ostotarjous alle pyydetyn hinnan.

”Isoissa asunnoissa on yhä tinkivaraa, mutta pienissä ei.”

Asuntojen kallistuminen ei ole ekonomistista pelkästään kielteinen asia. Hintojen nousu kertoo siitä, että ihmiset haluavat asua pääkaupunkiseudulla.

Mika Vähämaankin työpaikka sijaitsee Vantaalla. Kotiseudulla Turussa ollaan tietoisia Helsingin hintatasosta.

”Kyllä sitä välillä vähän päivitellään, mutta ihmiset tiedostavat, että täällä hinnat myös pysyvät. Asuntokaupoilla minua kuitenkin hidasti se, että vertasin Helsingin hintoja Turun hintoihin.”

Vähämaan neuvo muille ensiasunnon ostajille on: hanki myytävän asunnon paperit etukäteen ja perehdy niihin huolella jo ennen näyttöä.

Hyvä valmistautuminenkaan ei takaa sitä, että saa haluamansa asunnon. Vähämaalla on myös tästä kokemusta. Hän oppi nopeasti, että kiinnostavista asunnoista ei kannata tehdä tarjousta alle pyyntihinnan – varsinkaan kantakaupungissa.

Oman asunnon ostaminen voi tuntua vaikealta, mutta niin sen kuuluukin olla.

Asuntosijoittaja ja Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva muistuttaa että 200 000 euroa on iso summa. ”Jos aikoo ostaa asunnon tällä rahalla, ei riitä, että käy vähän sunnuntainäytöillä. Pitää nähdä muutakin vaivaa.”

Syyskuun alussa Vähämaa kantaa tavaransa Kalliosta Etelä-Haagaan ja alkaa tutustua uuteen kotipaikkaansa.

Tärkeintä oli, että asunto on hyvällä paikalla ja sen hinta on kohdallaan sekä taloyhtiössä on isot remontit tehty.

”Kalliosta poismuutto on uhraus, jonka voin tehdä.”

Asunnon ostaminen on elämän suurin sijoitus, jota ei kannata tehdä pelkällä tunteella tai liian heppoisin perustein. Saatat nimittäin joutua tinkimään jostain muusta, mikäli jätät asuntolainan kilpailuttamatta tai maksat asunnosta ylihinnan. Asunnon ja taloyhtiön tutkimatta jättäminen taas voi tuottaa ongelmia tulevaisuudessa. Lue neljä yleisintä virhettä, jotka asunnonostaja tekee, ja vältä ne vinkeillämme.

1. Asuntolaina jää kilpailuttamatta
 

Asuntolaina kannattaa aina kilpailuttaa sen sijaan, että lainan hakisi pankista, jossa on tottunut asioimaan. Eri pankkien välillä on merkittäviä eroja lainaehdoissa ja esimerkiksi asuntolainan korosta voi olla mahdollista tinkiä kymmenyksiä pois, mikä tuo lainan koosta ja pituudesta riippuen jopa tuhansien eurojen säästön laina-aikana. 

Pelkkään koron marginaaliin ei kuitenkaan kannata keskittyä, sillä halvimman marginaalin tarjoavassa pankissa saatetaan edellyttää myös muiden pankkituotteiden, kuten lainaturvan tai korkosuojan ostoa. Tarkastele siis lainan kokonaiskustannuksia ja huomioi kaikki reunaehdot lainatarjousta valitessasi. 


2. Asunto ostetaan ylihintaan
 

Asuntokaupoilla tunteen ei kannata antaa liikaa vaikuttaa ostopäätökseen, ettei asunnosta tule maksaneeksi ylihintaa esimerkiksi asunnon kuntoon, kokoon tai sijaintiin nähden. Ostotarjousta miettiessä asunnon pyyntihintaa kannata verrata alueen tai kaupunginosan vastaavankokoisten asuntojen toteutuneisiin kauppahintoihin

Suosituista asunnoista pääkaupunkiseudulla voi joutua tarjoamaan yli pyyntihinnan, mutta useimmiten hinnassa on tinkimisvaraa 5-10 prosenttia. Olennaisinta on tutustua alueen ja vastaavien asuntojen hintatasoon riittävän syvällisesti.


3. Asunnon kunto jää tutkimatta
 

Ostettava asunto pitää aina tutkia huolellisesti, sillä jälkikäteen et voi vaatia korvausta vioista, jotka olisit voinut omin silmin huomata esittelyssä. Mattojen alle ja kaappien sisään kurkkimisen lisäksi kannattaa perehtyä rakennuksen kuntotarkastusraportteihin. 

Selvitä, onko kuntoarvio pintapuolinen vai onko asunnon rakenteetkin tutkittu. Mikäli kuntoarviota ei ole, kannattaa sen teettämisestä sopia yhdessä myyjän kanssa. Huomaa varsinkin vanhempien talojen kohdalla, että osan kosteusvaurioista voi löytää vain rakenteita avaamalla. 


4. Taloyhtiön tulevia remontteja ei arvioida
 

Jos olet ostamassa asunto-osaketta esimerkiksi kerros- tai rivitalosta, tutustu huolellisesti taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmaan, joka kertoo seuraavien viiden vuoden korjaustarpeet. Arvioi, onko taloyhtiöön tulossa lähiaikoina esimerkiksi kallis putki- tai julkisivuremontti ja kysele tarvittaessa lisätietoja isännöitsijältä. Pahimmassa tapauksessa huomioimatta jäänyt korjausvelka voi tuoda niin suuria lisäkustannuksia, että asunnon joutuu myymään pois.

Nämä neljä asiaa huomioimalla pääset jo melko pitkälle asuntokaupoilla. Tarkemmat ohjeet ja paljon lisää vinkkejä löydät Asunnonostajan oppaastamme.
 

Ostotarjouksen tekeminen on asuntokaupan jännittävin vaihe – uuden kodin osto on vain muutaman askeleen päässä. Jotta kaupat syntyvät, pitää omat näkemykset asunnon hinnasta ja kaupan ehdoista saada kohtaamaan myyjän ajatusten kanssa. Lue kätevät vinkit ja onnistu viemään tarjousprosessi sujuvasti maaliin saakka!


1. Tee taustatutkimusta ennen tarjousta
 

Ennen ostotarjouksen tekemistä kannattaa tutustua huolellisesti niin asunnon asiakirjoihin kuin asuinalueen hintatasoonkin. Selvitä ainakin asunnon kunto, hoitovastikkeen suuruus sekä taloyhtiön tulevat remontit. Jos tiedossa on esimerkiksi putki- tai julkisivuremontti, voi edullinen asunto muuttua lisäkustannusten myötä paljon kalliimmaksi. Lisäksi on hyvä tutkia, millaisilla hinnoilla vastaavankokoisia asuntoja on aiemmin myyty samalta alueelta, jotta vältät maksamasta ylihintaa. 


2. Käytä aikaa tarjoamasi hinnan määrittelyyn
 

Asunnosta tarjottavan hinnan määrittelyyn ei ole yhtä oikeaa tapaa. Jos pyydettävä hinta on kohtuullinen ja asunnolla on paljon kysyntää, myyjä ei välttämättä suostu tinkimään pyyntihinnastaan. Välillä esimerkiksi pienet asunnot pääkaupunkiseudulla voivat olla niin suosittuja, että ostotarjousta joutuu korottamaan yli pyyntihinnan. 

Mikäli asuntokaupassa on välittäjä mukana, kannattaa kysellä, kuinka moni muu asunnosta on ollut kiinnostunut. Jos asunnolla ei ole vaikkapa sijaintinsa vuoksi paljoa kysyntää, voi ostotarjouksen tehdä aluksi 5–10 prosenttia alle pyyntihinnan.

Huomioi, että myyntihinta on kauppahinta, jonka maksat myyjälle. Velaton hinta taas on kauppahinta, johon on lisätty myytävien osakkeiden osuus taloyhtiön yhteisestä velasta. Mikäli taloyhtiöllä on velkaa, voit yleensä valita, lyhennätkö yhtiölainaa kuukausittain rahoitusvastikkeena vai maksatko oman osuutesi yhtiön lainasta kerralla pois.


3. Kirjaa ehdot selkeästi näkyviin
 

Ostotarjous on aina sitova ja sen perumisesta voi joutua maksamaan joko tarjouksessa etukäteen määritellyn sopimussakon tai käsirahan. Mikäli kaupan toteutuminen on syystä tai toisesta kuitenkin epävarmaa, voit kirjata tarjoukseen purkavan ehdon. Tämä voi tulla kysymykseen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Sinulla ei ole vielä lainalupausta, etkä ole varma, saatko pankista riittävästi asuntolainaa tyydyttävin ehdoin.
  • Haluat teettää asuntoon esimerkiksi kosteuskartoituksen, jonka tulokset voivat vaikuttaa kauppaan.
  • Et ole vielä myynyt entistä asuntoasi ja kaupan toteutuminen riippuu siitä, saatko asunnon myytyä sovittuun päivään mennessä.


4. Toimita tarjous kirjallisena
 

Ostotarjous kannattaa laatia kirjallisena, sillä suullinen sopimus on aina epävarma. Tarjouksen voi toimittaa vapaamuotoisena esimerkiksi sähköpostitse ja siitä tulee käydä ilmi seuraavat seikat: kaupan kohde, kauppahinta, omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen, kaupantekopäivä, myyjän ja ostajan henkilötiedot sekä muut mahdolliset ehdot. 

Oleellinen tieto on myös tarjouksen voimassaoloaika, jonka puitteissa myyjän tulee joko hyväksyä tai hylätä tarjous. Tyypillisesti ostotarjous on voimassa vain muutaman päivän ajan. 


5. Ole nopea!
 

Asuntokaupoilla nopeus on usein valttia. Jos asuntonäytössä kolahtaa, älä jää miettimään ostotarjouksen tekemistä liian pitkäksi aikaa, ettei suosikkikohteesi lipeä käsistäsi. Nopeimmillaan kaupat lyödään lukkoon jopa vuorokauden sisällä.

Asunnon osto-oppaasta saat tarkempaa tietoa muun muassa asuntoesittelyyn valmistautumisesta, asunnon asiakirjoihin tutustumisesta ja kaupan solmimisesta pankissa.